El 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental, data instaurada per la Federació Mundial de la Salut Mental l’any 1992, amb l’objectiu d’equiparar la salut mental a la salut física. El seus propòsits inclouen sensibilitzar la societat sobre els trastorns i els malestars mentals i emocionals, combatre l’estigmatització de les persones afectades, i promoure iniciatives sanitàries i comunitàries per millorar-ne l’atenció. En aquest context, la Biblioteca Municipal inaugura un nou espai, “TEA t’explica”, que inicialment tindrà una periodicitat trimestral a la secció infantil. Aquest espai, adreçat a infants de 2 a 6 anys i a les seves famílies, oferirà una estona de narració de contes. La primera sessió del “TEA t’explica” serà el dijous 10 d’octubre, a les 17.30 h, a la Biblioteca. Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Municipal, l’Associació TEAMS (TEA Maresme Solidari) i l’Ajuntament de Vilassar de Mar.
L’Associació TEAMS està formada per pares i mares amb fills i filles amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) i té com a missió promoure i defensar els drets d’aquests infants com a ciutadans amb igualtat de drets. L’entitat treballa en diversos àmbits com la salut, el treball, el lleure i l’educació. TEAMS (TEA Maresme Solidari) i APAC (Associació de Persones amb Altres Capacitats) són entitats de Vilassar de Mar que atenen persones i famílies amb capacitats diverses.
Joc "Què en saps tu de la Salut Mental?
Durant el mes d’octubre, del 9 al 22, per visibilitzar la problemàtica en salut mental i lluitar contra l’estigma, també es durà a terme el joc interactiu "Què en saps tu de la Salut Mental?” a la Biblioteca Municipal. Aquest joc, dirigit a persones de totes les edats, consta de dos daus amb preguntes i respostes sobre salut mental, amb l’objectiu d’apropar aquest tema a la població. És una iniciativa del SRC Burriac del Centre de Formació i Prevenció, entitat d’iniciativa social especialitzada en col·lectius en risc d’exclusió social a la comarca.
Projectes en marxa
L’Ajuntament de Vilassar de Mar fa temps que impulsa projectes que situen el benestar i les cures en el centre del debat i de l’acció municipal. El Projecte Radars, el Programa de Voluntariat Municipal, el +Benestar (prescripció social comunitària) o el projecte CRUSH (per a joves) són exemples adreçats a la població per millorar el benestar emocional. A més, l’Espai Jove també ofereix espais per a persones amb diversitat intel·lectual, com l’Espai TEA (per a adolescents amb TEA) i L’Altre Espai Jove (per a joves de 16 a 30 anys amb diversitat intel·lectual).
Des del Centre d’Atenció Primària (CAP), els seus professionals interactuen amb els joves a través del programa de Salut Escolar, dirigit a infants de primària, i l’Aula Oberta, per a adolescents de secundària. A més, l’Espai Jove i els professionals del CAP comparteixen espais d’atenció per al benestar emocional dels adolescents mitjançant dinàmiques grupals.
Actualment, l’Ajuntament ha començat a redactar el Reglament del Consell Sectorial d’Inclusió, un òrgan de participació enfocat a millorar la vida de les persones amb capacitats diverses.