III Trobada d'entitats de recerca local i comarcal del Maresme

El 14 de novembre Vilassar de Mar acollirà la III Trobada d'entitats de recerca local i comarcal, que enguany es centra en el patrimoni funerari al Maresme. L'amfitrió és el Centre d'Estudis Vilassarencs.

Es tracta d'una jornada, en format congrés, dels centres d'estudis i altres entitats del Maresme dedicades al patrimoni, la cultura i la història, ja sigui a nivell individual com col·lectiu. Fa dos anys que se celebra i pretén cohesionar les entitats dedicades a la recerca de la comarca del Maresme. La inauguració està prevista a les 9.45 h. L’assistència és oberta a tothom i l’escenari, la nova biblioteca (C. Santa Eulàlia, 66-80).

PROGRAMA

Dissabte 14 de novembre  

9.30 h Rebuda dels participants i lliurament de les acreditacions. 

9.45 h Inauguració de la Jornada  per part del Sr. Joan Roca, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vilassar de Mar; el Sr. Josep Santesmases, president de la Coordinadora del Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner, i el Sr. Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs. 

10 h Ponència: Les orientacions dels dòlmens catalans, a càrrec del Dr. Oriol Font i Cot. 

10.45 h Pausa cafè. 

11.15 h Ponència: Les crisis de mortalitat al Maresme: Cronologia, intensitat i abast geogràfic, a càrrec de la Dra. Alexandra Capdevila Muntadas. 

12-13.45 h Presentació de comunicacions: 

El patrimoni funerari de l’antiguitat al Maresme: dades i periodització dels jaciments arqueològics, a càrrec d’Enric Subiñà Coll i David Farell Garrigós. Centre d’Estudis Argentonins–Fundació Burriac.

Una necròpolis romana al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe (Premia de Dalt)?, a càrrec de Ramon Coll i Monteagudo. Regidoria de Cultura, Ajuntament de Premià de Mar.

La funció funerària dels monestirs medievals del Maresme: Sant Pere de Clarà (Argentona) i Santa Maria de Roca Rossa (Tordera), a càrrec de Joan Bou i Illa, Joaquim Graupera Graupera i Jaume Vellvehí Altimira. Grup d’Història del Casal (Mataró).

El patrimoni funerari a Cabrils, a càrrec de Jaume Tolrà i Ferrer. Museu Arxiu Municipal de Cabrils.

Una cripta al centre espiritual de la gent de Sant Martí d’Arenys al segle XVII, a càrrec de Francesc Forn i Salvà.

Els assentaments funeraris a Sant Cebrià, a càrrec de Lluís Parera i Cusí. Centre d’Estudis de Sant Cebrià.

El cementiri del Masnou, reflex del creixement d’una vila, a càrrec de Marta Roig Lerones i de Miquel Rico Vázquez. Museu Municipal de Nàutica del Masnou.

La necròpolis romana de Vilassar de Dalt. Resultats preliminars de la intervenció arqueològica a les pistes d’atletisme, a càrrec de Lourdes Moret i Pujol i Marc Bosch de Doria. Antequem, SL–Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. 

La necròpolis romana de Vilassar de Mar, a càrrec de Núria Rodríguez Baylch i Pau Valdés Matías. Centre d’Estudis Vilassarencs.

Pompas funebras de Josep Capilla Vives. La comptabilitat d’un fuster de Vilassar de Mar, a càrrec de Feliu Novell Andiñach. Centre d’Estudis Vilassarencs.

El cementiri de Vilassar de Mar, aproximació històrica i valors artístics, a càrrec d’Alexis Serrano Méndez. Centre d’Estudis Vilassarencs. 

13.45-14 h Presentació lliure de projectes i entitats:

                 - Grup Búnquers Arenys

                 - Fundació Ernest Lluch

14 h Debat 

14.30 h Lectura de les conclusions de la III Trobada, a càrrec de la Sra. Carme Giménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner. Parlament de cloenda per part de la Sr. Laura Martínez, regidora de Cultura de Vilassar de Mar. 

15 h Dinar  

16.45 h Visita al cementiri municipal i al Museu de la Mina Vella, presentació de la publicació de les actes i entrega de diplomes als assistents.