La sessió es va iniciar amb l’aprovació, per unanimitat, de l’acta de la plenària del 21 de novembre.
El segon punt de l’ordre del dia va servir per informar del decret de modificació de les delegacions de l’alcaldia arran de la incorporació d’Àngel Font al govern, en substitució de la regidora Camino Calvo. Aquesta reestructuració implica que Àngel Font assumeixi la regidoria de Serveis Socials, mentre que Marta Rovira es fa càrrec de la regidoria d’Igualtat.
El tercer punt va aprovar la modificació i establiment de noves dedicacions dels membres del consistori. La modificació fa referència a la incorporació d’Àngel Font com a regidor delegat de Serveis Socials, amb una dedicació parcial d’un mínim de 20 hores a la setmana i un sou anual brut de 23.500 euros. El punt es va aprovar amb l’abstenció del PSC i Babord, i els vots a favor de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur. Cal assenyalar que la regidora del PP no va arribar a la plenària fins a la votació del sisè punt. Babord va justificar la seva abstenció afirmant que els canvis no incrementen la massa salarial, tot i que consideren que el cartipàs no resol les necessitats del municipi.
En el quart punt, es va aprovar amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar, ERC-VdMFutur i Babord, i amb l’abstenció del PSC, la modificació de l'acord de Ple de 13 de juliol de 2023, sobre el nomenament de representants de la corporació en òrgans col·legiats de l'Ajuntament de Vilassar de Mar. Les modificacions són les següents: Àngel Font substitueix Camino Calvo com a regidor de Serveis Socials i representant d’ERC-VdMFutur als següents òrgans: el Consell Escolar Municipal, la Comissió d’Estudi dels Pressupostos Participatius, la Comissió de Desenvolupament del Reglament de Participació Ciutadana, el Consell de Salut i el Plenari de la Xarxa d’Inclusió Social. Marta Rovira substitueix Camino Calvo a la Taula Transversal del Pla d’Igualtat de Gènere.
Pel que fa al cinquè punt, es va aprovar amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar, ERC-VdMFutur i Babord, i amb l’abstenció del PSC, l’aprovació inicial del Reglament Orgànic Municipal de l'Ajuntament de Vilassar de Mar. El PSC va explicar l’abstenció per a poder presentar al·legacions durant el període d’exposició pública si considera que el text és millorable.
En el sisè punt, es va aprovar amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur, els vots en contra de Babord i PSC i l’abstenció del PP, la proposta de liquidació al concessionari de la Piscina Municipal per tal de restablir el desequilibri econòmic de la concessionària, derivat de l'acord del Ple del 26 de gener de 2023 sobre les tarifes de la Piscina Municipal per a l'any 2023. El regidor d’Esports, Eduard Sirvent, va explicar que s’autoritza una despesa de 34.034 euros a favor de GEAFE, SL, per cobrir els increments dels preus del gas i la llum.
El PSC va agrair al govern la transparència en la informació, però va explicar el seu vot en contra perquè no estan d’acord amb el contracte amb la concessionària, que va recordar es va signar en l’època de CiU. Babord va valorar positivament que per primer cop es va decidir treure de la fórmula de tarifes els consums de gas i llum i que això havia estat un encert, però, igual que el PSC, va explicar que no podia avalar un contracte que “privatitza el benefici i socialitza el deute” segons va afirmar la regidora, Agnès Salat.
Pel que fa al setè punt, es va aprovar per unanimitat la modificació de les bases del concurs de Carnaval de Vilassar de Mar per adaptar-lo a la nova estructura administrativa de l’Ajuntament i amb un text més genèric per facilitar l’actualització de premis en futures convocatòries.
Pel que fa al vuitè punt, es va aprovar amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur, l’abstenció del PSC i PP, i el vot en contra de Babord, la resolució de les al·legacions i l’aprovació definitiva de l'ordenança reguladora de la gestió de residus municipals. El regidor de Medi Ambient va felicitar la ciutadania per l’acollida al nou model de recollida de residus i va allargar la mà a la resta de grups per anar millorant l’ordenança. Des del PSC van afirmar que el text és millorable i que amb el compromís d’anar introduint millores votarien abstenció. Babord va recordar que a l’aprovació inicial ja van votar en contra de l’ordenança perquè creien que al final es va voler córrer massa i es van tancar temes importants en fals posant com a exemple els relacionats amb la recollida comercial. Babord també va criticar l’argumentació que es feia per desestimar les al·legacions presentades en considerar que les respostes estaven poc fonamentades tècnicament i jurídicament.
En el novè punt, es va aprovar de manera definitiva el desnonament administratiu d’un habitatge de protecció oficial de l'Ajuntament, amb els vots favorables de Junts Estimem Vilassar, ERC-VdMFutur, PSC i PP, i l’abstenció de Babord.
Pel que fa al desè punt, es va aprovar per unanimitat la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal del PSC, per al desenvolupament urgent d'un programa per a la implementació de nou codi d'accessibilitat (Decret 209/2023) en tots els seus àmbits aplicables al nostre municipi: planificació urbana, espais públics, transport públic, edificis públics, i per fomentar l'accessibilitat en l'àmbit privat i en l'àmbit educatiu, professional i social. Els acords de la moció del PSC són: instar al govern de Vilassar de Mar a l’elaboració urgent, amb la participació dels grups municipals, d’un Programa per a la implementació (tant a efectes legislatius com executius) del nou Codi d'Accessibilitat (Decret 209/2023) en tots els seus àmbits aplicables al nostre municipi; instar al govern de Vilassar de Mar a actualitzar o renovar el Pla d'Accessibilitat 2016 de Vilassar de Mar com a part d'aquest Programa d'implementació; instar al govern de Vilassar de Mar a actualitzar tota la informació oferta en matèria d'accessibilitat pels canals d'informació de l'Ajuntament, entre ells, el web municipal; instar al govern de Vilassar de Mar a promocionar l'accessibilitat i inclusió universal amb programes formatius incorporats a l'àmbit educatiu, professional i social; instar al govern de Vilassar de Mar a actualitzar tots els Plans i normativa local en matèria de mobilitat del municipi al nou Codi d'Accessibilitat: Pla de Mobilitat urbana sostenible, Pla de camins escolars i altres; instar al govern de Vilassar de Mar perquè doni trasllat d'aquesta moció i la seva implementació a totes les entitats del municipi, especialment a les vinculades a la promoció de l'accessibilitat universal i a la seva difusió mitjançant els mitjans d'informació pública municipal als veïns de Vilassar de Mar.
L’onzè punt, la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal del PSC, per a la constitució d'una comissió d'estudi per a la millora del sistema de subvencions de l'Ajuntament de Vilassar de Mar, es va retirar de l’ordre del dia i no es va debatre. El grup proposant va explicar que la retiraven per treballar-la i arribar a més consensos amb la resta de formacions.
Pel que fa al dotzè punt, es va aprovar per unanimitat la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal del PSC, per al desenvolupament i implantació d'una ordenança municipal per a la protecció contra la contaminació acústica i vibracions en el municipi, amb l’objectiu de regular els drets i obligacions de la ciutadania en aquesta matèria.
Pel que fa al tretzè punt, es va aprovar amb l’única abstenció del PP, la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal del PSC per a l'impuls i finançament d'un treball de recerca per conèixer, localitzar i elaborar la corresponent fitxa tècnica de les embarcacions existents construïdes a Vilassar de Mar i incorporar tot el material compilat a la col·lecció o documentació del fons del Museu i Arxiu Municipals. Des del PP es va afirmar que era una bona iniciativa, però que considerava que hi havia prioritats més importants per al municipi. Babord va afirmar que era una iniciativa excel·lent per la defensa del patrimoni del poble perquè Vilassar de Mar té un passat com a mestres d’aixa que s’ha de posar en valor. Per part del govern, la regidora de Cultura, Marta Rovira, va expressar el vot a favor, però amb puntualitzacions com ara que calia determinar la finalitat de l’estudi, si era per a la conservació o si era simplement per divulgar el coneixement, ja que si era per la conservació entrava en joc la condició jurídica de patrimoni privat.
En el catorzè punt, es va donar compte dels decrets de l'alcaldia des del núm. 4177/2024 al 4577/2024 i l’alcaldessa va explicar que s’havia arribat a un acord amb el comitè de treballadors de l’Ajuntament per la valoració dels llocs de treball.
Per urgència, es van portar a aprovació definitiva les ordenances fiscals per al 2025. Tant el PSC com Babord van votar en contra de la urgència. El regidor d’Hisenda, Adrià Saborit, va explicar que es resolien les al·legacions presentades a dues de les ordenances: la de la taxa de residus i la de l’IBI. Respecte a la de l’IBI, es desestimava l’al·legació que demanava que les comunitats energètiques es beneficiessin de bonificacions. Respecte a la taxa de residus, va explicar que eren al·legacions per errors materials, que s’han estimat, i les que s’han desestimat estaven relacionades amb els trams de la part variable de la taxa.
Respecte a les comunitats energètiques, el PSC va afirmar que hi ha ajuntaments com Mataró, Rubí i Terrassa que ho estan aplicant i que ho consideraven un tema de voluntat política per donar impuls a les energies renovables. Sobre les al·legacions a la taxa de residus, van tornar a afirmar que per al seu grup la part variable de la taxa hauria de ser més elevada per incentivar al reciclatge.
Per a Babord, el problema principal rau en el fet que l’aprovació inicial de les ordenances fiscals es va fer molt tard i això ha comportat que el període d’al·legacions finalitzés fa pocs dies i que ni el govern ni l’oposició han tingut temps per valorar-les. En concret, sobre la taxa de residus, Babord va dir que en els informes de desestimació hi ha contínues referències a la potestat discrecional de l’Ajuntament i que respecte a les al·legacions referides al tema de l’autocompostatge i a la deixalleria era tan fàcil com haver-les mantingut com estaven anteriorment perquè ara la bonificació s’havia reduït.
El regidor d’Hisenda es va oferir per treballar amb tots els grups les modificacions de les ordenances fiscals per al 2026.
A continuació, es va donar compte de la renúncia del regidor del grup municipal de Babord, Sr. Carlos Ivan Afonso Lobato. Tots els grups municipals li van agrair el temps dedicat al municipi i el seu tarannà conciliador. Des de Babord van expressar-li el seu agraïment per la feina que ha fet per Babord i pel poble i van recordar que seguirà representant Babord com a conseller a la SA Municipal. El regidor sortint, visiblement emocionat, va rebre els aplaudiments del plenari i del públic assistent.
En el darrer punt de la plenària, de precs i preguntes dels grups de l’oposició al govern:
El PP va demanar que s’expliqués l’acord al qual s’havia arribat amb els treballadors de l'Ajuntament respecte a la valoració dels llocs de treball i com a prec, en referència al punt 5 de la plenària relatiu al ROM, va avançar que presentaran un recurs perquè considera l’article 4 inconstitucional perquè l’idioma de l’administració amb la ciutadania ha de ser tant el castellà com el català. Sobre la valoració de llocs de treball, l’alcaldessa va respondre que es lliuraria l’acord a tots els grups municipals.
El PSC no va formular preguntes.
Babord va preguntar per la tala de xiprers a la plaça Tarradellas. El regidor de Via Pública li va respondre que s’havia fet per un tema d’accessibilitat. Babord també va preguntar per si les plaques fotovoltaiques a equipaments municipals ja estaven plenament connectades i si ja tenien dades de rendiment. El regidor de Medi Ambient va respondre que sí estaven en funcionament i que demanarà al personal tècnic les dades. Babord també va preguntar quins indicis tenia el govern per haver publicat que la caiguda d’una tanca a la pista esportiva del Barato havia estat per un acte d’incivisme. El regidor d’Equipaments i Via Pública va explicar que el cap de la brigada va confirmar que els ganxos de la tanca estaven arrencats i forçats i no havien caigut. Finalment, Babord va preguntar per si havien tingut converses amb el departament d’Educació de la Generalitat sobre les places de 0 a 3 anys. La regidora d’Educació va explicar que s’havia fet la taula local de planificació, sobretot enfocada en el tema de la preinscripció, i que si ens regíem pel padró, la previsió és que en aquesta edat Vilassar de Mar no ha de tenir problemàtica.
Per part del públic, dos veïns d’un bloc d’habitatges de protecció oficial de les Pinedes es van queixar de la manca de calefacció a causa de la falta de manteniment i d’ineficàcia, van dir, en la resposta que els ha donat l’Ajuntament. L’alcaldessa va respondre que s’havien fet tots els esforços possibles per trobar el problema i va explicar que, segons la informació que tenia, les calderes funcionaven, però encara no s’havia localitzat la causa exacta del problema. També va informar que s’havien adquirit radiadors que s’havien facilitat als pisos afectats i una màquina per netejar els circuits, i que es posava a disposició de les persones afectades per fer el seguiment d'aquest tema.
Una altra ciutadana va intervenir per demanar mesures de control davant la circulació de bicicletes i patinets elèctrics per les voreres, especialment a la zona de l’avinguda Carles III amb la carretera de Cabrils. També va sol·licitar la instal·lació d’un ressalt al darrer pas de vianants de la carretera de Cabrils abans d’arribar a l’N-II. El regidor de Mobilitat li va respondre que actualment s’està redactant una nova ordenança reguladora i que, mentre no entri en vigor, Vilassar de Mar es regeix per la normativa general, amb sancions que la Policia Local ja està aplicant.