Comunicat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar sobre el Palomares, el Club Nàutic i les casetes de l'Espigó de Garbí

L’Ajuntament de Vilassar de Mar prepara un projecte global per a la conservació i nous usos de les instal·lacions de la platja

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, s’ha reunit aquest dimecres 15 de març amb la Directora General de la Costa i el Mar, Ana Maria Oñoro Valenciano, al Ministeri de Transició Ecològica, per tal de plantejar la necessitat de conservar les edificacions que Vilassar de Mar té a la platja i que constitueixen part del seu patrimoni cultural, social i esportiu: les casetes de l’Espigó de Garbí, el Club Nàutic i les instal·lacions que allotgen el Palomares.

L’Ajuntament de Vilassar de Mar ha explicat a Madrid el projecte global que està preparant per a la conservació d’aquestes instal·lacions a partir d’un pla d’usos de caràcter cultural i esportiu. Aquest projecte contempla diferents propostes d’entitats de Vilassar de Mar (Bricbarca, Associació de pescadors de l’Espigó de Garbí, Club Nàutic, Club Patí Català) i planteja tres actuacions:

  1. Base nàutica a l’Espigó de Garbí, que tindrà com a instal·lació de base les casetes dels pescadors, les quals es destinaran a usos complementaris de la base nàutica.
  2. El Club Nàutic de Vilassar de Mar, com a espai de formació i aprenentatge en el món de la vela.
  3. Les instal·lacions del Palomares, com a espai de cultura de la pesca i la història marinera de Vilassar de Mar.

La valoració que es fa de la reunió és d’entrada positiva, perquè des del Ministeri s’ha rebut bé la proposta de fer un pla d’usos, però caldrà superar l’escull de la resolució judicial que dicta l’aturada de l’activitat del Palomares i el posterior enderrocament. El Ministeri de Transició Ecològica s’ha compromès a elaborar un nou informe amb la nova proposta d’usos però sense garantir-ne el resultat final. A la reunió, l’alcalde ha estat acompanyat de quatre persones representatives del món associatiu i cultural de Vilassar de Mar: Josep Sánchez Llibre, Carlos Sánchez, Agustí Martín i Manel Silva.

D’altra banda, l’Ajuntament de Vilassar de Mar reclama als partits polítics catalans que tenen representació al Senat que impulsin una modificació de la llei de costes que permeti la presència d’instal·lacions i barques d’avarada en sorra, com el patí català i les barques de pesca històriques, per tal de poder conservar el patrimoni cultural i esportiu català. En aquest sentit, s’està preparant un informe sobre aquesta qüestió.

Així mateix, l’Ajuntament de Vilassar de Mar està en contacte amb les diferents administracions per tractar aquest tema: tant amb la Direcció de costes del Ministeri de Transició Ecològica, com amb la direcció de Costes del Departament de Territori, la Direcció de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat.