El 131è president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va visitar aquest dilluns 10 de febrer la Biblioteca Municipal Ernest Lluch per intervenir a la conferència "Mossèn Pere Ribot i la resistència cultural al franquisme", organitzada per l'Associació d'Amics de Mossèn Pere Ribot. L'acte va ser presentat per Teresa Capilla, presidenta de l'entitat, i Joan Maluquer, president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat.
Mossèn Pere Ribot (Vilassar de Mar, 1908 - Girona, 1997) va ser ordenat sacerdot a Vilassar de Mar i va començar la seva trajectòria eclesial com a vicari de Cabrera de Mar. Durant la postguerra es va refugiar a la parròquia de Sant Martí de Riells, de la qual va ser rector, i la va convertir en un espai catalanista de resistència cultural davant del franquisme, on diferents intel·lectuals, escriptors i activistes es van reunir com Josep Pla, Salvador Espriu o Jordi Pujol.
Torra va posar en valor les accions de Ribot, autor de nombroses obres i qui el 1941 feia misses en català quan estava prohibit d'acord amb la legislació franquista. "La seva voluntat de resistir des del catalanisme i no renunciar mai a la llengua li atorga una categoria especial", va expressar. També va destacar com a Catalunya es va trobar un espai de lluita i resistència contra el franquisme a través de la cultura amb disciplines com el teatre, la literatura o la música.
El també escriptor va lloar el manteniment de la llengua catalana, que es va mantenir viva gràcies al seu ús a l'àmbit privat durant el règim de Franco. Va reivindicar la defensa del català davant el declivi del seu ús al territori durant els últims anys. "La globalització ha jugat un paper en contra de les llengües minoritàries", va declarar. Així també, va manifestar que el procés de normalització lingüística ha d'anar més enllà de l'ús del català a les aules.
L'acte va rebre una gran afluència de públic i la destacada visita del 126è president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.