Vilassar de Mar, viu-la
Contenidors intel·ligents
Logotips institucions

L'Ajuntament posa en marxa el 25 de novembre de 2024 el nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents a les fraccions d’orgànica (marró) i de resta (gris), un sistema que ha de permetre incrementar els índexs de recollida selectiva al municipi. Els altres contenidors -paper-cartró, envasos i vidre- continuaran oberts com fins ara.

Amb les dades del 2023, separem selectivament un 48% dels residus que produïm i la normativa europea estableix percentatges de reciclatge molt més elevats per als anys vinents (any 2025: 55%; any 2030: 60%; any 2035: 65%) i sancions per als municipis que els incompleixin. 

Amb l’objectiu de millorar aquestes dades, a l'estiu vam substituir els antics contenidors de la via pública per uns de més moderns, accessibles i adaptats a les noves normatives mediambientals. Ara, però, és hora de fer un pas més. Per això, implantem un nou sistema de recollida de residus amb contenidors intel·ligents.

El nou model amb contenidors intel·ligents ha de permetre reduir la generació de la fracció resta i la seva incineració, conscienciar sobre la generació de residus i augmentar la sensibilització ambiental.

Com funcionen els contenidors intel·ligents? Els contenidors d'orgànica i resta s'obriran amb targeta o aplicació de mòbil. Al llarg de la setmana del 21 d'octubre de 2024, totes les llars de Vilassar de Mar rebran una carta en la qual s'explica el nou sistema de contenidors tancats que s’implantarà al municipi. No oblideu guardar la carta i seguir les indicacions d'on podreu recollir la targeta del 4 al 23 de novembre de 2024. A dins de la carta, hi ha una butlleta que s'ha d'omplir. Aquesta butlleta és essencial per associar el domicili amb la targeta per accedir als nous contenidors. 

El sistema de contenidors intel·ligents no és complicat, per participar-hi correctament només hem de separar bé els residus, apropar-nos als contenidors, obrir-los amb la targeta identificativa o aplicació de mòbil, i dipositar les deixalles en el que correspongui. Aquest sistema permetrà obtenir dades dels usos que es facin dels contenidors de les fraccions de resta i d'orgànica per habitatge; i implantar una taxa justa d’escombraries, amb la qual qui recicli més, pagui menys.

CONSULTES 

Per a dubtes o consultes sobre el nou sistema, podeu enviar un correu electrònic a: residusviula@vilassardemar.cat o trucar al tel. 937542400, ext. 2124, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h. A l'Ajuntament, hi ha un punt informatiu en horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

ON VA CADA RESIDU?

ORGÀNICA

  • Què va a la fracció orgànica? Restes de fruita i verdura, restes de carn i peix, restes de menjar cuinat, closques d’ou, de marisc i de fruita seca, marro de cafè i restes d’infusions, paper de cuina, tovallons i mocadors de paper, taps de suro, llumins, escuradents, serradures, gespa i fullaraca.
  • Què no va a la fracció orgànica? Restes d’escombrar i cabells, bolquers i compreses, sorra de gat, cendres ni cap altre material que no sigui orgànic.

ENVASOS

  • Què va a la fracció envasos? Ampolles i pots de plàstic, taps metàl·lics o de plàstic, envasos de productes de neteja, tubs dentífrics i cosmètics, safates de porexpan, embolcalls de plàstic, paper transparent (film), bosses d’aperitius i llaminadures, bosses de plàstic, envasos metàl·lics (llaunes i safates d’alumini), envasos tipus bric i caixes de fusta petites.
  • Què no va a la fracció envasos? Petits electrodomèstics, bolquers, mascaretes, roba, joguines, guants ni objectes de plàstic que no siguin envasos.

PAPER I CARTRÓ

  • Què va a la fracció paper i cartró? Capses de galetes, de cereals, de sabates, de productes congelats, oueres de cartró, etc., , diaris, llibres, revistes i bosses de paper.
  • Què no va a la fracció paper i cartró? Tiquets de compra, papers encerats, paper de cuina fet servir, papers plastificats, fotografies, tovalloletes humides i mocadors de paper bruts.

VIDRE

  • Què va a la fracció vidre? Envasos de vidre sense taps ni xapes, com ampolles, pots de colònia i cosmètics, pots de melmelada i de conserves, etc.
  • Què no va a la fracció vidre? Plats i gots de vidre, ceràmica, miralls, bombetes ni fluorescents.

RESTA – ALLÒ QUE NO ES POT RECICLAR

  • Què va a la fracció resta? Pols d’escombrar i bosses d’aspiradora, estris de neteja (fregalls, pals de fregar, etc.), compreses, bolquers i tovalloletes humides, mascaretes i guants d’un sol ús, plats, gots o ceràmica trencats, bolígrafs, fulles d’afaitar, raspalls de dents, productes d’higiene (tiretes, bastonets de les orelles, esparadrap, etc.), burilles de cigarret i cendra.

L'espai web residuonvas.cat permet conèixer de manera visual on s'ha de llençar cada residu per a reciclar-lo correctament. 

ORDENANCES
COM SERÀ LA TAXA DE RESIDUS EL 2025?

Les ordenances fiscals del 2025 tindran un important canvi respecte dels anys anteriors, i és que la normativa europea obliga tots els Ajuntaments a cobrir el cost del servei de recollida de residus directament amb l’ingrés de la taxa. 

La nova taxa de residus dona compliment de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus, terres contaminats i per a una economia circular, que obliga en el seu article 11.3 els ajuntaments a implantar o tenir una taxa per finançar el cost del servei de recollida de residus. Aquesta llei, que és una transposició d’una directiva europea, obliga, a més, a que la taxa ha de permetre implantar sistemes de pagament per generació. Això implica que les entitats locals han d’incorporar elements que tinguin en compte el comportament dels ciutadans en la generació de residus. 

Des de l’Ajuntament, en aquest escenari, s’ha optat per implantar el 2025 un nou model de taxa amb una part de la quota fixa i una altra de variable -aquesta darrera, la variable, no es pagarà fins al 2026-. Amb aquest nou model -vinculat al sistema de contenidors tancats intel·ligents que es va implantar el 25 novembre-, es busca incentivar el reciclatge de les llars i reduir la brossa que va a parar al contenidor de resta (gris), que encareix molt els costos del servei. 

Pel que fa a la taxa de residus domèstica, amb el nou model hi haurà una part fixa que serà de 210 euros/habitatge, que és la que es pagarà el 2025, i una part variable. La part variable, que pot anar de 0 fins a 46,30 euros, és la que es pagarà el 2026 en funció de l’ús que cada llar hagi fet l’any 2025 dels contenidors d’orgànica i de resta, que són els que s’han tancat, i de les aportacions a la deixalleria (tant la fixa com la mòbil). La taxa contempla diferents bonificacions socials en la part fixa, en concret del 50% quan els ingressos de la unitat familiar de 2 o menys membres no superen l’import del salari mínim interprofessional o quan els ingressos de la unitat familiar de més de 2 membres no superen l’import del doble del salari mínim interprofessional (per gaudir d’aquesta reducció, s’ha d’acreditar abans de l’1 de març de l’any de meritació).
La part variable de la taxa 
La part variable, que no es començarà a pagar fins al 2026, va vinculada al nombre de vegades a l’any que les llars utilitzin els contenidors de resta, d’orgànica i la deixalleria durant l’any anterior. Per fer el càlcul durant el 2025, el tram de quota variable queda recollit de la següent forma. La fracció resta contempla 4 trams: de 0 a 26 aportacions, 28,49 euros; de 27 a 52 aportacions, 32,47 euros; de 53 a 156 aportacions, 38,69 euros i de 157 aportacions o més, 46,30 euros. Aquesta xifra es pot reduir en funció de les aportacions al contenidor d’orgànica. De 27 a 52 lliuraments anuals a l’orgànica, es restaran 3,86 euros; de 53 a 104, es restaran 9,95 euros, i de 105 o més, es restaran 15,89 euros. En el supòsit d’autogestió de les restes orgàniques a través del compostatge casolà s’aplicarà el tram de més aportacions a l’orgànica. Un cop aplicada la reducció a l’orgànica, la xifra resultant encara es pot arribar a reduir més en funció de les aportacions realitzades a la deixalleria: de 3 a 6 aportacions anuals, restarà 3,90 euros; de 7 a 10 aportacions, 7,07 euros; d’11 a 14 aportacions, 10,64 euros, i a partir de 15 aportacions o més, restarà 12,60 euros. D’aquesta manera, la part variable pot arribar a ser de 0 euros en el cas de fer el mínim d’ús del contenidor de resta (de 0 a 26 lliuraments anuals), el màxim ús del contenidor d’orgànica (105 usos o més) i el màxim d’aportacions a la deixalleria (15 o més).

PREGUNTES FREQÜENTS

Per què canviem el model de recollida de residus?

Amb les dades del 2023, només separem selectivament un 48% dels residus que produïm i la normativa europea estableix percentatges de reciclatge molt més elevats per als anys vinents (any 2025: 55%, any 2030: 60%; any 2035: 65%) i sancions per als municipis que els incompleixin. 

Un altre dels motius per implantar aquest sistema és reduir el cost d’entrada de residus a l’abocador i a la incineradora. Els residus que no reciclem, els que llencem al contenidor de resta (gris) i acaben a l’abocador i a la incineradora, cada any tenen un cost més car. 

Els contenidors intel·ligents són un sistema complicat?
El sistema de contenidors intel·ligents no és complicat, per participar-hi correctament només hem de separar bé els residus, apropar-nos als contenidors, obrir-los amb la targeta identificativa o aplicació de mòbil, i dipositar les deixalles en el que correspongui.

Com s’obren els contenidors de resta i orgànica?
Amb targeta:

1- És important que primer de tot premeu el botó del contenidor (al costat de la pantalla). Si no ho feu, el sistema no llegeix la targeta i el contenidor no s'obrirà.

2- Acosteu la targeta a la pantalla. Espereu uns segons. Apareixerà una llum verda que vol dir que ja es pot fer ús del contenidor.

3- Obriu la tapa i dipositeu els residus de la manera habitual.

Amb l'aplicació mòbil "Viu-la VdM Recicla":

1- Obriu l'app i accediu a "Debloqueja el contenidor".

2- A la pantalla hi apareixeran els contenidors que teniu a prop. Si no hi surten, escanegeu el codi QR del contenidor que voleu obrir.

3. Escolliu el contenidor de la fracció que voleu obrir.

4. El contenidor es desbloquejarà. Obriu-lo de la manera habitual i dipositeu-hi els residus.

Com descarregar l'aplicació "Viu-la VdM Recicla" i activar el teu compte?
1- Busca l’app “Viu-la VdM recicla” a les botigues virtuals (Play Store o App Store). Ja està disponible tant a l'App Store com al Play Store.
2- Tria l’idioma i prem “Accés”.
3- Al camp usuari i al camp contrasenya introdueix el codi d’app (el mateix als dos camps) que trobaràs al correu electrònic que vas rebre quan vas recollir les targetes (el codi està al final del correu).
4- Introdueix la teva adreça de correu electrònic i accepta la informació de privacitat.
5- Rebràs un correu electrònic d’activació del teu compte. Prem l’enllaç d’activació.

Quin material es lliura als punts de repartiment i recollida de targetes?

  • Targeta identificativa: Essencial per obrir els contenidors d’orgànica i de resta. Recordeu que, sense la targeta o l'ús de l’aplicació de mòbil, no podreu accedir als contenidors!
  • Cubell per a l’orgànica: Imprescindible si no voleu que l’orgànica faci mala olor, ja que és airejat i deixa que els residus respirin i no generin líquids.
  • Bosses compostables: recomanables d’utilitzar per a l’orgànica, ja que es descomponen amb els residus evitant així la presència de microplàstics.
  • Butlletí informatiu: Hi trobareu informació sobre el nou model de recollida de residus, inclòs detalls sobre els serveis complementaris com la deixalleria, la recollida d’oli, o de roba, així com la situació actual de Vilassar de Mar en matèria de gestió de residus.
  • Magnètic de nevera: Una guia visual i fàcil d’utilitzar que us ajudarà a recordar quins residus van a cada contenidor.

I si la gent no participa?
L’experiència d'altres municipis que ho han implantat ens diu que la gran majoria de persones participa correctament en els canvis de models de gestió de residus.

Aquest sistema recull dades personals dels ciutadans?
Les targetes identificatives i els contenidors no recullen cap dada personal, són elements passius amb un codi. Aquests codis s’envien a la plataforma de gestió, on es vinculen als habitatges per comptabilitzar-ne la participació.

És el mateix utilitzar el mòbil o targeta per obrir els contenidors i identificar-me?
Sí, és exactament el mateix. En el moment de donar-te d’alta a l’aplicació de mòbil també es vincula a l’habitatge i totes les identificacions i obertures comptabilitzen per a l‘adreça a la qual s’han associat tots els codis, tant de targetes, com de l’app.

Què he de fer si visc en règim de lloguer?
Els propietaris d’un habitatge o local d’activitat econòmica amb generació de residus domèstics o assimilables hauran d’autoritzar a la persona que vagi a recollir la targeta d’obertura de contenidors tancats corresponent al seu habitatge o local d’activitat econòmica. Descarrega el document d'autorització. En cas de no ser possible, com a alternativa, els llogaters hauran de portar la butlleta de la carta complimentada, acompanyada de la fotocòpia del contracte de lloguer o document que demostri que viu en aquell habitatge (per exemple, volant de padró, rebuts de subministraments, etc).