La decisió de tancar aquests dos espais verds de la nostra comarca ha estat presa avui per part de tots els alcaldes i alcaldesses dels municipis que en formen part i respon a l’elevat risc d’incendis que, com altres comarques, pateix el Maresme i a les diferents alertes dictades per la Generalitat en aquest sentit.
Per aquest motiu, Vilassar de Mar s’uneix a la demanda d’extremar les mesures de prevenció i evitar qualsevol activitat que pugui provocar foc.
Segons les previsions meteorològiques, des d'avui i fins divendres, les temperatures a Catalunya passaran dels 30 als 40 graus per l'arribada d'una massa d'aire molt càlida procedent del nord d'Àfrica. En conseqüència, el risc d’incendis es dispararà i, segons els càlculs, serà el més elevat dels últims 18 anys.
Davant d'aquesta previsió, el Govern ha fet una crida als pagesos perquè llaurin els camps el més aviat possible amb l’objectiu que els camps facin de tallafocs, en cas d’incendi forestal. Alhora, demana a la població que extremi les precaucions per evitar nous incendis i recomana canviar el bosc per la platja.
El Govern assegura que l'onada de calor que afecta Grècia i Turquia es trasllada cap a Catalunya, acompanyada d’un aire saharià "persistent i intens", que farà que les temperatures no baixin a la nit. Al litoral, les temperatures no s'enfilaran tant, però l'alta humitat farà que l'ambient sigui xafogós i la sensació de calor també serà alta.
L'última vegada que Catalunya va viure un episodi semblant va ser al 2003: llavors, va durar quinze dies i es van cremar 1.000 hectàrees.
Donada la situació, les Associacions de Defensa Forestal (ADF) del Maresme alerten del perill que també corren les urbanitzacions de la nostra comarca en cas d’incendi. Els ADF del Maresme subratllen que les urbanitzacions tenen una alta densitat de població dispersa en xalets individuals envoltats de massa forestal, fet que preocupa especialment als Bombers de la Generalitat.
Les ADF de la comarca expliquen que el tipus de bosc al territori té una relació directa amb el risc d’incendi, ja que la vegetació, que està acostumada a grans dosis d’humitat, suporta ara un temps de sequera. Això fa que l’estrès hídric sigui major i crea un ambient propici per un gran incendi forestal.
Les ADF insisteixen en certes mesures de precaució, com ara, mantenir el jardí net de vegetació, guardar les distàncies de sis metres entre arbres o evitar que les capçades es toquin entre elles i a la façana.
En cas d’incendi forestal cal:
- Trucar ràpidament al 112 només detectar una petita columna de fum i seguir en tot moment les indicacions de les autoritats.
- Si s’ha de desallotjar, tancar els interruptors de la llum i del gas, agafar allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxar cap on indiquin els serveis de seguretat.
- Si el foc envolta la casa, refugia-ser dins, tancar portes i finestres i tapar qualsevol forat.
- Omplir d’aigua la banyera i les piques, ruixar les portes i les finestres i col·locar tovalloles molles sota les portes.
- Tancar tots els subministraments de combustible i protegir-se amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixar els llums encesos i respirar arran de terra.
Consulta els municipis amb nivell 3 del Pla Alfa aquí.