L’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, del qual forma part Vilassar de Mar, ha manifestat avui el seu posicionament en relació amb el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació i el seu rebuig respecte al tractament que alguns mitjans de comunicació apliquen a la informació sobre els assassinats masclistes, pràctiques que envaeixen la intimitat de les persones properes a les víctimes i que utilitzen sense rigor, ni respecte, les dades i els detalls personals, servint com a espectacle el dolor de les famílies. El posicionament s'ha materialitzat mitjançant una declaració signada pels 32 ajuntaments que en formen part.
Contingut de la declaració:
Els ajuntaments integrants a l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, manifesten el seu rebuig respecte al tractament que alguns mitjans de comunicació apliquen a la informació sobre els assassinats masclistes, pràctiques que envaeixen la intimitat de les persones properes a les víctimes i que utilitzen sense rigor, ni respecte, les dades i els detalls personals, servint com a espectacle el dolor de les famílies. Per aquest motiu, posen de manifest la seva voluntat de:
1- Denunciar públicament els mitjans de comunicació que intervenen amb aquestes males pràctiques en casos de feminicidis produïts a les nostres poblacions; així com tots aquells que cada vegada que s'esdevé un delicte greu de violència masclista afegeixen elements d'espectacularitat informativa inapropiada, contravenen les pautes deontològiques de la professió o les recomanacions pactades entre els diferents organismes comunicatius i les institucions.
2- Instar els organismes competents en la matèria a adoptar mesures proactives per evitar aquestes pràctiques i a oferir, eines adequades per fomentar una cultura comunicativa clarament contrària a totes les formes d'aquesta violència.
3- Proposar que s'emprenguin les accions necessàries per impulsar una reforma legislativa que inclogui obligacions, i en el seu cas, sancions, adreçades tant als mitjans públics com privats, en relació amb el tractament informatiu i comunicatiu dels casos de violència contra les dones.
4- Proposar, així mateix, una modificació legislativa que permeti actuar als municipis per protegir els drets a l'honor, la dignitat i la intimitat d'aquestes víctimes i de les seves famílies.
5- Convidar als col·legis professionals i les entitats representatives de l'àmbit comunicatiu a sumar-se a aquestes iniciatives per actuar conjuntament amb institucions i organismes polítics a ser conseqüents amb la seva part de responsabilitat sobre aquest tema i a intensificar la formació, l'autocrítica, la innovació i la creativitat en la seva tasca, tot invertint els mitjans necessaris per millorar les pràctiques informatives i els continguts relacionats amb els drets de les dones i la seva defensa.
Després de la lectura de la Declaració, la presidenta de l’Observatori i alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, ha tancat l’acte, dirigint-se als mitjans de comunicació, amb les segünts paraules següents: "Els mitjans teniu molt poder. Podeu canviar la societat. Podeu col·laborar per crear una nova societat, més segura i més igualitària, per a totes les dones, per a les germanes, les parelles, les amigues, les companyes de feina o de la universitat. Els 32 ajuntaments que formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació hem unit forces per demanar-vos a vosaltres, els mitjans en global i periodistes en particular per impulsar un nou codi ètic de conducta i comprometre’ns plegats a explicar les coses d’una altra manera".