L’Ajuntament de Vilassar de Mar posa en marxa l’execució dels treballs de l’obra prevista al Pla de Camins Escolars, concretament de la fase 1, un projecte que té com a objectiu la millora de la seguretat i l’accessibilitat als entorns escolars del municipi. L’actuació començarà el 20 de març a l’entorn de l’escola Vaixell Burriac, a l’avinguda Eduard Ferrés amb Riera d’en Cintet.
Les actuacions definides en la fase 1 consisteixen, principalment, en la millora de la senyalització horitzontal i vertical, l’execució de guals de vianants accessibles i la instal·lació d’elements reductors de velocitat als entorns escolars. Amb les diferents actuacions proposades, es volen millorar les condicions de seguretat i accessibilitat als equipaments educatius de Vilassar de Mar, i en una segona fase, pendent d’adjudicar, a les vies més utilitzades pels infants per arribar als seus centres escolars (eixos connectors). El projecte dona especial compliment a la normativa d’accessibilitat de no discriminació per a l’accés i la utilització dels espais públics.
Als passos de vianants de l’entorn de les escoles, el projecte preveu pintar-hi pictogrames per a la inclusió SCCA: Sistemes de Comunicació Augmentatius i Alternatius, formes diferents del llenguatge parlat per augmentar i/o compensar les dificultats de comunicació de moltes persones com ara les que tenen Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
L’actuació s’ha adjudicat a l’empresa Serveis i Manteniments Servial SL per un pressupost de 195.085,72 euros (IVA inclòs) i té un termini d’execució de dos mesos a partir de la signatura de l’acta de replanteig.
Pla de Camins Escolars
El Pla de Camins Escolars es va aprovar per unanimitat en el Ple d’abril de 2022 i proposa la creació d’un conjunt d’itineraris còmodes i segurs que afavoreixin el desplaçament dels infants a peu, en bici o en altres vehicles de mobilitat personal, com ara el patinet, sense l’acompanyament dels adults.
Amb la posada en marxa d’aquest Pla es pretén incentivar hàbits saludables de mobilitat entre els infants i les seves famílies per millorar-ne la salut; augmentar l’autonomia dels infants; fomentar el desenvolupament de la seva consciència crítica i l'esperit propositiu en la millora de l'entorn i recuperar l'espai públic com a lloc d’estada, de relació, de joc, d'aprenentatge, d'experiència i de convivència, alhora que es milloren el medi ambient urbà i la qualitat de vida del poble, entre altres objectius.