Com afecta la violència masclista a Vilassar de Mar?

La pandèmia en l’ombra. Aquesta és la consideració que les Nacions Unides fa de la violència contra les dones, una xacra que Vilassar de Mar combat activament durant tot l’any i commemora el 25 de novembre, Dia internacional de l’eliminació de la violència envers les dones, amb diverses activitats que hi posen el focus. La lluita, però, és diària a través, entre d’altres eines, del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Creat l’any 2017 al nostre municipi, el SIAD és la porta que l’Ajuntament obre a totes les dones, no només per acompanyar-les en situacions de violència masclista, sinó també per oferir tota la informació i el suport que puguin necessitar davant d’altres situacions quotidianes, estiguin o no relacionades amb algun tipus de violència, com ara qüestions laborals, socials, personals, familiars, de recursos públics i d’altres. 

En el cas de la violència, aquest 2021, fins al passat 3 de novembre, els serveis socials de l’Ajuntament han atès 51 dones afectades per violència masclista, tres de les quals van ser derivades al SIAD. Aquest servei, per la seva banda, ha obert 68 expedients des de principi d’any i, actualment, atén 28 dones, no totes en situació de violència. La procedència de les dones ateses enguany és diversa i la seva edat va des dels 14 fins als 77 anys, la qual cosa certifica que la violència que pateixen les dones és transversal i no distingeix ni l’edat ni la classe social. 

Actualment, les portes del SIAD estan obertes a l’Escola Nàutica (c. Santa Eulàlia, 40), tl. 93 754 05 00, c/e: siad@vilassardemar.cat. Amb l’objectiu d’oferir un servei encara més proper a les dones, el SIAD es traslladarà el proper any al recentment remodelat Espai Galbany (carrer Sant Roc, 2).

Què pots fer si estàs patint violència masclista o la pateix algú del teu entorn? 

En cas d’emergència,  

  • Tl. 900 900 120 (Atenció 24 hores contra la violència masclista) 
  • Tl. 112 (Emergències 24 hores) 

A més, Vilassar de Mar compta amb una comissió contra la violència masclista formada per diferents professionals que treballen de forma coordinada per a la prevenció, sensibilització, detecció precoç, atenció i recuperació de dones víctimes de violència. Està formada per: 

  • Policia Local (av. del Progrés, 30, 1a planta Tl. 93 754 10 20)
  • Mossos d’Esquadra ABP Premià de Mar (c. Torrent Malet. Tl. 93 741 81 85) 
  • Serveis Socials (c. Santa Eulàlia, 40. Tl. 93 754 05 00)
  • Equip d’Atenció Primària (CAP) (c. Santa Maria, 59-79. Tl. 93 754 06 42)