Vilassar de Mar s’afegeix a la reivindicació del Dia contra l'LGTBI-fòbia en l’esport. Aquest dimecres 19 de febrer és la data triada perquè en aquest mateix dia de 1990 l’OMS va eliminar la homosexualitat de la seva llista de trastorns mentals. També coincideix amb el dia del naixement de Justin Fashanu, qui va ser el primer futbolista de renom en declarar-se obertament homosexual.
Enguany, per sensibilitzar i conscienciar sobre la LGTBI-fòbia en l'esport, s'instal·larà un Punt Lila el 19 de febrer, de 17.30 a 20 h, al pavelló municipal Paco Martin. Aquest espai comptarà amb material informatiu del Servei d'Atenció Integral LGTBI (SAI) i proporcionarà recursos sobre la diversitat sexual i de gènere. A més, durant el cap de setmana previ i el mateix cap de setmana de la commemoració, abans de l’inici dels partits es difondrà per la megafonia de l'equipament un missatge de sensibilització recordant la importància de construir un esport lliure de discriminacions.
D'altra banda, recentment s'ha posat en marxa un canal de WhatsApp del Servei d'Atenció Integral LGTBI (SAI), a través del 655 198 728, disponible de dilluns a divendres de 10 a 13 h, per atendre situacions de violència contra el col·lectiu LGTBI i oferir informació sobre la diversitat sexual i de gènere.
Amb motiu d’aquesta jornada, l'Ajuntament de Vilassar de Mar s'ha adherit a la campanya del Consell Comarcal del Maresme i al Manifest del Consell Nacional LGBTI de Catalunya, que es reprodueix a continuació:
Des del Consell Nacional LGBTI de Catalunya, en aquest Dia Internacional contra la LGBTIQ-fòbia en l’Esport, alcem la veu amb fermesa per condemnar l’augment de discursos i accions d’odi que, promoguts per sectors de l’extrema dreta, pretenen normalitzar la discriminació i la retallada de drets del nostre col·lectiu.
Aquestes actituds, que atempten directament contra la convivència i la igualtat, han intensificat els atacs cap a les persones LGBTIQ+. Els espais que haurien de ser un refugi de superació personal i comunitària es veuen ara amenaçats per la normalització d’un discurs que busca excloure, estigmatitzar i invisibilitzar.
No ho permetrem. L’esport ha de continuar sent una eina de transformació social, un espai de diversitat i respecte on tothom pugui participar lliurement, sense por a ser discriminat per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
Una crida a l’acció
L’augment d’aquests discursos d’odi ens recorda que els drets que hem conquerit amb esforç no són irreversibles. Davant d’aquesta amenaça, ens reafirmem en el nostre compromís de defensar i ampliar els drets del col·lectiu LGBTIQ+ en l’àmbit esportiu i en tots els àmbits de la societat.
Com va dir Nelson Mandela: “L’esport té el poder de transformar el món. Té el poder d’inspirar, d’unir la gent com poques altres coses… Té més capacitat que els governs de trencar les barreres socials.”
En un context com l’actual, l’esport pot i ha de ser un espai per resistir contra l’odi i construir una societat més justa, inclusiva i igualitària.
Reivindiquem:
1. El rebuig ferm i contundent a qualsevol discurs o acció que promogui l’odi o la discriminació envers les persones LGBTIQ+, especialment aquells que busquen retallar els nostres drets fonamentals.
2. L’aplicació efectiva de les lleis de protecció i igualtat, assegurant que tots els espais esportius siguin entorns segurs i lliures de LGBTIQ-fòbia.
3. L’erradicació de la violència verbal i física contra persones LGBTIQ+ en l’esport mitjançant protocols clars de prevenció, denúncia i sanció.
4. El suport incondicional a les persones trans i no binàries en la seva participació esportiva d’acord amb la seva identitat, sense sotmetre-les a processos patologitzants o discriminatoris, així com a la lliure participació en l'esport no professional de les infàncies trans*, en les categories que els hi correspongui segons la seva identitat.
5. La promoció de l’esport mixt i inclusiu que promogui espais que celebrin la diversitat, i que garanteixin la seguretat de totes les persones participants.
6. La formació i sensibilització d’entitats, clubs i federacions esportives per erradicar el masclisme, la LGBTIQ-fòbia, la serofòbia el racisme i el capacitisme.
7. La visibilitat del col·lectiu LGBTIQ+ en l’esport, destacant referents que inspirin a les noves generacions i desmuntin prejudicis.
Davant l’odi, més unió
L’esport no pot ser neutral davant l’odi. És una eina poderosa per construir ponts, trencar barreres i promoure valors com el respecte i la igualtat. Des del Consell Nacional LGBTI de Catalunya ens comprometem a continuar treballant incansablement per protegir els drets del nostre col·lectiu, especialment en un moment en què els atacs de l’extrema dreta busquen fer-nos retrocedir.
Avui i sempre, contra la LGBTIQ-fòbia, no farem ni un pas enrere.
Per un esport de tothom: lliure, divers i valent.
Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI