Vilassar de Mar acull una Marató de donants de sang 'de pel·lícula' amb l'objectiu de superar les 200 donacions

El Banc de Sang activa la Marató de donants de sang a Vilassar de Mar, la campanya més multitudinària de l’any que aquest any té com a lema ‘Donar sang és una altra pel·lícula’. La Marató d’enguany canvia el seu format per adaptar-se al funcionament de la donació des de l’inici de la pandèmia. Per això, la jornada de donació serà amb cita prèvia de les 10 fins les 22 hores, el 10 d’abril a l’escola Pérez Sala.

Durant aquesta jornada, l’objectiu és aconseguir 200 donacions de sang que permetran tractar prop de 600 pacients als hospitals catalans i ajudaran a mantenir les reserves de sang a un bon nivell.

Donar sang és una altra pel·lícula

La pandèmia ha fet que la donació de sang també s’hagi d’adaptar al nou context. Ara cal reservar hora per evitar acumulacions de gent, no es poden fer activitats al carrer, cal portar mascareta per donar i els busos de donació s’utilitzen només en campanyes excepcionals.

És per això que ‘Donar sang és una altra pel·lícula’. Sota aquest lema la Marató de Donants de Sang està ambientada en el cinema, i els donants poden reservar hora al web com si reservessin una butaca. 

Participa amb la teva història i el filtre d’Instagram

Durant la Marató descobrirem històries de pel·lícula relacionades amb la donació per part de donants i receptors. Històries com la del David, que al març, amb la por del confinament absolut, va sortir a donar sang i es va trobar per sorpresa la seva germana. O la Mireia, infermera, donant de sang i medul·la. Es va tatuar al braç el dia 29 d’octubre de 2019 per recordar la data que va ser donant de medul·la. Cada 29 d’octubre ve a donar sang per recordar aquell moment. També la història de Marc, que va sortir amb tres amics a fer una excursió a la muntanya i, ja de tornada, va caure i els amics no el podien localitzar. Després de moltes hores, els bombers el van trobar amb hipotèrmia i amb fractures greus. Va rebre molta sang. O la del Jordi, nedador i ex pacient covid. Va estar 10 dies ingressat a l'Hospital de Reus i, un cop superada la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones.

El Banc de Sang els ha convertit en tràilers de pel·lícula. A més, tothom qui vulgui pot enviar un vídeo breu de la seva història de pel·lícula sobre la donació al Whatsapp del Banc de Sang (677 071 756) i es podrà veure als perfils de xarxes socials (@donarsang). 

A Instagram, tothom pot utilitzar el filtre amb la imatge de la Marató i compartir-lo. S’hi pot accedir des del compte de Instagram del Banc de Sang (@donarsang) o bé des d’aquest enllaç: https://www.instagram.com/ar/1308468156172257.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  • Tenir més de 18 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú. Consulta la resposta a les preguntes més freqüents en aquest enllaç:www.donarsang.gencat.cat 

Dades sobre la donació

  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
  • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
  • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
  • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
  • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. 

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària. 

Informació relacionada: