La sessió plenària ordinària del mes de juliol va estar marcada per l’aprovació de diversos expedients econòmics relacionats amb el reconeixement de factures pendents i, la modificació de plantilla per crear tres noves places a l’escola bressol municipal. També es van aprovar inicialment les bases generals per als processos selectius de personal, la creació d’una comissió per redactar una nova ordenança del mercat de venda no sedentària i la moció per impulsar el moviment “Català per a tothom, a cada municipi”.
La sessió va començar amb l’aprovació de les actes corresponents a les sessions anteriors dels dies 5 i 19 de juny.
Els punts 2 i 3 van servir per donar compte, respectivament, del Pla anual de control financer de l’exercici 2025, elaborat per la intervenció municipal, i de l’informe anual d’auditoria del Registre compatible de factures de l’exercici 2024.
El punt 4 va aprovar inicialment un crèdit extraordinari i un suplement de crèdit per fer front a les factures del 2024 que, segons va explicar el regidor d’Hisenda, Gerard Grau, corresponen a factures que no han seguit el procediment regulat. L’import total ascendeix a 65.181,62 euros.
El punt 5, estretament relacionat amb l’anterior, va consistir en l’aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdit per obligacions corresponents a operacions pendents d’aplicar a l’exercici 2024. Tots dos punts, el 4 i el 5, es van aprovar per unanimitat.
En el punt 6 es va aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdit per obligacions corresponents al mes de juliol de 2025. Igual que en el punt 4, es tractava de factures no tramitades pel procediment ordinari, relacionades, segons va explicar el regidor d’Hisenda, amb el manteniment de zones enjardinades i amb el subministrament de benzina per als vehicles de la brigada i la policia. El regidor va destacar que s’està treballant amb el departament de contractació per tal de reduir aquest tipus d’incidències. El punt es va aprovar també per unanimitat.
El punt 7 va aprovar inicialment les bases generals reguladores dels processos selectius per a la cobertura de places de personal funcionari i laboral tant de manera temporal com definitiva a l’Ajuntament. L’alcaldessa i regidora de Recursos Humans, Elena López, va explicar que aquestes bases s’han negociat i tenen el vistiplau de la Mesa General dels Treballadors. López va explicar que l’objectiu és unificar uns criteris bàsics que han de regir tots els processos selectius de l’Ajuntament i proporcionar un marc normatiu comú i estable per garantir que es compleixen els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat establerts en la normativa. Les bases estaran en exposició pública durant 30 dies i, si no es presenten al·legacions, quedaran definitivament aprovades. El punt es va aprovar amb els vots favorables de Babord, PSC, ERC-VdMFutur i els dos regidors no adscrits, mentre que Junts Estimem Vilassar i el PP es van abstenir.
Des del grup de Junts Estimem Vilassar, el regidor Eduard Sirvent va expressar diverses objeccions: va considerar que l’entrevista personal no hauria de ser realitzada per una persona externa, sinó per un tècnic de Recursos Humans de l’Ajuntament i pel cap de l’àrea del departament on s’incorporaria la persona aspirant. També va criticar que la valoració de l’experiència en l’empresa privada estigui molt per sota de la de l’experiència en el sector públic. A més, va lamentar l’absència d’un apartat específic per a la policia local, ja que té unes característiques diferenciades, així com la manca de detall sobre la gestió de les borses de treball.
Pel que fa a l’entrevista competencial, l’alcaldessa va aclarir que s’havia debatut i que a les bases queda especificada com a no eliminatòria. En relació amb la puntuació de l’experiència en el sector privat, va indicar que es va arribar a un consens amb la Mesa de Treballadors, tenint en compte les especificitats de l’administració pública. També va puntualitzar que les borses de treball sí que estan regulades a les bases, com a llistes d’espera.
El punt 8 va aprovar per unanimitat la constitució de la comissió d’estudi per a la redacció de l’avantprojecte de l’ordenança reguladora del mercat de venda no sedentària. La regidora de Promoció Econòmica, Núria Paricio, va destacar que l’ordenança vigent és del 2008 i cal adaptar-la a la normativa actual, així com consolidar la ubicació actual del mercat no sedendari a l’avinguda Eduard Ferrés. La comissió estarà formada per una presidència (que recaurà en la mateixa regidora), un representant de cada grup municipal amb vot ponderat, la tècnica de Promoció Econòmica i el cap de l’àrea de Serveis Personals.
El punt 9 va aprovar inicialment, per unanimitat, la delimitació de la Trama Urbana Consolidada (TUC) de Vilassar de Mar, un requeriment de la Generalitat. Estarà en exposició pública durant 30 dies.
A la part de control, es va aprovar la moció no resolutiva per impulsar el moviment “Català per a tothom, a cada municipi”, presentada conjuntament per Babord, PSC, ERC-VdMFutur, Junts Estimem Vilassar i els dos regidors no adscrits. Aquesta iniciativa, impulsada més de 150 entitats de la societat civil, respon a un moviment que té com a objectiu universalitzar l’accés al català per aconseguir que tothom que vol aprendre català ho pugui fer. Entre els acords de la moció hi ha adherir-se al manifest de la campanya; aprovar un acord institucional que reconegui la situació actual del català i el compromís de revertir-la; elaborar un diagnòstic local sobre el coneixement, ús i necessitats lingüístiques del municipi; ampliar l’oferta de cursos gratuïts i accessibles de català; impulsar accions d’acompanyament lingüístic; donar suport a entitats socials, culturals i educatives que fomentin la llengua, i reforçar la visibilitat del català als espais públics i activitats municipals.
Tots els regidors i regidores hi van votar a favor i l’única votació en contra va ser de la regidora del PP. Yolanda Laspalas va justificar el seu vot contrari titllant la moció d’“operació de màrqueting lingüístic” impulsada, segons va dir, pels mateixos responsables del retrocés històric que pateix el català. Laspalas va afirmar que el problema de la llengua no és només una qüestió d’accés, sinó també de context i convivència i va acusar els impulsors de la campanya d’haver convertit el català en una eina de confrontació i imposició ideològica, fet que –segons la seva opinió– l’ha debilitat. Per tot això, va manifestar que no donarien suport a una campanya que considerava orquestrada per maquillar el fracàs de les polítiques lingüístiques dels darrers governs.
En resposta, la portaveu d’ERC-VdMFutur, Marta Rovira, va defensar que la moció té com a objectiu facilitar l’aprenentatge de la llengua i generar contextos favorables a l’ús del català, responent a una necessitat real de la ciutadania de Catalunya. Va destacar que el català és una llengua que s’ha enfortit gràcies als nous parlants, i que la proposta vol sumar, no excloure.
Per la seva part, la portaveu de Junts Estimem Vilassar, Laura Martínez, va recordar que tant l’aprenentatge com l’ús del català s’han d’entendre com un generador d’oportunitats per a totes les persones que viuen a Catalunya.
En el punt 11 es va donar compte dels decrets d’alcaldia compresos entre el 2174/2025 i el 2604/2025.
Per via d’urgència, es va aprovar per unanimitat l’increment del 0,5% en les retribucions del personal municipal amb efectes retroactius des del gener de 2024. L’alcaldessa va quantificar aquest augment en uns 85.350 euros per al període comprès entre l’1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2025.
També per urgència es va aprovar la modificació de la plantilla i la relació de llocs de treball de l’Ajuntament per crear tres noves places a la Bressoleta, l’escola bressol municipal, arran de l’obertura de dues noves estances. Concretament, es crea una plaça de mestre/a d’escola bressol, una d’educador/a i una d’educadora a mitja jornada (50%). L’alcaldessa va remarcar que aquesta proposta compta amb el suport de la Mesa General dels Treballadors. El punt va rebre els vots a favor de tots els regidors i regidores de la plenària.
Pel que fa al torn de precs i preguntes dels grups de l’oposició i regidors no adscrits al govern, la regidora no adscrita Carla Fernández va formular diverses preguntes sobre l’estat de l’equipament de Can Gabernet i el balanç de la Nit Jove, i va fer un prec per fer difusió del significat del tram silenciós a la fira d’atraccions de la Festa Major, que, segons va afirmar, un dels dies no es va respectar.
Pel que fa a Can Gabernet, la regidora de Joventut va explicar que, tot i que inicialment es preveia actuar només sobre la coberta, també s’han detectat deficiències a les parets, i que s’ha estimat incloure l’obra en el pressupost de 2026. També va assenyalar que s’estan mantenint reunions periòdiques amb l’agrupament escolta que tindria allà la seva seu per informar-los. Quant al balanç de la Nit Jove, va reconèixer que els joves no estan del tot satisfets i perceben que no hi ha prou activitats adreçades a ells. Va reiterar el compromís de la regidoria amb l’oci juvenil.
Pel que fa a la fira d’atraccions de la Festa Major, el govern va afirmar no estar al corrent de l’incompliment, ja que s’havia contractat personal específic per garantir el compliment de les franges silencioses i va avançar que demanarà explicacions.
El regidor no adscrit Alfons Núñez va preguntar sobre el funcionament del nou sistema de recollida de residus amb contenidors tancats, sobre la reunió amb la delegada del Govern de la Generalitat i les previsions pel projecte de pacificació de l’N-II, la línia directa d’autobús a Barcelona, i l’estabilització de les platges.
Sobre la recollida selectiva, la regidora de Medi Ambient, Agnès Salat, es va mostrar optimista. Segons va detallar, les dades inicials indiquen un augment del 19% en la recollida d’orgànica i una reducció del 34% en la fracció resta. Sobre la recollida comercial, va dir que el contracte actual preveu menys freqüència de la necessària, i que s’hi estava treballant.
En relació amb la reunió amb la delegada del Govern, la mateixa regidora va informar que encara no hi ha dates per a la pacificació de l’N-II. Quant a l’autobús directe a Barcelona, es va comunicar que des de la Generalitat, el departament tècnic, havia dit que no hi ha pressupost per a noves línies, i que la delegada els va informar que podria estudiar-se de cara el 2028. Salat va destacar que es continuarà insistint en una línia a Barcelona mancomunada amb municipis veïns.
Pel que fa a l’estabilització de les platges, el regidor Albert Bartrolí va explicar que el projecte entre la platja de Ponent i el Club Nàutic es troba en fase d’estudi d’impacte ambiental, mentre que el tram del Nàutic fins a Cabrera de Mar està en una fase més inicial.
La regidora del PP, Yolanda Laspalas, va preguntar per l’ampliació del recorregut del bus urbà C-13 fins al polígon industrial i pel fet que aquest any l’Església no hagués rebut la subvenció de 2.500 euros de l’any passat. La regidora va respondre que l’ampliació del recorregut suposaria un augment del temps d’espera fins als 45 minuts, fet que es vol evitar. Va afegir que el C-12 de Cabrils té parada a l’entrada del polígon industrial i que és un punt de partida per treballar-ho conjuntament amb aquest municipi. Sobre la subvenció a l’Església, la regidora de Cultura, Marta Rovira, va dir que no tenia constància que s’hagués sol·licitat enguany, però que ho revisaria.
Per la seva part, la portaveu de Junts Estimem Vilassar, Laura Martínez, va formular una pregunta i diversos precs. Va preguntar per la subvenció de 800.000 euros del PUOSC prevista al pressupost de 2025, que finalment s’ha atorgat per al 2029. L’alcaldessa Elena López va respondre que tots els municipis del Maresme han rebut l’anualitat de la Generalitat per al 2029, però que, segons s’havia explicat en el Consell d’Alcaldies, les actuacions es podrien iniciar aquest any amb la garantia d’una resolució ferma quan es resolguin les al·legacions. També va afegir que es podrà sol·licitar una bestreta i un préstec de l’ICF en condicions favorables, i que es prioritzarà l’obra de la renovació de la xarxa de clavegueram del col·lector de la Riera d’en Cintet.
En els precs, Junts Estimen Vilassar va demanar una millor neteja dels contenidors (interior i exterior) per evitar les males olors a l’estiu; una atenció més acurada a la vegetació en zones com la rambla del Veral de l’Ocata, el passeig Marítim, la plaça Tarradellas i el solar sota el cementiri, així com que no s’utilitzin les xarxes socials institucionals per fer propaganda partidista o desprestigiar el govern anterior en referència als posts sobre el Pla de Govern 2025-2027.
Pel que fa als precs, la regidora de Medi Ambient va recordar que es netegen contenidors diàriament, tot i que no tots a la vegada, i es va comprometre a compartir el calendari de neteja. Sobre la vegetació, va explicar que hi ha dos pous que no funcionaven i que algunes plantes s’han assecat. Un cop passat l’estiu es farà un balanç i un pla de replantació amb vegetació autòctona. Pel que fa al solar de Can Vives, sota el cementiri, va indicar que la neteja es durà a terme properament.
Pel que fa al prec de les xarxes socials, la regidora de Comunicació, Cristina Ribas, va defensar que el contingut publicat consistia en la difusió del Pla de Govern, una acció legítima per informar sobre la situació que es van trobar quan van entrar a governar, les actuacions en curs i les futures.
Finalment, en el torn obert de preguntes del públic, un ciutadà, membre de la junta de l’escola Pérez Sala, va preguntar sobre l’estat de la reparació del sistema d’extracció de fums del centre, que no funciona. També va preguntar si l’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat la instal·lació de sistemes de climatització a les escoles davant les altes temperatures de l’estiu.
La regidora d’Equipaments, Agnès Salat, va explicar que l’enginyer municipal està seguint de prop la qüestió de l’extractor de fums. El problema es troba en el motor de l’extractor, que està espatllat, i la seva reparació no és senzilla ni econòmica; surt més a compte substituir-lo. Tanmateix, el sistema d’extracció actual passa per una façana amb finestres, i això, d’acord amb la normativa contraincendis vigent, obliga a instal·lar un tub amb un reforç molt específic que encareix el cost. Per aquest motiu, s’està estudiant la possibilitat de desplaçar el tub a una altra façana sense finestres, tot i que aquest canvi podria afectar la configuració de la cuina. Salat va remarcar que la voluntat del govern és fer-ho bé, estudiar totes les opcions, i va insistir que es tracta d’una actuació prioritària.
Quant a la climatització, la regidora va explicar que, en la reunió amb la delegada del Govern de la Generalitat, l’Ajuntament va reivindicar aquesta necessitat. La delegada va informar que la Generalitat ha obert unes línies de possible finançament per a aquest tipus d’actuacions. L’Ajuntament ho estudiarà i, paral·lelament, s’està analitzant cas per cas les escoles per valorar possibles solucions d’arquitectura passiva que permetin millorar el confort tèrmic de les aules.