El llibre, de 224 pàgines, recull 15 articles de diferents temàtiques i, tot i el retard en la publicació, vol ser un homenatge al món de la cultura en temps de confinament, així com un record a dues persones que ja no hi són entre nosaltres, en Joan Pera i en José Vargas.
Els actes centrals de la Diada, el 10 de setembre a la nit, van aplegar prop d’una vuitantena de persones. Primer, amb l’audició i ballada de sardanes de la cobla Sabadell i, després, amb l’acte més institucional que va comptar amb un recital de poesia amb versos de Joan Vinyolí de la mà de la Tropa Teatre; l’actuació del grup Sons de l’AVAL, que va incorporar als seus instruments la bateria i l’ofrena floral de les entitats a la senyera amb la participació de 16 associacions (Amics de la Sardana, La Tropa Teatre, la Cooperativa Agrícola, l’Associació de veïns El Barato, el FS Sant Joan, el Mercat de Flor, el Bàsquet VdM, els Mansuets de Foc, l’ANC, la Penya Barcelonista Vilassar de Mar, la Cooperativa Obrera, Solidaritat Catalana per la Independència, Babord, Junts, Gent per Vilassar de Mar i ERC).
Després de l’ofrena del consistori, el segon tinent d’alcalde, Àngel Font, va realitzar un parlament institucional que es va iniciar amb un record a totes les persones que han patit durant la pandèmia i agraint l’enorme esforç de la ciutadania i de tots els sectors, en especial el de la sanitat. Font va recordar que amb la Diada es commemora una data que va protagonitzar heroicament el nostre poble i que s’han mantingut durant 300 anys, on es mostra “la constància davant les adversitats, la perseverança en la defensa de la nostra cultura, la nostra llengua, les llibertats i la democràcia, la suma de tots els ciutadans de Catalunya i el respecte a la diversitat”.
El segon tinent d'alcalde va assenyalar que la reacció de l’estat espanyol d’ençà l’1 d’octubre ha estat la “d’empresonar i exiliar els nostres líders polítics i obrir una causa general de repressió contra milers de catalans”.
Finalment, Font va posar èmfasi en què el dret d’autodeterminació “és un dret que hem d’exigir i d’exercir de forma cívica, pacífica i democràtica i que en aquest camí el municipalisme sempre anirà de la mà del poble de Catalunya”. El Cant dels Segadors, amb l’acompanyament de la Coral Englantina, va tancar l’acte nocturn.
La programació de la Diada es va cloure el 12 de setembre amb un recital de poesia de La Tropa Teatre, al jardí de Can Bisa.