Vilassar de Mar se suma a la 'Declaració en defensa del dret a la salut i a una transició justa'

La Declaració defensa el model de les Zones de Baixes Emissions

Vilassar de Mar se suma a la ‘Declaració en defensa del dret a la salut i a una transició justa’

Vilassar de Mar va subscriure ahir la Declaració en defensa del dret a la salut i a una transició justa, consensuada en la primera reunió de la Taula de la Qualitat de l’Aire de Catalunya. Després de la sentència judicial que va suspendre la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona, la declaració estableix que “millorar la qualitat de l’aire constitueix un pilar fonamental en l’agenda de totes les administracions públiques, comptant amb la implicació dels agents econòmics i socials”.

“L’objectiu de millorar la qualitat de l’aire no el pot aturar cap òrgan judicial. Això envaeix l’àmbit de decisió de les administracions locals i de la Generalitat i per això que cal treballar com si aquesta sentència no existís perquè fins i tot els tribunals de la Unió Europea avalen les zones de baixes emissions”, va afirmar el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, Joan Roca, en declaracions a Vilassar Ràdio. “Hi ha més de 200 ciutats a Europa que ja tenen aquesta zona de baixes emissions”, va afegir.

La declaració aposta per “garantir el dret a l’aire net tant per protegir la salut de les persones com el medi ambient” i apunta els llindars establerts per les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2021 com l’objectiu desitjable més enllà dels límits establerts per la Unió Europea.

Treballar per “una mobilitat sostenible, segura i saludable”, tot millorant la xarxa de transport públic, i “garantir mecanismes perquè la transició cap a economies i societats ambientalment sostenibles sigui justa, inclusiva i equitativa”, són altres dels punts inclosos en la declaració, que reafirma els propòsits recollits a l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya signat per Vilassar de Mar.

Zona baixes emissions

“Tenir una mobilitat més sostenible, segura i saludable passa per la limitació dels elements contaminants; per la millora de la xarxa de transport públic en el seu conjunt; per tenir més vies ciclables i, en el cas de Vilassar de Mar, per pensar com podem tenir zones de baixes emissions”, va assenyalar Roca a Vilassar Ràdio.

Presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la reunió també va servir perquè el regidor de Medi Ambient acordés amb els seus homòlegs de Premià de Mar i el Masnou treballar conjuntament per aconseguir aquesta meta.

“Els tres creiem que és una cosa que hem de portar conjuntament, com la futura pacificació de l’N-II, que serà un element que ajudarà molt en aquest aspecte”, va afirmar Roca

Els regidors van aprofitar l’avinentesa “per demanar suport tècnic a la consellera per veure quins projectes ens caldrà fer per tirar endavant la zona de baixes emissions als nostres municipis”. “Vam demanar un estudi tècnic que ens ajudi a veure quin camí hem de prendre per aconseguir aquesta ZBE”, va afegir.