L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, i la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, van signar el 28 de febrer un conveni de col·laboració entre les dues administracions per al desplegament al nostre municipi del Servei d’Atenció Integral LGBTI Local (SAI).
Aquest servei té com a objectiu principal donar respostes adequades, àgils, properes i adaptades a les necessitats de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, per tal de garantir els drets d’aquestes persones i contribuir a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere, en els àmbits tant públics com privats.
“És molt important com a municipi tota la feina que estem fent en qüestió de gènere i de suport a les dones i a altres col·lectius. Estem especialment orgullosos de la tasca del SIAD, que funciona amb molt bons resultats i creiem que és un molt bon precedent per al SAI”, va afirmar la regidora d’Igualtat, Marta Rovira, en l’acte de signatura del conveni, a l’Ajuntament.
“Aquest és un nou servei, obrim camí i estem molt satisfets de poder entomar-lo i de poder oferir-lo també a les persones dels municipis del nostre voltant, especialment a les de Cabrera i de Cabrils”, va afegir Rovira.
Segons va explicar durant l’acte el director general de Polítiques LGBTI, Xavier Florensa, el SAI és un servei integral, fruit de la llei LGBTI catalana, que permet que l’accés al mateix sigui universal per a totes les persones. I és que, des de 2017, Catalunya ha desplegat 114 SAI per tot el territori.
Entre els serveis que el col·lectiu pot trobar-hi, hi ha d’informació de tota mena, tramitació del canvi de nom en la targeta sanitària, atenció i gestió de consultes de tipus local o comarcal i atenció davant possibles casos de discriminació.
“Vull posar en valor la signatura d’aquest conveni perquè Catalunya va ser pionera en aquest terreny amb la llei del 2014”, va destacar Tània Verge. “Oferim més atenció i més especialitzada amb una xarxa de serveis que és pionera en l’àmbit europeu i estatal”.
“Tenim pràcticament tot el país cobert i el més destacable de 2023 és l’aposta de finançament que hem fet perquè els SAI puguin tenir personal a temps complet”, va continuar la consellera d’Igualtat i Feminismes.
Entre les diverses funcions del SAI, destaquen els següents:
- Oferir un servei d’atenció municipal o territorial de proximitat per a les persones LGBTI i aquelles que s’adrecin per qüestions de diversitat sexual, orientació sexual i identitat o expressió de gènere.
- Donar una atenció integral i de qualitat a les persones LGBTI fent un acompanyament eficient pel coneixement dels recursos específics del territori i llurs necessitats.
- Facilitar la coordinació institucional de les accions locals i territorials, per agilitzar i millorar l’acció política i les respostes a la ciutadania a partir d’una xarxa de professionals i serveis que facilitin l’optimització dels recursos.
- Sensibilitzar la població del municipi de l’existència de persones LGBTI, mitjançant la difusió de la posada en marxa del servei.
- Donar a conèixer aquest servei a tota la ciutadania i especialment a les persones LGBTI.
- Donar suport específic per presentar incidències i denúncies per discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i per realitzar determinats tràmits.
- Oferir informació i recursos LGBTI als diferents serveis i equipaments de la població o el territori.
- Dur a terme el desplegament, la implementació, el seguiment i l'avaluació de les polítiques públiques LGBTI+ local.
A Vilassar de Mar, com ja succeeix amb el SIAD, el SAI oferirà els seus serveis a l’Espai Galbany, un cop s’incorpori la persona responsable, previsiblement durant aquest mes de març.