Vilassar de Mar contra les violències masclistes

El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, i Vilassar de Mar, com cada any, el commemora amb diverses activitats reivindicatives proposades per l’Ajuntament i per entitats com Viladona i l’Assemblea Feminista de Vilassar de Mar. Enguany hi haurà una vintena d’actes entre els quals destaca la creació d’un mural a la via pública que quedarà de forma permanent, cinema, una marxa nocturna, xerrades, exposicions, un taller d’autodefensa així com activitats amb l’alumnat dels instituts. Els primers actes comencen el 9 de novembre i continuaran fins al 2 de desembre.

En el que portem d’any 2019, els Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilassar de Mar han atès 75 dones que han patit violència masclista. Serveis Socials, juntament amb la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i l’equip d’atenció primària del CAP són els agents que formen part de la comissió contra la violència masclista integrada per diferents professionals que treballen de forma coordinada per la prevenció, sensibilització, detecció precoç, atenció i recuperació de dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles. Els Serveis Socials de Vilassar de Mar compten amb un servei específic d’atenció psicològica per a dones que pateixen o han patit aquesta problemàtica. De les 75 que han estat ateses, n’hi ha 11 que són menors de 30 anys i 8 que són majors de 65 anys. El gruix principal és de dones d’edat adulta, 21,3% d’entre 30 i 40 anys, 36% d’entre 40 i 50 anys i un 17,3% de dones que estan entre els 50 i els 65 anys. A més, s’ha atès en el programa Àgora a 11 infants, filles i fills de dones que han patit violència masclista. Àgora és un grup d’intervenció psicoeducativa que té com a objectiu principal abordar les conseqüències psicològiques i emocionals que s’han produït a causa de viure una situació de violència dins la família. Un altre recurs disponible per a casos de violència masclista és el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). És un servei de titularitat municipal, situat a l’Escola Nàutica (c. Santa Eulàlia, 40), que garanteix l’accés de totes les dones a la informació, l’orientació i l’assessorament en totes aquelles qüestions que puguin ser del seu interès: àmbit laboral, social, personal, familiar, recursos públics i altres, fent especial atenció a la detecció de la violència masclista.

 

PROGRAMACIÓ amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers la dona 2019

Dissabtes 9 i 16 novembre

D’11 a 14 h Taller de pintura de sabates que serviran per a la instal·lació Zapatos rojos, que es farà el 23 i 29 de novembre. Plaça de l’Ajuntament. (Assemblea Feminista VdM)

Dimecres 13 novembre

19 h Projecció del film Madame Brouette, del director Moussa Sene Absa. Història d’una dona orgullosa i independent que tracta de tirar endavant a la seva filla en els barris pobres de Dakar. Biblioteca Municipal E. Lluch. (Viladona) 

Dijous 21 novembre

De 17.30h a 19.30 h Taller d’autodefensa feminista. Treballarem per identificar totes les expressions de violència masclista i dissenyar estratègies d’empoderament feminista. Taller no mixt. Activitat gratuïta. Dones a partir de 14 anys. Cal inscripció prèvia a: sij@vilassardemar.cat. Can Jorba. (Ajuntament de Vilassar de Mar)

19.30 h Contes per a adults Femení singular, a càrrec de Núria Urioz, narradora professional. Durant l’acte també es presentarà la guia 2020 de les Biblioteques del Maresme Dones pioneres del Maresme. Sala Maria Gràcia Gelpí i Maltas de la Biblioteca Municipal E. Lluch. (Ajuntament de Vilassar de Mar)

Dissabte 23 novembre

12 h Exposició de l’obra Zapatos Rojos, d’Elina Chauvet. Instal·lació col·lectiva d'Art Públic i Art Relacional, una crida a la consciència davant una situació de violència cap a les dones del món. Espai Cultural Can Bisa. (Assemblea Feminista VdM)

Diumenge 24 novembre 

17.30 h Cinema infantil amb perspectiva de gènere El vent entre les canyes, amb heroïnes, dragones i altres rondalles. Programa format per cinc curtmetratges de França, Bèlgica i Suïssa. En finalitzar, Xocolatada per a les persones assistents. Entrada gratuïta. Aforament limitat. Sala cultural M. Roser Carrau. (Ajuntament de Vilassar de Mar)

De 20 a 22 h Marxa nocturna de rebuig a la violència masclista. Carrers de Vilassar de Mar. (Assemblea Feminista VdM)

Dilluns 25 novembre

De 8.30 a 12.30 h Parada de prevenció i sensibilització en matèria de violència masclista. Amb el seguiment de Vilassar Ràdio en directe i taula rodona dels agents implicats en el circuit contra la violència masclista de Vilassar de Mar. Davant del Mercat Municipal

13 h Concentració i lectura del manifest en rebuig a la violència masclista. Davant del mural contra la violència masclista situat al carrer Escultor Monjo, entre Sant Ignasi i Santa Rosa de Lima

Divendres 29 novembre

18.30 h Xerrada Identificació i curs de la violència contra la dona, de  Meritxell Cabezón i Arbat, advocada especialitzada en violència de gènere i Drets Humans. S’abordarà la problemàtica des dels moments inicials, identificant les conductes i les respostes del sistema a aquestes. Sala d’actes Maria Gràcia Gelpí i Maltas de la Biblioteca Municipal. (Viladona)

20.15 h Inauguració de l'exposició fotogràfica Muñecas, del fotògraf uruguaià Sergio Sabini. Retrats de nines trencades o maltractades per denunciar la violència masclista. El nexe entre la denúncia i la fotografia són textos o relats de víctimes. Es podrà visitar del 22 novembre al 16 desembre. Biblioteca Municipal E. Lluch. (Viladona) 

20.30 h Segona exposició de l’obra Zapatos Rojos. Entrada de la Biblioteca Municipal E. Lluch. (Assemblea Feminista de Vilassar de Mar)

Dilluns 2 desembre

18.30 h Xerrada de l’Espai Família: Hi ha joguines per a nenes? Hi ha joguines per a nens?, a càrrec de Laura Garcia Roca, psicòloga dels Serveis Socials de Vilassar de Mar. Cal inscripció prèvia a espaifamilia@vilassardemar.cat o bé al tl. 937506834. Biblioteca Municipal E. Lluch. (Ajuntament de Vilassar de Mar)

I a més, durant el mes de novembre:

  • Pintura d’un mural en contra la violència masclista que la il·lustradora Marta Bellvehí crearà arran del treball previ amb dones de Vilassar de Mar que han patit violència masclista.

Als instituts, l’Ajuntament ofereix:

  • Alumnat de 1r d’ESO: representació teatral “Jugo jo”, peça de teatre/debat per treballar rols i discriminacions de gènere, a càrrec de TeDebat.
  • Alumnat de 3r d’ESO: teatre educatiu “Pq no contestes”, focalitzant aquells aspectes de les noves tecnologies que faciliten les relacions abusives, a càrrec de EdPAC.
  • Alumnat de 4rt d’ESO: representació teatral “La Corda”, peça de teatre/debat per reflexionar sobre la violència masclista entre els joves, a càrrec de TeDebat. Tallers de prevenció de violència masclista, a càrrec de Laura Garcia Roca, psicòloga de Serveis Socials.

A diferents entitats municipals, l’Ajuntament ofereix tallers participatius de creació dins el projecte “Comunicació i espai públic: el punt de vista de les dones”, a càrrec de l’Observatori de dones als mitjans de comunicació.