L’Ajuntament de Vilassar de Mar explica el Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i el Clima, el PAESC

Fins al 15 d'abril, la ciutadania pot col·laborar en la campanya omplint un breu qüestionari i enviant un vídeo de 10 segons amb accions que faci a casa per adaptar-se al canvi climàtic

Amb el títol “Vilassar de Mar té un pla per fer front a l’emergència climàtica”, l’Ajuntament inicia una campanya informativa per donar a conèixer a la ciutadania què s’ha fet i què està previst fer per combatre el canvi climàtic i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 55%, el 2030. La campanya, que compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, consta d’una exposició, xerrades, la creació d’una bossa d’idees amb vídeos enviats per la ciutadania, a més d’un breu qüestionari que inclou recomanacions per fer front al canvi climàtic al nostre habitatge.

L’exposició, a la Biblioteca Municipal, es podrà visitar del 22 de març al 15 d’abril. Formada per 10 plafons, dividits en temàtiques, la mostra explica com s’ha arribat al Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, quins són els plans d’acció (PAES i PAESC) per traduir els compromisos en accions; com s’ha millorat l’eficiència energètica; què s’ha fet i es farà per promoure l’estalvi d’aigua i, alhora, ofereix consells a la ciutadania en aquests àmbits, amb un recordatori final als ajuts que s’ofereixen des de l’Estat per millorar l’aïllament en els habitatges, instal·lar equipaments d’energia renovables o adquirir un vehicle elèctric o híbrid. L’exposició compta amb traducció a llenguatge Braille.

Entre les dades que es destaquen a l’exposició, se n’extreu que hi ha més de 700 municipis de Catalunya adherits al Pacte d’Alcaldies; també, que a Vilassar de Mar, abans d’acabar l’any 2020, gràcies a la compra d’electricitat verda s’havien reduït 1.195 tones de CO2 eq/any i s’havia arribat a la xifra de reducció d’un 21,6% dels gasos d’efecte hivernacle, que superaven els objectius del PAES 2020 fixats en el 20%. L’objectiu del 2030 és arribar, com a mínim, al 55% en la reducció. Com a dada, també es destaca que amb el PAES 2020 es va reduir un 24% la despesa energètica de l’enllumenat públic.

L’exposició s’inaugurarà el 22 de març, a la Biblioteca, amb una xerrada que es farà a les 18 h i comptarà amb la presència de l’equip de l’Escola de Natura del Corredor, que ha intervingut a la campanya, i també amb els representants polítics i tècnics de l’Ajuntament.

Participació ciutadana

La participació ciutadana és clau per assolir els objectius futurs i, per aquest motiu, la campanya incorpora diferents accions dirigides als vilassarencs i vilassarenques. Es demana a la ciutadania que enregistri un vídeo de 10 segons amb accions que faci a casa per adaptar-se al canvi climàtic i l’enviï al correu vdmteunpla@gmail.com. Hi ha temps fins al 15 d'abril. Si el vídeo és un dels escollits, formarà part d’un vídeo global que es difondrà a tot el municipi. Una altra acció que es proposa a la ciutadania és omplir un qüestionari, de cinc preguntes, en el qual s’explica què podem fer al nostre habitatge per tenir-lo més adaptat al canvi climàtic. Es pot accedir al qüestionari escanejant el codi QR del cartell o a través de l’enllaç: https://forms.gle/DLw8fRxawoaFvXdH7. Un cop respostes les cinc preguntes i enviat el formulari, cal fer clic al botó de ‘veure les respostes’ per accedir a les recomanacions.

Xerrades

A més de la xerrada inaugural, n’hi haurà dues més, a la Biblioteca Municipal, per donar a conèixer la campanya. Una, el dia 23 de març, a les 18 h, dirigida a l’Aula d’Extensió Universitària VdM i una altra, el dia 25 de març, a les 11 h, adreçada a totes les entitats del municipi.