D’aquesta manera es dona compliment a l’acord de ple del passat 21 de març, adoptat per unanimitat de tots els grups, a petició del Centre d’Estudis Vilassarencs, seguint el reglament d’honors, reconeixements i distincions de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. L’Arxiu portarà el nom de Damià Bas, reconegut amb la medalla d’honor de Vilassar de Mar i de cronista oficial i que en els últims anys de la seva vida va ser voluntari del mateix Arxiu, en reconeixement a la seva tasca de dedicació a l’estudi i difusió de Vilassar de Mar, de les seves persones i de la seva història. Maria Gràcia Gelpí va ser mestre i bibliotecària i la sala d’actes de la Biblioteca portarà el seu nom en reconeixement a la seva tasca en favor de l’ensenyament, la cultura i l’associacionisme a Vilassar de Mar.
Damià Bas
El 4 de gener de 2017, va morir Damià Bas. Pare de tres fills i casat amb l’Esperança, als 9 anys va venir amb la seva família a viure a Vilassar de Mar. Va cursar l’ensenyament primari al Cumu del carrer Sant Joan, i el 1946 entrà d’aprenent a la impremta Garcia on es va jubilar quaranta anys després, passant per gairebé totes les especialitats de les arts gràfiques, des de caixista i minervista fins a corrector ortogràfic i d’estil. De jove va formar part del grup escènic de l’Ateneu Vilassanès de la Classe Obrera reorganitzat a la postguerra (1946). Va entrar a la junta del Club Excursionista Pirenaic confeccionant el butlletí de l’entitat en català (1956-1964, any en què per ordre governativa el centre fou clausurat); també va formar part de la junta de la Cooperativa L’Obrera del Barato, de la junta de l’Ateneu Vilassanès i durant catorze anys, coresponsable del Museu Municipal. Va col·laborar amb l’Ateneu Vilassanès, amb l’agrupació VilassArt i amb l’associació Amics de Vilassar. Durant 19 anys (1963-1982) va impartir classes de llengua catalana al Patronat de Premià de Mar, a la rectoria de Cabrils i, a Vilassar de Mar, a l’Ateneu Vilassanès, a la Cooperativa del Barato i al col·legi de les Franciscanes. Formant part de la comissió organitzadora de la Commemoració del Bicentenari del municipi (1984) es va encarregar de la recerca de documentació històrica referent a la segregació. Té publicats diversos articles a la revista “Singladures” i a “La Sènia del Rellotge”, i un resum històric de la parròquia editat arran de la consagració del temple parroquial el 1995. L’any 1997 publicà “Carrers i gent de Vilassar de Mar (Qui és qui a la nomenclatura urbana)”, al 2003 el llibre “Galeria de penja-ases. Motius dels vilassarencs de mar” i va participar en el llibres “Vilassar de Mar, 1950-1960: recull de fotografies dels germans López Teixidó” (publicat l’any 2003), i al 2007 va ser un dels autors dels textos del llibre “Vilassar de Mar portes endins”.
Maria Gràcia Gelpí
El 29 de setembre de 2017 va morir, a l’edat de 82 anys, la vilassarenca Maria Gràcia Gelpí, mestre i bibliotecària. Va estar molt implicada en la vida cultural del nostre municipi. Pel que fa a la seva trajectòria com a bibliotecària, va dirigir la biblioteca del nostre poble tant en la primera etapa, quan era propietat de “La Caixa”, com en l’etapa posterior, quan va passar a ser de titularitat municipal. Autora de nombrosos articles de caràcter cultural a vàries revistes locals, entre elles “Llevat” i “Zerovuittresquaranta”, va ser col·laboradora de Vilassar Ràdio en la primera etapa en què l’emissora estava ubicada a l’última planta de l’Ateneu Vilassanès, des d’on guionava i presentava l’espai “Amb el Fabra sota el braç”. Pel que fa a la seva etapa com a mestre, va tenir la seva pròpia escola i després va treballar com a professora a l’escola La Presentació. Va formar part d’algunes entitats culturals com Amics de Vilassar, l’Ateneu Vilassanès, el Patronat Parroquial, el Grup Poètic de Vilassar de Mar. També va ser jurat a diverses edicions dels Jocs Florals.