Als acords de la moció es manifestava el suport polític al govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya; també es condemna la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes; i s’insta al govern espanyol i als partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya.
Pel que fa al debat polític que va generar la moció, des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, la seva portaveu Manoli Calero va començar el seu discurs explicant que haguessin agraït que s’hagués pogut consensuar el text de la moció com havia passat en altres ajuntaments. Calero va explicar que estaven en contra de l’aplicació de l’article 155 perquè representa un atac als fonaments de la democràcia espanyola i “amenaça la viabilitat dels estatuts d’autonomia” però que també estaven en contra d’una declaració d’independència. Des del seu grup -va assenyalar- “defensem un referèndum pactat que inclogui també l’opció d’un encaix constitucional que reconegui a Catalunya com a nació i profunditzi en el seu autogovern”.
Des del PSC, la seva portaveu Alícia Rodríguez Luna va explicar que no entrarien a valorar la moció perquè “creiem que encara som a temps, hi ha negociacions”. Nosaltres -va dir- “instem al president del govern de la Generalitat a que convoqui immediatament unes noves eleccions al Parlament com a una de les sortides a l’atzucac polític que vivim i a la paràlisi parlamentària que pateix la nostra institució legislativa”. “Nosaltres no recolzarem el 155 si hi ha eleccions”, fent referència a les darreres declaracions del primer secretari del PSOE.
Per part de Cs, el seu portaveu Juan Díaz, va afirmar que l’independentisme “trepitja els drets dels que no ho són i que el govern de la Generalitat és l’únic que ha vulnerat drets amb un govern que liquida els drets d’altres catalans”. Díaz ha defensat que davant d’un govern que es salta les lleis ells recolzen que s’apliqui la llei. Díaz només veu dues solucions possibles a la situació actual de Catalunya: que el president de la Generalitat torni a la legalitat constitucional i convoqui eleccions o que si això no passa, l’estat apliqui l’article 155.
Des de Babord, van voler alertar que l’aplicació del 155 significarà un retrocés. “S’està venent com una acció per salvar la legalitat però es pot utilitzar per desmantellar bona part del nostre autogovern”. Des de Babord, Pau Arona va acabar el seu discurs fent autocrítica i demanant a l’executiu del govern de la Generalitat que es deixi de tacticismes, que enceti un procés constituent des de baix, inclusiu, reclamant un canvi de polítiques públiques en favor de les classes populars.
Des de Gent per Vilassar de Mar, el seu portaveu Joan Roca va dir que l’aplicació del 155 entra dins l’espiral de repressió i retallades de drets per part del govern espanyol que qualifica com la continuació del “A por ellos”. Roca va afirmar que amb aquest article volen atemorir institucions, col·lectius, empresaris i a la població en general i que per tot això des de Gent per Vilassar de Mar manifestaven la seva “resistència absoluta”.
Des de CiU, Joaquim Ferrer va recriminar a Vilassar de Mar sí que pot/sí puede la seva ambigüitat. “Plantejar avui un referèndum pactat amb algú que es vol carregar l’autonomia és inviable”, els hi va dir. Sobre el 155, Joaquim Ferrer va explicar que el que diu l’article és que “podran donar ordres i instruccions al govern autonòmic però no carregar-se’l”. “Això que volen fer -va dir- és un cop d’estat a Catalunya, a les institucions catalanes, això ja no és independència sí independència no, això és carregar-se l’autogovern de Catalunya”. “Vostès no volen diàleg, volen una rendició”, va dir dirigint-se a Cs.
Des d’ERC-VdM diu Sí, el seu portaveu Àngel Font, va afegir al que ja havien dit la resta de grups proposants de la moció que el govern espanyol mai acceptarà una negociació. “L’única manera de negociar és anar a la ruptura democràtica” va explicar. I dirigint-se a Cs els hi va dir que el que volen amb el 155 és “reconquerir Catalunya”. Al PSC els va retreure que el PSOE ha posat al PP al comandament de l’article 155.
La regidora del PSC, Olga Zuloaga, també va voler intervenir per argumentar la moció, ja que ella va votar diferent de la seva fins ara companya de partit. Zuloaga va dir que suspendre l’autonomia catalana és “un total despropòsit, una mesura repressiva pròpia d’un govern totalitari”. Zuloaga, que es va abstenir, va voler manifestar el seu desacord amb una part de la moció per no incloure el corrent d’opinió que està en contra de l’article 155 però que no té clar que els resultats del referèndum de l’1 octubre avalin cap acció trencadora.
Al final del ple va tornar a prendre la paraula la fins ara regidora socialista Olga Zuloaga anunciant al plenari que seguirà formant-ne part però com a regidora no adscrita, ja que segons va afirmar “no puc representar un partit que no fa el pas i no rebutja de totes les maneres possibles, al carrer i públicament, la posada en marxa de l’article 155, que es queda de braços creuats, esgrimint una il·legalitat que jo trobo dubtosa, davant de la intervenció de l’autonomia de Catalunya”.