Ahir al vespre, en el marc dels esdeveniments commemoratius del 25N a Vilassar de Mar, es va dur a terme la marxa exploratòria de dones per un Vilassar més segur. L’activitat, que va consistir en recórrer un entorn concret del municipi amb un grup reduït de dones, tenia com a objectiu identificar i analitzar els elements físics i socials que condicionen la percepció de seguretat de les dones com ara la il·luminació, l’amplitud de voreres, la mobilitat en l’espai...
L’activitat, organitzada per l'Ajuntament, valora el coneixement que tenen les dones relacionat amb el lloc on viuen i es mouen, alhora que valora la seva participació activa en el disseny i la transformació urbana.
Durant la marxa exploratòria es van avaluar diversos aspectes dels parcs, passos soterranis, aparcaments i carrers que s’anaven visitant, incloent:
- Entorn senyalitzat: garantir la ubicació i la direcció amb senyals que fomentin l’orientació amb un llenguatge no sexista.
- Entorn visible: considerar la capacitat de ser vista i veure en l’espai, tant físicament com simbòlicament, reconeixent les dones com a agents socials.
- Entorn vital: afavorir la presència constant de persones al carrer i espais públics per assegurar la capacitat d’escoltar i ser escoltada.
- Entorn vigilat: facilitar la identificació de sortides segures d’una situació insegura i promoure l’obtenció d’ajuda entre persones de confiança.
- Entorn comunitari: fomentar l’acció col·lectiva en la construcció d’entorns segurs, reconeixent les dones com a impulsores de comunitat.
La cooperativa Col·lectiu Punt 6, especialitzada en urbanisme feminista, que va impartir l'activitat, realitzarà un diagnòstic i amb els resultats elaborarà un informe de propostes de millora amb les aportacions de les participants tant en el taller preparatori com en la marxa exploratòria.