Vilassar de Mar ja té Pla local de joventut amb vigència fins a 2026

Vilassar de Mar ja té nou Pla local de joventut. Es va aprovar en el Ple municipal del passat mes de novembre amb la unanimitat de tots els grups municipals i determinarà les polítiques de joventut al nostre municipi fins al 2026.

Amb la col·laboració de diversos agents, la Regidoria que encapçala Montse Gual va ser l’encarregada de donar forma a aquesta eina que, tal i com s’explica al document que el conté, té com a objectiu “facilitar als i a les joves de Vilassar de Mar les oportunitats, els recursos i els serveis suficients per viure plenament la seva condició juvenil, promoure el seu desenvolupament integral com a persones i facilitar els seus processos d’emancipació i la seva plena ciutadania, sent aquesta participativa, crítica, constructiva i transformadora”.

El Pla està estructurat al voltant de quatre eixos principals:  transversalitat, emancipació, benestar i salut i participació social, i incorpora bona part de les aportacions fetes per les gairebé 350 persones que van participar al treball de camp fet per Joventut, per recollir opinions i suggeriments abans de tancar el document, que va rebre el suport del plenari amb elogis unànimes.

Amb dades de 2019, últim any amb el padró actualitzat, els joves d’entre 12 i 29 anys representen gairebé el 20% (18,8%) de la població de Vilassar de Mar. I van en augment: segons les previsions, aquest col·lectiu creixerà un 8% al nostre poble en els propers sis anys.

És per això que el nou Pla posa l’accent en els aspectes que han d’ajudar als joves a construir, des del poble, el seu futur. Així, i pel que fa a l’anomenat eix d’emancipació, el Pla apunta com a clau l'elaboració del Pla local d'habitatge de Vilassar de Mar, que té com a objectiu analitzar l'oferta actual, així com la demanda actual i de futur, per tal de dissenyar polítiques i accions que millorin l'accés a l'habitatge de les persones joves. Alhora, es suggereixen eines com ara cursos d’economia domèstica o un augment de recursos informàtics a Can Jorba, per tal de facilitar aquesta emancipació.

L’eix de benestar focalitza les seves propostes en la salut sexual, en els efectes del consum de drogues i en la salut emocional, que tan afectada s’ha vist entre el jovent durant aquesta pandèmia. Les restriccions sanitàries que encara es prenen per intentar controlar-la han obligat, de fet, a adaptar o suspendre gairebé la meitat de les activitats que la Regidoria de Joventut tenia previstes per a aquests dos últims anys, segons recull el document del Pla.

Pel que fa a la participació social, el Pla proposa potenciar la creació cultural i artística entre el jovent, així com incentivar la seva participació en la vida social de manera crítica, constructiva i transformadora.

Travessant tots tres eixos, hi ha el transversal que, amb una perspectiva d’igualtat de gènere, sostenibilitat ambiental i interculturalitat, marca una pauta de treball per a tots els projectes i tots els àmbits.

Tots aquests aspectes formen part també dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030), que marquen la visió del Pla pel que fa als valors i n’hi afegeixen d’altres ulteriors, com ara l’erradicació de la pobresa, la mitigació del canvi climàtic i els seus efectes o l’atenció a la diversitat. El Pla incideix, a més, en tot el que té a veure amb la salut i l’empoderament de les dones.

El Pla íntegre es pot consultar aquí