LOCALITZACIÓ: Av. Montevideo (façana lateral del Cementiri Municipal)
RUTES:
- Ruta Del Mar – Vaixell Burriac
- Ruta Llarga
INFORMACIÓ D’INTERÈS:
L’indicador assenyala la direcció del museu de la Mina Vella ubicat a ca l’Eudald, antic molí fariner hidràulic de principis del segle XIX.
Seguint aquest camí a prop de la riera d’en Cintet es trobava la porta del cementiri que donava a la zona no beneïda, on eren enterrats els dissidents (persones que no professaven la religió catòlica) i els albats ( les criatures que havien nascut mortes o que havien finit abans de ser batejades.
Ens trobem a l’únic cementiri de Vilassar i que és de l’any 1822. El primer datava de 1779 i es trobava adjacent a les parets del vell temple, entre els actuals carrers de Sant Joan i de Montserrat. Una ordre de Carles III obligava a la separació dels cementiris dels nuclis urbans.
El fort creixement de població va fer que fos necessari ampliar-lo ( entre 1841 i 1845).
Seguint pel carrer Montevideo, antic camí del cementiri, trobem la portalada modernista ideada per l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig l’any 1902 . Les obres s’acabaren l’any 1908 i es limitaren a la porta principal i no a tot el tancat com en principi estava previst perquè les arques municipals no podien fer front a la despesa.
La porta mostra un destacat treball de forja fet per en Joan Casanovas; la part escultòrica correspon a Alfons Juyol. La part més destacada de la façana és al pilar esquerre, composta per tres figures femenines que simbolitzen la Fe, la Caritat, i l’Esperança.
(informació elaborada per l’Escola Vaixell Burriac)