Consells i recomanacions
A Catalunya, es poden trobar moltes espècies comestibles però també n'hi ha un centenar que són tòxiques i fins i tot mortals. Els nous coneixements científics sobre els bolets han evidenciat que bolets considerats tradicionalment com a comestibles han passat a ser considerats tòxics, com és el cas del Tricholoma equestre, conegut amb els noms de verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà, seta de los caballeros).
No existeixen regles segures per distingir els bolets tòxics dels comestibles i l'única forma d'assegurar-se que un bolet és comestible, o no, és identificar correctament l'espècie i això només s'aconsegueix gràcies al coneixement i l'experiència en el camp micològic.
Com a principals mesures de prevenció, el Departament de Salut promou els consells per a la recol·lecció i el consum de bolets següents:
• Colliu només els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no l'agafeu mai i encara menys us el mengeu.
• Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s'han començat a descompondre o els que siguin florits, amarats d'aigua o que s'hagin gelat durant la nit.
• Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l'ornamentació i això us podria confondre.
• Transporteu-los en un cistell rígid i airejat, per evitar-ne la fermentació.
• Conserveu-los preferentment al frigorífic.
• Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament, i preferiblement cuits, perquè alguns bolets són comestibles quan s'han cuinat però poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
• Es recomana el consum moderat de bolets, preferentment com a acompanyament perquè la majoria no són de digestió fàcil.