Sardanes, poesia, figures castelleres i la tradicional ofrena floral de les entitats del poble. Tot això i més va tenir la Diada Macional de Catalunya, aquest diumenge, a Vilassar de Mar, enmig d’un ambient festiu que va omplir de joia tot el poble.
Amb la plaça de l’Ajuntament com a epicentre de tots els actes, la jornada va ser una festa que va aplegar a persones de totes les edats. I és que, fins i tot els més menuts es van voler sumar a la ballada de sardanes amb la qual es va iniciar la celebració del diumenge. A mesura que l’ambient es va anar animant amb les sardanes interpretades per la Cobla de Sabadell i que els balladors més habituals van anar omplint la plaça amb les seves passes, nens i nenes, més petits i més grans, no van dubtar a unir-se a una rotllana intergeneracional que va fer goig. Amb la Santa Espina, la rotllana es va fer tan gran que va ocupar tota la plaça de l’Ajuntament i va esdevenir el tancament perfecte per a la proposta que, cada Diada, ens porten els Amics de la sardana i el preludi ideal per a la marxa de torxes que, com cada any, va omplir de foc i proclames reivindicatives l’escenari.
Amb els motors ja escalfats, els Falcons de Vilafranca van agafar el relleu per deixar bocabadat tot el públic assistent amb les seves espectaculars figures castelleres. Formacions en piràmide, torres que semblaven cims de muntanyes o columnes humanes que es desfeien amb una pirueta van ser algunes de les formacions amb les quals van sorprendre un públic que els va ovacionar amb ganes.
Com ja havia succeït el divendres 8 al jardí de Can Bisa amb el recital que va obrir els actes de la Diada, La Tropa Teatre va posar el toc poètic de la nit amb un emotiu recital, que va donar pas a l’actuació musical dels Sons de l’AVAL.
Amb l’ànim acaronat per la poesia i la música, les entitats del poble van omplir de color i rams l’escenari, on ja esperava la Coral Englantina, en la tradicional ofrena floral.
Enguany, hi van participar els Amics de les sardanes, la Cooperativa l’Obrera, l’Associació de Veïns del Barato, la Penya Barcelonista, l’Agrícola Vilassar, el Futbol sala Sant Joan de Vilassar de Mar, La Tropa Teatre, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, l’AVAL (colles Ssstrèpits, Sons i gegants), l’ANC, l’Associació de Pubillatge, Els Mansuets de Foc, el Bàsquet VdM, el Nàutic VdM, Solidaritat Catalana, ERC-VdM Futur, el PSC, Babord, Junts Estimem Vilassar i l’Ajuntament.
Tot just passada la mitjanit, 11 de setembre ja, i després de guardar un minut de silenci per les víctimes del tràgic terratrèmol succeït al Marroc, l’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez, va voler celebrar la Diada nacional de Catalunya amb un discurs reivindicatiu, que va ser també una defensa del català com a llengua i una crida a la unitat de l'independentisme.
Discurs de l'alcaldessa
“És urgent la defensa i el blindatge de la llengua. Una llengua és una manera única i singular d’entendre el món, per tant, cada cop que una llengua desapareix, mor una manera concreta de viure i perd tota la humanitat. És per això, que el català el salvarem els catalans parlant-ho, les institucions fent que sigui útil i la societat catalana en el seu conjunt protegint-lo”, va afirmar l’alcaldessa de Vilassar de Mar.
“La independència política és l’única manera viable de sobreviure com a nació i assolir el grau de progrés social i de benestar que mereix la ciutadania de Catalunya. En un dia com avui és moment de reivindicar i recordar la perseverança i la unitat d’acció i mobilització de totes les dones i homes com les eines que històricament han permès que la nació catalana avanci”, va continuar Laura Martínez.
“Més enllà de les legítimes i necessàries diferències que ens configuren com a una societat rica i diversa ens uneix un desig de llibertat col·lectiva que només podrem materialitzar des de la unitat i determinació que hem demostrat que sabem fer possible quan anem junts”, va concloure l’alcaldessa de Vilassar de Mar.
Després, els representants polítics i el públic assistent van tancar els actes de la Diada acompanyant la Coral Englantina en el cant emotiu d’Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya.