Aquest dimecres es presenta el Pla Local de Salut i l’adhesió al projecte de ciutats cuidadores

L'acte és obert a tota la ciutadania

Aquest dimecres 28 de setembre, a les 18 h, es presenta públicament, en un acte obert a la ciutadania, el Pla Local de Salut i l’adhesió de Vilassar de Mar al projecte de ciutats cuidadores. L’acte, a la Biblioteca Municipal, comptarà amb la intervenció de Jesús Naharro, diputat delegat de Salut pública i Consum de la Diputació de Barcelona, i Núria Arasa, regidora d’Habitatge, Promoció de la salut, Serveis socials, Família i Gent Gran de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

Pel que fa al Pla Local de Salut, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals en el Ple d’aquest mes de setembre, l’objectiu principal és generar entorns més segurs i saludables al nostre poble, així com contribuir a la millora de la salut de la ciutadania.

L’aposta és fer que l’opció saludable sigui la més fàcil de prendre per a tota la ciutadania. I més, després que la pandèmia de la covid-19 demostrés com és d’important portar una vida sana i viure en entorns saludables, que contribueixin a millorar no només la nostra salut personal, sinó també la de la nostra comunitat. Cal dir que la crisi causada per la covid-19 va interrompre, a més, en l’elaboració d’aquest Pla, però, en contrapartida, va permetre enriquir-lo amb les lliçons extretes de la pandèmia.

Així, el Pla Local de Salut, que serà vigent fins al 2026, ofereix les eines perquè les diferents àrees tècniques de l’Ajuntament incorporin també criteris de salut en les seves accions. La prevenció, la promoció i la protecció de salut han de ser denominador comú de totes les polítiques locals per atendre les necessitats que afecten la salut de les persones i disminuir les desigualtats en aquest àmbit. L’aspiració és que ho siguin també per al sector privat i per a la ciutadania en general.

Aquestes eines i criteris s’han establert a partir de la diagnosi feta en una primera fase sobre la salut del municipi, que va permetre conèixer en profunditat la situació de Vilassar de Mar i detectar les seves necessitats en aquesta matèria. El pla d’acció recull les respostes a les necessitats detectades per la diagnosi, especifica els diversos objectius, així com les accions i les metodologies adients per assolir-los, tot tenint en compte cinc principis essencials:

  • La perspectiva de gènere i de diversitat sexual
  • La perspectiva intercultural
  • La vulnerabilitat socioeconòmica
  • La diversitat funcional
  • L’envelliment actiu

A més, el Pla Local de Salut es vertebra entorn nou eixos temàtics:

  • Activitat física i esport
  • Hàbits alimentaris
  • Consum de substàncies i ús de pantalles
  • Relacions sexuals, afectives i reproductives
  • Salut emocional, mental i suport social
  • Prevenció i atenció a les malalties específiques i accés als recursos de salut
  • Territori i medi ambient
  • Protecció de la salut
  • Gestió de crisis sanitàries

Cada eix temàtic marca els seus objectius i les actuacions a les quals han de donar resposta. En total són 110 accions que la ciutadania podrà consultar, en breu, de manera detallada al web municipal.

Projecte de ciutats cuidadores

Pel que fa a l’adhesió de Vilassar de Mar al projecte de ciutats cuidadores, que es va aprovar per unanimitat en el Ple d’abril, permetrà, entre altres coses, impulsar polítiques públiques locals que situïn les cures en el centre del debat i de l’acció municipal, des d’una perspectiva de democratització de la cura i de corresponsabilització d’homes i dones. I és que el progressiu envelliment de la població (el percentatge de majors de 65 anys, a la província de Barcelona, frega el 20% i a Vilassar de Mar el 21%) ha posat en relleu la necessitat de garantir les condicions necessàries perquè totes les persones puguin donar i rebre una cura adequada a les seves necessitats i projectes de vida, en el context de les seves comunitats.

Entre els objectius hi ha també afavorir l’accessibilitat a serveis de cures de proximitat, en la llar o en la comunitat; mostrar el valor positiu de la cura; contribuir a avançar en equitat en la distribució social del treball de cures, així com en la seva professionalització i dignitat; i impulsar el reconeixement a les persones que cuiden, de forma professional o no, i facilitar-los suport i acompanyament.