Davant d’aquesta problemàtica, l’OMIC recorda a les companyies aèries l’obligatorietat de donar compliment al Reglament Europeu 261/2004, que indica el dret de les persones consumidores al reemborsament dels diners en cas de cancel·lació del vol, i alerta de sancions en el cas que es detectin males pràctiques comercials al respecte.
Pel que fa a la totalitat de reclamacions que ha rebut l’OMIC, el 34% són per afectacions derivades de la COVID-19. La majoria estan relacionades amb l’àmbit dels transports (68%), principalment, com indicàvem, per afectacions en el transport aeri (61%) per la cancel·lació de vols. El 19% són reclamacions per altres serveis de consum que inclou afectacions relacionades amb viatges, activitats culturals i d’oci, esportives o educatives, entre d’altres; i un 6,4% estan relacionades amb l’àmbit de la restauració i els allotjaments turístics.
Amb relació a les consultes, l’OMIC ha gestionat una gran quantitat de reclamacions relacionades amb les afectacions derivades de la crisi de la COVID-19, xifra que significa el 43% del total de consultes rebudes durant aquest període.
Per altra banda, i davant de la situació excepcional, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum, va posar en marxa, ja al mes de març, la campanya informativa i d’atenció ciutadana Cuidem el consum, per donar resposta a la ciutadania davant les diferents casuístiques que poden afectar els seus drets com a consumidors i consumidores, i alhora fomentar un consum responsable i solidari. La campanya inclou, diàriament, un consultori de consum interactiu en directe des del canal youtube.com/consumcat.
L'OMIC segueix resolent qüestions relacionades amb el consum a través del correu electrònic omic219@vilassardemar.cat. També trobareu informació de consum relacionada amb la crisis de la COVID-19 al web vilassardemar.cat/consells-omic.