Ahir es va presentar el llibre Quaranta anys d’ajuntaments democràtics a Vilassar de Mar (1979-2019), un llibre que resumeix la història de tots els ajuntaments democràtics de la nostra vila. Escrita pel periodista Josep Bernabeu, a proposta de l’actual Govern, condensa la història de quatre dècades durant les quals el paper dels ajuntaments democràtics ha estat decisiu per transformar i modernitzar el poble, uns ajuntaments que, en paraules de l’autor del llibre, han esdevingut “els veritables motors del canvi” després de la dictadura franquista.
L’acte de presentació i el llibre són un homenatge a totes les persones, en especial càrrecs electes, que han treballat per a la millora de Vilassar de Mar i dels seus habitants durant els darrers 40 anys de democràcia local. En total, 86 regidors i 33 regidores (xifra tancada a 31 de desembre de 2019), que durant una etapa de la seva vida han invertit hores de feina i dedicació per construir el present i el futur de la població.
El llibre està estructurat en dos grans blocs. En el primer, surt la informació dels càrrecs electes i dels partits polítics, detallant tots els equips de govern i d’oposició ordenats per mandats municipals: 11 en total, entre 1979 i 2019. Els sis alcaldes des la democràcia que ha tingut Vilassar de Mar també tenen un apartat propi amb les actuacions més rellevants que van dur a terme. Aquesta informació es complementa amb un altre apartat en què s’analitzen els resultats de les diferents candidatures que han concorregut a totes les eleccions municipals celebrades a Vilassar de Mar al llarg d’aquests 40 anys.
El segon bloc del llibre, més visual, se centra en l’anàlisi de l’acció de govern dels diferents equips que han dirigit el consistori i en àmbits d’actuació tan diversos com l’espai públic, l’urbanisme, les infraestructures, els equipaments, els projectes socials, la modernització de l’administració, els serveis o la promoció econòmica, entre molts d’altres. Aquest bloc també inclou abundant material fotogràfic que mostra com ha canviat el municipi.
Finalment, el llibre recull un annex amb una petita selecció de notícies aparegudes als mitjans de comunicació que tenen Vilassar de Mar, el consistori i els seus habitants, com a protagonistes principals.
L’acte de presentació, a la sala cultural Maria Roser Carrau, va comptar amb la presència de Damià del Clot i Trias, actual alcalde de Vilassar de Mar que ocupa el càrrec des del 2015; Joaquim Ferrer i Tamayo, alcalde del 2007 al 2015; Pere Almera i Puiggròs, alcalde del 1999 al 2007; i Jeroni Marsal i Reig, alcalde del 1979 al 1981, i va tenir un record per als alcaldes que han mort: Jordi Garcia i Bosch, alcalde del 1981 al 1987 i Josep Maria Núñez i Cirera, alcalde del 1987 al 1999.
Tots quatre van respondre a tres preguntes: què va significar ser alcalde, què destacarien de la seva etapa a l’alcaldia i quines són les característiques d’un bon alcalde.
Per a Jeroni Marsal, "ser el primer alcalde de la democràcia a Vilassar de Mar ha estat i és un gran orgull i un honor molt gran”. Per a Pere Almera, “és un privilegi extraordinari ser alcalde del que pugui esdevenir en el present i en el futur del teu poble, els que ho som, ho som perquè tenim il·lusió”. Per a Joaquim Ferrer, ser alcalde implica “orgull, privilegi i un punt de satisfacció quan veus com es fan realitat els projectes”. Per a Del Clot, ser alcalde a una persona li canvia la vida: “és un privilegi i és una responsabilitat enorme”.
A la pregunta, què destacaria de la seva etapa? Damià del Clot va recordar la vocació del seu equip de govern de transformar el municipi des que van entrar al govern, al 2015: “projecte cívic, de les vies públiques, la mobilitat urbana, carrers de vianants i treballar la cultura”. Joaquim Ferrer va destacar com a obra principal la del pont de Carles III i Lluís Companys: “una manera de connectar el poble que por motius naturals, la riera, estava separat i una forma de fer que tothom se sentís integrat”. Pere Almera va recordar que amb la seva entrada al govern li va tocar inaugurar el projecte de Carles Trias: “una obra molt important i de molt impacte social que havia fet l’anterior govern de Josep Maria Núñez i Cirera”. Respecte al seu equip -va dir- tenien com a premissa la de servir al ciutadà i fer que tothom sentís l’Ajuntament com a seu. Per la seva banda, Jeroni Marsal va recordar que van arribar en un ajuntament en ruïnes i total inexperiència de la gestió municipal: “vam posar la primera pedra per poder arribar al Vilassar de Mar que tots coneixem”. De la seva etapa va destacar la posada en marxa de la primera escola bressol municipal i la reforma dels plans urbanístics que han ajudat al Vilassar de Mar d’avui.
Quines característiques ha de tenir un bon alcalde? Per a Jeroni Marsal, “una mica de la utopia dels que vam arribar per primera vegada, pragmatisme en la presa de decisions, coneixement de la gestió municipal i capacitat de diàleg tant amb la ciutadania com amb l’oposició”. Per a Pere Almera, “el poble es fa a base d’aportacions successives i és important que hi hagi diversitat i capacitat de diàleg amb l’oposició. Voldria un govern de persones capacitades i expertes, amb passió i il·lusió. També persones que admetessin els seus errors, considerades i respectuoses amb tothom”. Per a Joaquim Ferrer, “un alcalde ha de ser una persona que escolti per poder aprendre i per entendre quins són els problemes que la ciutadania li planteja. També ha de tenir convicció i determinació amb les conseqüències que comporta ser un càrrec públic”. Per a Damià del Clot: “jo sumaria una clara vocació de servei públic i sobretot comptar amb un bon equip, capacitat per saber motivar als treballadors i treballadores de l’Ajuntament i il·lusió. També preparació i sentit de la comunicació”.
Cal recordar que el llibre es distribuirà gratuïtament, fins a exhaurir existències, a la Biblioteca Municipal entre totes les persones interessades.