La crisi, el finançament i l’Estatut marquen el discurs de la Diada

La crisi econòmica, l’acord de finançament i el desplegament de l'Estatut han estat els eixos del discurs institucional de la Diada Nacional de Catalunya. L’Ajuntament i una trentena d’entitats i partits polítics van fer la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, al jardí del Museu de la Marina.

En el seu discurs, l'alcalde, Joaquim Ferrer, va destacar respecte la situació de crisi "que aquest tema ha de ser la prioritat de la classe política. Es tracta d’aixecar Catalunya, necessitem tornar a ser un país fort i dinàmic". El recent acord sobre finançament va ser un altre punt destacat: "l’acord sobre finançament demostra les dificultats i les limitacions del Govern de la Generalitat per fer complir allò que és llei, allò que el poble de Catalunya va decidir sobiranament". Ferrer també va fer referència a la consulta sobre la independència a Arenys de Munt "actuacions com la de la Fiscalia de l’Estat donant legitimitat a la Falange Espanyola enlloc d’una gent que vol fer una consulta popular demostren fins a on es capaç d’arribar l’Estat espanyol, governi qui governi, davant de qualsevol intent que Catalunya refermi el nostre sentiment com a país". La possibilitat que una sentència desfavorable del Tribunal Constitucional retalli l'Estatut també va estar present al discurs: "la decisió del poble català expressada en referèndum ha de ser respectada íntegra i plenament, si no és així han de saber que tot el poble català tindrà una reacció serena però alhora ferma, perquè es tracta de defensar la nostra dignitat i personalitat nacional".

La Diada de l’11 de Setembre es va cloure amb l’actuació de la Coral Englantina. Els actes però van començar el dia abans amb una conferència sobre Salvador Puig i Antich a càrrec de Pere Zanuy, fundador de la Plataforma que demana la revisió del procés judicial militar que el va condemnar a mort. El van seguir les sardanes i la hissada de la senyera a la plaça de l’Ajuntament.