Gran acollida a la inauguració de l’exposició en homenatge als 150 anys de Maria Freser

Es pot visitar al Museu Monjo fins al 28 de juliol de 2024

Diumenge 16 de juny, amb el Museu Enric Monjo ple a vessar, es va inaugurar l’exposició que commemora els 150 anys del naixement de la pintora, aquarel·lista i gravadora vilassarenca Maria Ferrés i Puig (1874-1964), coneguda artísticament com a Maria Freser. Els parlaments de la comissària de l’exposició, Mireia Freixa, de l’alcaldessa, Laura Martínez, de la regidora de Cultura, Marta Rovira, i la presència del besnet de l’artista, Lluís Anton Homs Jiménez, van donar inici a l’any Maria Freser, amb el qual l’Ajuntament vol reconèixer la figura de Maria Freser i la seva obra i reivindicar-la com a pintora de primer nivell.

La inauguració va comptar amb una exhibició de dansa, a càrrec de la ballarina Georgina Garcia, alumna de l’Escola de Dansa Madó de Vilassar de Mar, que va interpretar un fragment del ballet “Don Quixot”, estrenat el 1869 al Teatre Bolxoi de Moscou. Maria Freser, apassionada de la música i la dansa, va deixar testimoni gràfic d’aquestes arts en apunts i dibuixos amb els ballets russos, ballarines i directors que actuaven al Liceu com a protagonistes.

Maria Freser, amb el seu traç precís, dibuixa tot el que veu al seu voltant i amb les seves obres es converteix en una cronista de la vida quotidiana de l’època en què va viure. 

L'exposició, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, s'ha realitzat principalment a partir dels materials dipositats al Museu de Vilassar de Mar, que preserva el conjunt més complet de l’obra de l’artista. El 1990, el seu fill, Anton Homs i Ferrés, i els seus familiars, en va fer la donació. Una segona donació es va fer al Museu de Valls en temes concrets relacionats amb aquesta localitat.

Situada al Museu Enric Monjo, molt a prop d'on va néixer, la mostra s'estructura en temàtiques a partir d'una acurada selecció d'apunts, dibuixos, gravats i aquarel·les. Com a introducció, l’exposició presenta dues pintures florals i una obra de la filla de l’artista, Elvira Homs i Ferrés: el retrat de Teresa Viu Viu. A continuació, es desplega un conjunt d'obres distribuïdes en set temes: Passió per la música i la dansa: crònica de la vida musical; La gent: la gent i el seu dia a dia; Bruixes i bruixots: s'obre un món de foscor i misteri; Escenes de la Guerra Civil: dietari d'una guerra; La platja: l'estiu a la platja de Vilassar de Mar; Celebracions festives: festes populars i religioses. La Setmana Santa; Des de Valls: les fires i la vida del camp.

L’exposició s’acompanyarà d’activitats complementàries com ara xerrades i visites comentades a càrrec de persones expertes en la seva obra. El 28 de juny (18 h) hi haurà la xerrada “Artistes contemporànies a Maria Freser: imatges i vivències”, a càrrec d’Elina Norandi, historiadora i crítica d’art, i el 5 de juliol (18 h) “La mirada de Maria Freser”, a càrrec de Mireia Freixa, catedràtica emèrita d’Història de l’Art de la UB i comissària de l’exposició. El 30 de juny i el 14 de juliol (12 h) es faran visites comentades a l’exposició.

Al web https://museuvilassardemar.cat/commemoracio-150-anys-maria-freser/ es pot visitar la relació completa de les obres exposades i la bibliografia prèvia sobre l’artista.