S’aproven els noms per a nou espais públics de Vilassar de Mar

Ca l’Abril, parc de la Bòbila, plaça dels calafats, plaça del pebre, Mossèn Joan Roig i Ramoneda, pati del cumu de les noies, Notari Arús, Maria Freser i Felicià Sust i Vives, són les noves denominacions de nou espais públics de Vilassar de Mar que fins ara no tenien nom oficial. El Ple del passat 26 de novembre les va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals.

Durant el procés, iniciat el 16 de juliol, s’ha consultat l’opinió dels grups polítics municipals, s’ha analitzat el conjunt de les propostes de noms realitzades pels vilassarencs —ja que es va obrir un període de participació ciutadana— i la d’historiadors locals amb la voluntat de preservar de l’oblit la toponímia tradicional i potenciar el sentiment d’identitat de la ciutadania de Vilassar de Mar. 

Noms i motius

- L’espai públic del carrer Maria Vidal, 109-113, conegut popularment com el parc del cuc passarà a dir-se plaça de ca l’Abril, amb motiu del fet que en aquests terrenys, que van ser cedits a la promotora Vicor SA perquè hi fes un espai públic, estava ubicada la masia de ca l’Abril.

- La plaça que hi ha la costat de la nova escola bressol municipal, limitada pels carrers de Mn. Pere Ribot, de La Muralla i l’av. Eduard Ferrés es dirà Parc de la Bòbila, amb motiu del fet que en aquest paratge, des de principis del segle XX i fins a la dècada de 1960, hi va haver el Forn d’en Titius, una rajoleria i La Bòbila, on a mitjans del segle XX van sortir a la llum infinitat d’enterraments, peces de ceràmica i una gran varietat d’estris de l’època romana.

- L’espai públic del carrer Maria Vidal, 198-200, zona de la Xinesca, passarà a dir-se Plaça dels calafats, amb motiu del fet que durant bona part de l’època moderna i contemporània el món mariner en general va tenir un gran pes en la configuració de la nostra idiosincràsia, i molt en particular les persones que van practicar oficis que hi estaven relacionats, com ara els calafats.

- La plaça del carrer Dr. Masriera, 19-21, al nucli antic, serà la Plaça del pebre, amb motiu del fet que en aquest indret hi aparcaven els vehicles de l’empresa d’en Josep Riera i Rabassa, que es dedicava al comerç d’espècies.

- L’espai públic del carrer Sant Artur, 10-18, cantonada amb el carrer Alsina, 76, serà Mossèn Joan Roig i Ramoneda, amb motiu que aquest mossèn va ser rector de la parròquia de Sant Joan entre 1916 i 1957, i que es va dedicar a intensificar la vida parroquial i elevar el nivell cultural de la població amb la creació del Patronat Parroquial, i a construir la nova església parroquial després de la guerra civil.  

- L’espai públic situat al carrer d’en Saura, 2-8, es dirà Pati del cumu de les noies, amb motiu que l’edifici que hi ha al davant que havia fet les funcions d’escola bressol municipal, va funcionar com a escola comunal de noies entre 1901 i 1976.

- L’espai públic situat a la Ronda Vilassar, 16-22, entre els carrers de Santa Maria i Santa Eugènia, serà Notari Arús, amb motiu del fet que Jaume Arús i Font (1840-1899) exercí de notari a Vilassar de Mar, on hi va desenvolupar un paper destacat en el camp cultural i en favor de la causa catalanista.

- L’espai del carrer Lluís Guardiola, 32 passarà a dir-se Maria Freser, amb motiu del fet que Maria Ferrés i Puig (1874-1964), que signava els seus quadres com a Maria Freser, juntament amb Carme Rovira, són les dues úniques pintores locals femenines del darrer segle, en un temps en què el món de les arts era dominat pels homes.

- L’espai públic situat a l’illa delimitada pels carrers de Sant Artur, Jeroni Anyé i de l’avinguda Lluís Companys (on es troba la nova biblioteca municipal) serà Felicià Sust i Vives, amb motiu de la important contribució que realitzà en favor de Vilassar de Mar. Capità de la marina mercant, va ser pioner en el camp de la fotografia i en el de la filmografia, en els quals deixà un important llegat per donar a conèixer el Vilassar de Mar de la seva època (1874-1960).