La primera declaració institucional, dedicada als efectes de la DANA al País Valencià, expressava condol i solidaritat amb les víctimes i persones afectades, agraïa la tasca dels cossos de seguretat, sanitaris, brigades i voluntaris, i reafirmava el compromís municipal amb la reconstrucció dels pobles afectats. La segona declaració, amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, va ser llegida per totes les regidores del consistori. En ella, l’Ajuntament va reiterar el seu compromís amb la lluita feminista, destacant la necessitat de combatre totes les formes de violència masclista, especialment les menys visibles, i va subratllar la importància de garantir espais públics segurs i lliures de violència. Així mateix, es va comprometre a destinar els recursos necessaris per erradicar aquestes violències, aprofundint en la coeducació com a eina transformadora.
La sessió plenària va continuar amb els punts establerts a l’ordre del dia. En el primer punt, es va aprovar per unanimitat l’acta de la sessió anterior, corresponent al 18 d’octubre.
En el segon punt, Àngel Font Catalan va prendre possessió del càrrec com a regidor del grup municipal d’ERC-VdMFutur, després de la renúncia en la plenària anterior de la regidora d’aquest grup municipal, Camino Calvo, per motius personals i professionals.
El tercer punt, que tractava sobre la modificació de crèdit MC.29 2024 per un import d’1.215.018 euros, es va aprovar amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur, mentre que Babord, PSC i PP s’hi van abstenir. El regidor d’Hisenda, Adrià Saborit, va explicar que aquest suplement de crèdit responia a la liquidació dels pressupostos de l’Estat del 2022 i es destinarà, entre altres finalitats, a la creació d’un programa per disposar d’un tècnic de Recursos Humans i per ampliar programes existents de dos administratius i d’un tècnic, a més de crear un programa nou per a un auxiliar administratiu en el departament de Medi Ambient. PSC i Babord en aquest punt van coincidir en falta de planificació en matèria de personal per part del govern.
Pel que fa al quart punt, es va aprovar, amb els vots de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur, l’abstenció del PSC i els vots en contra de Babord i PP, l’autorització de compatibilitat de l’interventor per exercir com a advocat en horari no laboral. Tot i que la llei permet aquesta compatibilitat, el PSC i Babord van manifestar dubtes sobre la seva idoneïtat, ja que van dir que Vilassar de Mar necessita un interventor al 100%. Des del PP van manifestar que no tenia sentit que l’interventor treballés 37,5 hores a Vilassar de Mar, després a l’Ajuntament de Santa Susanna i després d’advocat. L’alcaldessa va aclarir que l’interventor té dedicació completa a l’Ajuntament.
En el cinquè punt, es va aprovar, amb el suport de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur, l’abstenció de Babord i PP, i els vots en contra del PSC, la modificació de la plantilla i la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament. El regidor de Recursos Humans, Eduard Sirvent, va explicar que l’objectiu d’aquestes modificacions és poder convocar l’oferta pública d’ocupació del 2023. També va destacar que les modificacions es fan “per estar més alineats amb la futura Relació de Llocs de Treball que s’està treballant” i que aquestes modificacions no implicaven un increment pressupostari.
Des del PP es va preguntar per algunes de les places, com la de dos administratius; des del PSC es va votar en contra perquè no són partícips de la RLT i VLT que s’està elaborant, i des de Babord, tot i entendre que les modificacions es feien per adequar la plantilla i la RLT a la realitat, es van queixar de falta d’informació amb la nova RLT que s’està fent i amb la creació de dues places de C1 a l’àrea d’Hisenda.
El sisè punt, referent a l’actualització del Reglament de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín per adaptar-lo principalment a novetats en la normativa de la Diputació de Barcelona, es va aprovar per unanimitat.
Pel que fa al setè punt, es va aprovar amb els vots a favor de Junts Estimem Vilassar, ERC-VdMFutur i el PSC, l’abstenció del PP i els vots en contra de Babord, la resolució de les al·legacions i aprovació definitiva del text refós del Pla Local d’Habitatge de Vilassar de Mar per al període 2024-2029. La regidora d’Habitatge, Núria Pera, va explicar que s’estimaven algunes al·legacions presentades pel PSC i s’introduïen les valoracions formulades per la Subdirecció General d’Habitatge i les modificacions introduïdes amb l’aprovació del decret 408/2024, de 22 d'octubre, pel qual s'aprova el Pla territorial sectorial d'habitatge i es desenvolupa l'objectiu de solidaritat urbana que preveu la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge.
El PSC, que va votar a favor, va explicar que estaven satisfets amb el resultat de les al·legacions i que totes es van fer amb voluntat constructiva.
Babord va explicar que en el seu dia, amb l’aprovació inicial del Pla, ja van votar en contra i que, tot i que les al·legacions del PSC introduïdes el milloraven, el contingut del Pla seguia denotant “falta d’ambició del govern”. Va dir que el model de poble que defensa el govern “d’aparador” era totalment diferent del que defensa Babord, que és que tothom pugui viure dignament. Núria Pera va dir que l’habitatge és un problema que al govern li preocupa moltíssim, però que el problema de l’habitatge no és només de Vilassar de Mar i que la solució ha de ser global, de país. Pera va dir que el principal problema a Vilassar de Mar és que no hi ha sòl disponible per fer habitatge. Des de Babord es va recordar al govern que la solució de l’habitatge va més enllà de construir habitatge públic.
Pel que fa al vuitè punt, es va aprovar per unanimitat l’acta de delimitació entre Vilassar de Mar i Premià de Mar, juntament amb el document cartogràfic corresponent.
Pel que fa al novè punt, es va aprovar per unanimitat la moció, no resolutiva, que presentaven tots els grups municipals en nom de les entitats Assemblea Feminista de Vilassar de Mar i Viladona, per a la constitució de la Comissió que ha de redactar l’ordenança del nomenclàtor de Vilassar de Mar i en la qual es vetlli per introduir el nom de dones. Segons les dades, a Vilassar de Mar hi ha 46 carrers amb noms de persones determinades, sense comptar els de sants i santes i d’aquests, només tres tenen noms de dones. Entre els acords de la moció hi ha el de constituir formalment la comissió d’estudi que haurà d’elaborar l’avantprojecte de l’ordenança i que la composició d’aquesta comissió, a més de membres de la corporació i personal tècnic, inclogui la participació d’almenys dues representants de les entitats feministes de la vila en qualitat d’expertes.
Pel que fa al desè punt, es va rebutjar la moció, no resolutiva, presentada pel grup municipal de Babord, en suport a la pagesia del Pla de Balasc, amb els únics vots a favor del grup proposant de la moció, l’abstenció del PP i el PSC i els vots en contra de Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur.
Babord va explicar que el Pla de Balasc es troba amenaçat per un projecte de l'Ajuntament de Santa Susanna que preveu ampliar un camí ja existent fins a 15 metres d’amplada, cosa que suposarà perdre els primers 10 metres de franja agrícola i afectarà els conreus per fer-los desaparèixer de manera definitiva.
El PP i el PSC es van abstenir per no conèixer a fons la problemàtica. ERC-VdMFutur va dir que sempre estaran atents al que demani el sector i que no havien rebut cap petició d’aquest per sumar-se a prendre part en aquest conflicte. Junts Estimem Vilassar va defensar que el que es vol fer a Santa Susanna és per millorar la connectivitat entre Santa Susanna i Pineda de Mar i millorar l’accés a les finques agrícoles i que aquest projecte té l’aprovació de la Generalitat. L’alcaldessa va recordar que es tracta només d’ampliar un vial i que Vilassar de Mar té un problema similar amb el Camí del Crist.
Pel que fa a l’onzè punt, es va aprovar la moció no resolutiva, presentada pel grup municipal de Babord, per fer de Vilassar de Mar un poble que vetlla per la pau, amb els vots a favor de tots els grups i l’única abstenció del PP, per tractar-se, va dir la regidora popular, d’un tema d’àmbit supramunicipal. Entre els acords de la moció hi ha declarar Vilassar de Mar com a municipi que vetlla per la pau, posicionant-se sistemàticament en contra de qualsevol conflicte bèl·lic, demanant l’alto el foc i reconeixent la vulnerabilitat d’aquells que més pateixen les guerres; fer les passes necessàries per assegurar que els concursos públics valorin positivament empreses que no estiguin vinculades a les exportacions d’armament i material de defensa o a la seguretat fronterera, o que no treballin amb empreses vinculades a aquestes indústries, incloses les empreses que donen suport a la recerca i el desenvolupament explícitament orientats al creixement de la indústria militar i armamentista; fer una crida a aturar immediatament els atacs d'Israel sobre la Franja de Gaza i sobre els territoris; i instar el govern espanyol a aturar el comerç d’armes amb Israel i a intervenir, juntament amb la comunitat internacional, per posar fi a la violència i garantir el respecte als drets humans i les resolucions internacionals a Palestina.
En el dotzè punt, es va donar compte dels decrets de l’alcaldia des del núm. 3705/2024 al 4176/2024.
Finalment, en el torn de precs i preguntes dels grups de l’oposició al govern, el PP va preguntar si es poden sincronitzar els semàfors de l’av. Eduard Ferrés amb la Riera d’en Cintet i el de la Ctra. d’Argentona amb el carrer Santiago Rusiñol per evitar col·lapses. També va preguntar si la Relació de Llocs de Treball (RLT) era una prioritat per al govern i si els ingressos extraordinaris es podrien destinar a aquest tema. Sobre els semàfors, es va respondre que s’estudiaria, del tema de la RLT, l’alcaldessa va tornar a afirmar que la RLT és una prioritat per al govern i va aclarir que els ingressos extraordinaris no poden finançar despesa ordinària, ja que aquesta és recurrent.
El PSC va preguntar si es rehabilitarà el Museu de la Marina i si el nou sistema de recollida de residus tenia el suport de l’alcaldia. També va demanar actes informatius per als veïns sobre com actuar davant possibles inundacions i va preguntar per la reposició d’arbrat i pel manteniment dels fanals de l’enllumenat públic. A més, van fer el prec que el programa de les Festes de Tardor s’enviés a temps, ja que havia arribat tard a alguns domicilis.
Sobre el Museu de la Marina, la regidora de Cultura va respondre que l’edifici la Sènia del Rellotge, en el ple de juny, es va declarar Bé Cultural d’Interès Local i que ja hi ha un projecte de rehabilitació valorat en 463.000 euros, i que s’ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat. Respecte a la segona pregunta, l’alcaldessa va manifestar el suport de l’alcaldia i de tot el govern al nou model de recollida de residus, i sobre la reposició d’arbrat, el regidor de Via Pública va explicar que sí que es reposarà. Referent als fanals, va anunciar que a finals d’any es renovarà l’enllumenat del pg. Marítim i el dels carrers Montserrat i Sant Josep.
Per part de Babord es va demanar que es fes arribar a l’oposició el DUPROCIM, encara que no estigui aprovat. També va preguntar sobre la redacció del projecte de construcció d’una passera a la Riera d’en Cintet, alçada Mn. Pere Ribot, i si aquesta obra estarà prevista al pressupost de 2025. A més, van sol·licitar un llistat d’equipaments amb goteres després de les últimes pluges i com s’implicarà la regidoria de Comerç en la planificació del PaP comercial per a la recollida de residus.
Pel que fa a les goteres, el govern va reconèixer un greu problema de manteniment de cobertes d’equipaments públics que ve d’anys enrere i el regidor d’Equipaments va explicar que estan previstes actuacions al poliesportiu La Bòbila aquest any i a l’Hotel d’Entitats i l’Aula de Música el 2025.
Durant el torn obert al públic, les entitats feministes de Vilassar de Mar van agrair a tots els grups l’aprovació de la moció sobre el nomenclàtor, destacant la importància d’aquesta iniciativa. A continuació, representants dels treballadors de l’Ajuntament van reiterar, un ple més, la necessitat urgent d’una Relació i Valoració de Llocs de Treball i d’un compromís ferm per part del govern amb els treballadors sobre aquests temes. Finalment, una veïna va sol·licitar revisar l’horari del repic nocturn de les campanes de l’església per afavorir el descans veïnal.