Vilassar de Mar, viu-la
Contenidors Intel·ligents a Vilassar de Mar
Logotips institucions

L'Ajuntament posarà en marxa el pròxim 25 de novembre de 2024 el nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents a les fraccions d’orgànica (marró) i de resta (gris), un sistema que ha de permetre incrementar els índexs de recollida selectiva al municipi. Els altres contenidors -paper-cartró, envasos i vidre- continuaran oberts com fins ara.

Amb les dades del 2023, separem selectivament un 48% dels residus que produïm i la normativa europea estableix percentatges de reciclatge molt més elevats per als anys vinents (any 2025: 55%; any 2030: 60%; any 2035: 65%) i sancions per als municipis que els incompleixin. 

Amb l’objectiu de millorar aquestes dades, a l'estiu vam substituir els antics contenidors de la via pública per uns de més moderns, accessibles i adaptats a les noves normatives mediambientals. Ara, però, és hora de fer un pas més. Per això, implantem un nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents.

El nou model amb contenidors intel·ligents ha de permetre reduir la generació de la fracció resta i la seva incineració, conscienciar sobre la generació de residus i augmentar la sensibilització ambiental.

Com funcionen els contenidors intel·ligents? Els contenidors d'orgànica i resta s'obriran amb targeta o aplicació de mòbil. Al llarg de la setmana del 21 d'octubre de 2024, totes les llars de Vilassar de Mar rebran una carta en la qual s'explica el nou sistema de contenidors tancats que s’implantarà al municipi. No oblideu guardar la carta i seguir les indicacions d'on podreu recollir la targeta del 4 al 23 de novembre de 2024. A dins de la carta, hi ha una butlleta que s'ha d'omplir. Aquesta butlleta és essencial per associar el domicili amb la targeta per accedir als nous contenidors. 

El sistema de contenidors intel·ligents no és complicat, per participar-hi correctament només hem de separar bé els residus, apropar-nos als contenidors, obrir-los amb la targeta identificativa o aplicació de mòbil, i dipositar les deixalles en el que correspongui. Aquest sistema permetrà obtenir dades dels usos que es facin dels contenidors de les fraccions de resta i d'orgànica per habitatge; i implantar una taxa justa d’escombraries, amb la qual qui recicli més, pagui menys.

VINE A LES XERRADES INFORMATIVES!
  • Dimarts 29 d’octubre de 2024, 18 h. Gimnàs Institut Pere Ribot: entrada pel carrer de Santa Eugènia, 64-72.
  • Dimecres 30 d’octubre de 2024, 18 h. Gimnàs Institut Pere Ribot: entrada pel carrer de Santa Eugènia, 64-72.
  • Dimarts 5 de novembre de 2024, a les 11 h i a les 18 h. Sala Cultural M. Roser Carrau (carrer de Montserrat, 8).
  • Dijous 7 de novembre de 2024, 18 h. Gimnàs Institut Pere Ribot: entrada pel carrer de Santa Eugènia, 64-72.
  • Dissabte 9 de novembre de 2024, 11 h. Gimnàs Institut Pere Ribot: entrada pel carrer de Santa Eugènia, 64-72.
VINE A RECOLLIR LA TARGETA PER OBRIR ELS CONTENIDORS DE RESTA I ORGÀNICA!
Dates: del 4 al 23 de novembre de 2024

Horaris:
Dilluns, dimecres i divendres, de 14 a 20 h.
Dimarts, dijous i dissabte, de 10 a 16 h.

On? als següents punts informatius:

  • Centre Social Les Pinedes: carrer de Santa Eulàlia, 142
  • Sala Cultural Maria Roser Carrau: carrer de Montserrat, 8
  • Antic local de Càritas: carrer de Manuel Roca, 119/ Riera d'en Cintet

* Els propietaris d’un habitatge o local d’activitat econòmica amb generació de residus domèstics o assimilables hauran d’autoritzar a la persona que vagi a recollir la targeta d’obertura de contenidors tancats corresponent al seu habitatge o local d’activitat econòmica. Descarrega el document d'autorització. En cas de no ser possible, com a alternativa, els llogaters hauran de portar la butlleta de la carta complimentada, acompanyada de la fotocòpia del contracte de lloguer o document que demostri que viu en aquell habitatge (per exemple, volant de padró, rebuts de subministres, etc).

ON VA CADA RESIDU?

ORGÀNICA

  • Què va a la fracció orgànica? Restes de fruita i verdura, restes de carn i peix, restes de menjar cuinat, closques d’ou, de marisc i de fruita seca, marro de cafè i restes d’infusions, paper de cuina, tovallons i mocadors de paper, taps de suro, llumins, escuradents, serradures, gespa i fullaraca.
  • Què no va a la fracció orgànica? Restes d’escombrar i cabells, bolquers i compreses, sorra de gat, cendres ni cap altre material que no sigui orgànic.

ENVASOS

  • Què va a la fracció envasos? Ampolles i pots de plàstic, taps metàl·lics o de plàstic, envasos de productes de neteja, tubs dentífrics i cosmètics, safates de porexpan, embolcalls de plàstic, paper transparent (film), bosses d’aperitius i llaminadures, bosses de plàstic, envasos metàl·lics (llaunes i safates d’alumini), envasos tipus bric i caixes de fusta petites.
  • Què no va a la fracció envasos? Petits electrodomèstics, bolquers, mascaretes, roba, joguines, guants ni objectes de plàstic que no siguin envasos.

PAPER I CARTRÓ

  • Què va a la fracció paper i cartró? Capses de galetes, de cereals, de sabates, de productes congelats, oueres de cartró, etc., , diaris, llibres, revistes i bosses de paper.
  • Què no va a la fracció paper i cartró? Tiquets de compra, papers encerats, paper de cuina fet servir, papers plastificats, fotografies, tovalloletes humides i mocadors de paper bruts.

VIDRE

  • Què va a la fracció vidre? Envasos de vidre sense taps ni xapes, com ampolles, pots de colònia i cosmètics, pots de melmelada i de conserves, etc.
  • Què no va a la fracció vidre? Plats i gots de vidre, ceràmica, miralls, bombetes ni fluorescents.

RESTA – ALLÒ QUE NO ES POT RECICLAR

  • Què va a la fracció resta? Pols d’escombrar i bosses d’aspiradora, estris de neteja (fregalls, pals de fregar, etc.), compreses, bolquers i tovalloletes humides, mascaretes i guants d’un sol ús, plats, gots o ceràmica trencats, bolígrafs, fulles d’afaitar, raspalls de dents, productes d’higiene (tiretes, bastonets de les orelles, esparadrap, etc.), burilles de cigarret i cendra.

L'espai web residuonvas.cat permet conèixer de manera visual on s'ha de llençar cada residu per a reciclar-lo correctament.