El primer punt, l’acta de la sessió plenària anterior, del 21 de desembre de 2023, es va aprovar per unanimitat.
El segon punt també va aprovar per unanimitat l’autorització de despesa de 75 euros en execució del conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme i l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Aquest conveni té com a objectiu la selecció conjunta del personal funcionari de les policies locals i la constitució d’una borsa de treball, acordat pel Ple el 21 de setembre de 2023, i els 75 euros són perquè s’inclou una plaça més a la plantilla de la Policia Local de les dues previstes.
El tercer punt va aprovar, amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar, ERC-VdM Futur, Babord i PP, i l’abstenció del PSC, l’establiment d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Cabrera de Mar per a l’organització de la rua de Carnestoltes el 10 de febrer. El regidor de Festes Populars, Jordi Pallés, va destacar que aquest acord busca generar vincles socials entre els dos municipis veïns i reparar el greuge amb el veïnat de la carretera d’Argentona que mai s’ha fet partícip d’altra festa. Des del PSC van argumentar l’abstenció perquè la rua no passarà pel Barato ni la Xinesca i perquè no tenien prou informació sobre com seria la distribució de premis entre els municipis organitzadors. L’alcaldessa va recordar que la cavalcada de Reis passa pel Barato i que els Tres Tombs passen per la Xinesca i que a la zona de la carretera d’Argentona no es feia cap festa. Sobre els premis, va explicar que enguany seran els mateixos perquè estaven establerts a les bases de Carnaval de Vilassar de Mar i no a la convocatòria i no hi hauria hagut temps de fer unes bases noves, l’exposició pública i una nova convocatòria. La intenció, va dir, és que l’any vinent es puguin enfortir els premis per fer-los més atractius a les comparses.
Pel que fa al quart punt, la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal del PSC, pel compliment dels compromisos adquirits per l’Ajuntament de Vilassar de Mar amb l’adhesió a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les persones grans, es va rebutjar amb els vots en contra dels grups al govern, Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur, i els vots a favor de la resta del plenari.
El PSC va explicar que presentaven aquesta moció per demanar la implementació de les accions necessàries pel compliment dels objectius compromesos amb l’adhesió a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Grans, començant per la fase de diagnosi, i perquè se sol·liciti a la Diputació de Barcelona la subvenció per dur a terme la diagnosi i el pla d’acció.
El PP es va mostrar a favor, recordant que l’adhesió a la Xarxa de Ciutats Amigables es va aprovar el 2022 per unanimitat en el plenari.
Per a Babord, la moció és rellevant perquè “tenim un poble poc adaptat per a la gent gran” i és important fer aquesta diagnosi per conèixer les necessitats i quina és la millor manera de satisfer-les d’una manera planificada.
Des d’ERC-VdMFutur, al govern, van explicar que la diagnosi està feta i que de forma transversal s’està treballant entre diferents regidories per fer coherent el pla d’acció. Per part de Junts Estimem Vilassar, la regidora de Gent Gran va tornar a reafirmar que tant la diagnosi com el pla ja estan fets, la diagnosi va dir des de juliol de 2023, i que la subvenció a la Diputació ja es va demanar en el catàleg de l’any passat. Des del PSC es va replicar que la diagnosi que està feta és la de l’envelliment actiu i van concloure que “falta la voluntat de mesures globalitzades”. Babord també va demanar que, si la diagnosi està feta, la comparteixin amb la resta de grups.
El cinquè punt de la plenària va ser la moció, no resolutiva, presentada conjuntament pels grups municipals del PSC i Babord, pel compliment de la pacificació de l’N-II. La moció va quedar rebutjada amb els nou vots en contra de Junts Estimem Vilassar i el vot d’una regidora d’ERC-VdMFutur, l’abstenció de dos regidors d’ERC-VdMFutur i els nou vots a favor del PSC, Babord i el PP.
La moció plantejava iniciar un procés de participació per rebre aportacions de la ciutadania, incloure una dinamització externa en el procés, i instar amb urgència al Govern de la Generalitat a publicar el projecte constructiu Integració urbana de l’N-II al Baix Maresme (PC-CIB- 21066).
El PP va valorar positivament que es vulgui donar veu als veïns i que es demani a la Generalitat que publiqui el projecte.
Des d’ERC-VdMFutur es va explicar que el govern municipal està entomant el projecte de forma oberta i informant a l’oposició. Van recordar que el projecte de pacificació de l’N-II no depèn de l’Ajuntament sinó de la Generalitat i que en última instància és l’Estat qui l’ha de finançar. Van explicar que s’abstenien perquè en aquests moments encara falta concreció en el projecte. La portaveu, Marta Rovira, va dir que estaven d’acord en el fet que s’anés donant a conèixer a la ciutadania, però que el seu grup entenia que s’havia de formular d’una altra manera que s’hauria de consensuar entre tots els grups polítics.
Junts Estimem Vilassar també va recordar que és un projecte que redacta i executa la Generalitat a través d’un fons Generation de l’Estat i que en aquests moments la Generalitat està treballant en un esborrany en planta. Per a Junts Estimem Vilassar la Taula de Mobilitat, on estan representats tots els grups polítics de l’Ajuntament, ha de ser l’espai on totes les propostes de millora que es vulguin fer quedin recollides. L’alcaldessa va afegir que es tracta d’un projecte comú per a tot el Maresme, que ha de tenir una coherència, i va recordar que, en aquests moments, no tenien autorització de la Generalitat per fer difusió del projecte.
Des del PSC van tancar el debat demanant oficialitat a la Taula de Mobilitat i afegint que el projecte té marge per demanar canvis que, de moment, van dir s’havien pres de forma unilateral des del govern municipal. Des de Babord van afegir que el que demana la moció és que el diàleg sigui entre la Generalitat i el poble de Vilassar de Mar, que inclou la representació política, però també la ciutadania perquè aquesta es faci seu el projecte.
En la primera votació es va produir un empat de nou vots a favor (PSC, Babord i PP), nou en contra (Junts Estimem Vilassar) i tres abstencions (ERC-VdMFutur). En segona votació, el grup d’ERC-VdMFutur va canviar un dels vots d’abstenció per un en contra i la moció no va prosperar.
En el sisè punt, es va donar compte dels decrets de l’alcaldia des del núm. 4983/2023 al 335/2024.
La part final de la plenària, el setè punt, va ser per als precs i preguntes de l’oposició al govern. El PP va preguntar si es podaran els arbres del Club de la petanca i va fer dos precs, un sobre la il·luminació de Nadal per queixes del veïnat del Barato i de la Xinesca per no tenir-ne, i un altre prec sobre males olors dels contenidors d’escombraries ubicats sota la pista de la plaça del Barato. Sobre la poda, el regidor de Via pública li va respondre que la campanya de la poda s’està realitzant fins al març. Sobre la il·luminació de Nadal, l’alcaldessa va recordar que enguany el pressupost ja estava fet i la il·luminació decidida, que no s’ha pogut posar al tram acabat d’arreglar del Barato perquè els nous fanals eren més baixos i requerien un altre tipus d’enllumenat i va afegir que a tots els municipis l’enllumenat de Nadal es posa als carrers on hi ha activitat comercial.
Des del PSC van preguntar si el govern té mesures pensades per reduir la velocitat dels cotxes al carrer Manuel Roca davant la preocupació del veïnat. El regidor de Governació li va respondre que ho estudiarien i valorarien. El PSC també va demanar que es lliuri el resultat final de Bombers i Policia respecte a les causes de l’incendi de la nau industrial de Via Octaviana, succeït l’any 2022. Com a precs van demanar que se’ls convoqui per parlar sobre seguretat ciutadana i que es notifiqui als veïns del carrer d’en Roig les festivitats que deixin el carrer tancat, fent al·lusió a la darrera festa dels Tres Tombs.
Per part de Babord es van fer diverses preguntes i precs. Com a prec van demanar al Govern que el pressupost municipal no condicioni el Pla d’Habitatge sinó que en tot cas sigui al revés. Van preguntar al regidor de Participació quan es convocarà el Consell de la Vila. El regidor va respondre que treballen perquè la primera trobada es faci entre el 10 i el 15 de febrer. També van preguntar per la planificació en el desplegament del Reglament de Participació. El regidor va respondre que hi estaven treballant. Una altra de les preguntes va ser sobre els motius de la supressió del bus nocturn jove cap a la zona d’oci de Mataró. La regidora de Joventut va explicar que l’empresa que el feia els va avisar una setmana abans que ja no el continuarien i entre els motius exposats hi havia el de faltes de respecte de joves cap als conductors. També va afegir que havien consultat fins a 15 empreses diferents per fer el servei i que la resposta també havia estat negativa.
Babord va continuar amb altres preguntes de mobilitat: l’ampliació d’horaris del bus urbà, el C-13, i la implementació del bus directe a Barcelona que Junts Estimem Vilassar portava en el seu programa electoral. Sobre aquest darrer, el regidor de Mobilitat va respondre que la voluntat és portar-lo a terme abans que acabi el mandat, i sobre el C-13 va avançar que estaven treballant per ampliar el recorregut incorporant dues parades més, una al cementiri i una altra al polígon industrial, i també en ampliar el servei el cap de setmana.
Babord també va preguntar per si es preveu l’obertura del bar al pavelló Paco Martin. Des del Govern van respondre que s’està treballant en la seva licitació.
Una altra pregunta va ser sobre les obres de les oficines de l’antiga Caixa, a la plaça de l’Ajuntament. L’alcaldessa va dir que el pressupost de l’obra seguia sent el mateix, que l’obra portava cert endarreriment en l’acabament i que l’empresa havia demanat una pròrroga.
Babord també es va interessar per la decisió de fer només d’abonats l’aparcament del Mercat Municipal. L’alcaldessa va explicar que hi havia problemes de convivència entre les persones que tenien plaça llogada i les que aparcaven per hores perquè ocupaven places que eren de llogaters; també va al·ludir a problemes de botellot en les escales d’accés, va recordar que hi havia molta llista d’espera per llogar i que les places de zona blava del voltant quedaven lliures.
Una altra de les preguntes va ser per la proposta de les tardes joves a l’Atlàntida els dilluns i dissabtes, que per a Babord promou un model d’oci consumista i comporta un tracte de favor a un establiment concret. Van preguntar com s’havia seleccionat l’establiment i per què no s’havia plantejat fer aquest projecte a altres equipaments com els centres cívics. La regidora de Joventut va explicar que és una petició dels joves i que can Jorba els dissabtes a la tarda està reservat per a persones amb diversitat funcional intel·lectual. Sobre l’Atlàntida, va dir que la decisió va ser seva i que era un recurs provisional per valorar com funciona. Va afirmar que els joves no veuen els centres cívics com els seus llocs d’oci. També va aclarir que no era veritat que s’hagi de fer un consum obligatori, posant l’exemple que pot anar un grup de 10 i només consumir tres. “No pretenc privatitzar res, només que els nostres joves tinguin un espai on anar a jugar, a tenir una wifi, a berenar si volen i a estar segurs, penso que hem d’escoltar els joves perquè realment ho necessiten”, va concloure la regidora.
Babord va preguntar per com estava el tema de la concessió del camp de futbol municipal a la UE Vilassar, caducada des de feia tres anys. El regidor d’Esports va explicar que han tingut una baixa laboral en la regidoria i que, tan bon punt es cobreixi, es reprendrà l’estudi.
També van preguntar per a quan es convocarà la comissió de seguiment de la Piscina Municipal, i si s’està treballant per quan finalitzi la concessió el 2026. Respecte a la concessió, el regidor d’Esports va respondre que estaven estudiant totes les fórmules i que les compartiran amb l’oposició i escoltaran les seves propostes.
Com a prec final, Babord va demanar que s’apliqui el codi ètic dels càrrecs públics si algun regidor o regidora dona dades falses en el ple, al·ludint a afirmacions de la regidora del PP durant el Ple de desembre en el debat de la moció de Babord anomenada “Moció en rebuig dels discursos racistes i xenòfobs dels alcaldes de Junts per Catalunya del Maresme”.