Vilassar de Mar s’adhereix a l’Acord per la qualitat de l’aire a Catalunya

L'acte ha comptat amb la presència del regidor de Medi Ambient, Joan Roca

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha formalitzat avui la seva adhesió a l’Acord per la qualitat de l’aire de Catalunya impulsat per la Generalitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire que respirem i de fer de Vilassar de Mar un municipi de baixes emissions abans de 2025.

L’adhesió de Vilassar de Mar a l’acord, que han signat altres 64 municipis més, ha tingut lloc aquest matí a la Tercera Cimera per a la Qualitat de l’Aire, en un acte al Palau de Pedralbes de Barcelona que ha comptat amb la presencia del regidor de Medi Ambient Joan Roca.  

“Aquest acord és un pas més que es fa per millorar la qualitat de l’aire i per a la seva descarbonització. Nosaltres ens afegim ara amb altres municipis de més de 20.000 habitants i, amb un tant per cent de les coses que s’exigeixen a curt termini ja fet. Per a nosaltres, el repte més important és declarar Vilassar de Mar zona de baixes emissions”, explica Joan Roca.

De manera general, les zones de baixes emissions limiten o prohibeixin la circulació dels vehicles més contaminants en les àrees afectades durant els dies feiners, amb l’objectiu de reduir les emissions que s’emeten cap a l’atmosfera.

Presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, la cimera ha servit per establir el full de ruta i els compromisos que les diferents administracions i organitzacions s’han compromès a implementar a curt i mitjà termini per millorar la qualitat de l’aire.

Entre els acords adoptats, destaquen els següents:

  • Reduir, com a mínim, un 15 % les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i matèria particulada (PM) generades l’any 2025, prenent com a referència l’any 2019.
  • Portar a terme les accions estructurals necessàries per accelerar la millora de la qualitat de l’aire i tendir, progressivament, a assolir els nivells que recomana l'OMS.
  • Donar continuïtat a les estratègies coordinades d’informació, sensibilització i educació ambiental per implicar a la indùstria i la ciutadania per tal que esdevingui un agent actiu i compromès en la modificació dels hàbits que tenen incidència en la qualitat de l’aire i en la seva salut, vetllant per una transició justa que no deixi ningú enrere.
  • Donar suport a la recerca i promoure el coneixement de les causes i el comportament de la contaminació atmosfèrica a Catalunya, així com el seu impacte sobre la salut.

Per aconseguir aquests objectius, l’acord estableix, entre altres mesures, la necessitat de planificar una mobilitat sostenible, saludable i segura, fent xarxes ciclabes, impulsant la intermodalitat bicicleta-transport públic, redissenyant els entorns de les escoles i planejant línies de suport econòmic per al desenvolupament de polítiques de mobilitat activa en l'àmbit urbà i interurbà.

“Afortunadament, nosaltres ja tenim una bona part dels deures fets, ja que es demana un Pla de mobilitat, un Pla de la bicicleta, vies ciclabes per reduir l’ús del vehicle particular, etc, i nosaltres tot això o ja ho tenim o ho tenim molt avançat”, afirma el regidor de Medi Ambient.

“El que sí que és un pas més per a nosaltres és fer un municipi de baixes emissions, com ja hi ha a Barcelona i el seu entorn. L’objectiu és que abans de 2025 el podem declarar i aquí sí que tenim un cert camí per fer”, afegeix Roca.

“Aquest és el nostre futur a curt termini i el nostre present. Amb l’emergència del canvi climàtic, hem de treballar en la millora de la qualitat de l’aire per al benestar de les ciutadanes i dels ciutadans de Vilassar de Mar”, conclou el regidor.