El Ple ordinari de gener, celebrat el dia 30, va aprovar, entre altres punts, l’adhesió de l’Ajuntament de Vilassar de Mar al servei Rula per a la prevenció entre els adolescents de l’addicció a les pantalles i les drogues; la declaració de l’edifici de l’Escola Nàutica com a Bé Cultural d'Interès Local i les tarifes de la Piscina Municipal per a l’any 2025, que no s’apugen respecte al 2024. Durant la sessió, dues noves regidores van prendre possessió dels seus càrrecs: del govern, Belén Paz Blanco, regidora de Junts Estimem Vilassar, i de l’oposició, Cristina Ribas Barberan, regidora de Babord.
A l’inici de la plenària, l’alcaldessa Laura Martínez va fer referència a la renovació de la sala de plens i al canvi d’ubicació dels regidors a la taula arran de la sortida del govern dels tres regidors d’ERC-VdMFutur, fet que ha deixat Junts Estimem Vilassar en minoria amb 9 regidors.
Amb unanimitat de tot el plenari, es va aprovar el conveni d’encàrrec de gestió al Consell Comarcal del Maresme de la contractació conjunta amb altres ajuntaments del Servei Rula. Aquest servei està destinat a la promoció de la salut i la prevenció de les addiccions a les pantalles i les drogues entre els adolescents. La regidora de Salut Pública, Educació i Joventut, Carla Fernández, va destacar que el projecte busca generar una xarxa de treball intramunicipal i intermunicipal per articular accions preventives. Fernández va explicar que es complementa amb d’altres serveis de benestar emocional que s’ofereixen a l’equipament juvenil de can Jorba.
Els grups de l’oposició van valorar positivament el projecte. ERC-VdMFutur va destacar-ne l’enfocament preventiu i la capacitat de coordinació de tots els actors que intervenen en el municipi, mentre que el PSC es va interessar per la compatibilitat amb el projecte Crush i Babord va aplaudir que el projecte contempli la implicació de les escoles.
També per unanimitat, es va aprovar declarar l’edifici de l’Escola Nàutica, situat al carrer Santa Eulàlia, 40, com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’alcaldessa va explicar que aquesta declaració és un pas més en la protecció del patrimoni marítim vinculat al futur BCIN que es vol sol·licitar a la Generalitat.
ERC-VdMFutur va destacar que aquesta declaració de BCIL obre la porta a obtenir ajudes per a la rehabilitació de l’edifici, però la seva portaveu, Marta Rovira, es van lamentar: “La cultura no està ben cuidada i si no hi ha pressupostos no podrem conservar aquest patrimoni”. El portaveu del PSC, Jordi Bartrolí, va preguntar si hi havia un pla definit per a l’ús de l’edifici després de la seva rehabilitació, i la portaveu de Babord, Elena López, va posar èmfasi en la necessitat urgent d’actuar sobre la conservació de l’edifici i valorant positivament aquest primer pas per obtenir recursos.
Per part del govern, l’alcaldessa va discrepar amb el comentari d’ERC-VdMFutur sobre la cultura a Vilassar de Mar i va afirmar que la cultura ha estat prioritària per al govern posant d’exemple els diners invertits en la reforma de l’Ateneu Vilassanès o els que es destinaran al Museu de la Marina per complementar la subvenció que s’ha rebut de la Generalitat per a la seva rehabilitació. Pel que fa a la pregunta del PSC va respondre que s’ha d’anar pas a pas.
Seguidament, es van aprovar, amb els únics vots a favor de Junts Estimem Vilassar i les abstencions de la resta de grups municipals, les tarifes de la Piscina Municipal per a l’any 2025. El regidor d’Esports, Eduard Sirvent, va explicar que es mantenen les mateixes tarifes que l’any 2024. Des del PP van explicar l’abstenció perquè consideren que les tarifes van ser gestionades en mandats anteriors de manera “absurda”. Des d’ERC-VdMFutur van fer un sí crític amb l’abstenció perquè celebren que no s’augmentin els preus, però consideren que s’hauria d’estar treballant en el nou contracte que caduca el 2026. Des del PSC es va agrair al regidor d’Esports la seva predisposició per facilitar tota la informació i va mostrar preocupació perquè el nou contracte no repeteixi els problemes del contracte actual que, va dir, “no defensa els interessos de Vilassar de Mar sinó els de l’empresa concessionària”. Babord va explicar que, tot i que en altres ocasions havien votat en contra, aquesta vegada s’abstenien perquè les tarifes no es veuen incrementades, però van recordar que no estan d’acord ni amb les condicions del contracte actual ni amb la fórmula que s’utilitza per calcular els preus.
El regidor d’Esports va afirmar que al govern tampoc li agrada el contracte actual perquè -va dir- “lliga a l’Ajuntament de mans i peus”. Sobre el nou contracte va explicar que s’hi està treballant, que ja s’ha fet una reunió amb la consultoria que els ajuda en el càlcul de la fórmula dels preus i que ara s’està fent una auditoria tècnica de l’edifici per saber com està, com l’hauria de deixar l’empresa concessionària quan acabi el contracte i quant s’hauria d’invertir per deixar les instal·lacions en òptimes condicions.
En la part de control, es va donar compte dels decrets de l’alcaldia des del núm. 4578/2024 al 300/2025 i els grups a l’oposició van formular els precs i preguntes al govern.
El PP va presentar un prec adreçat als grups que, en el Ple extraordinari en memòria del regidor Adrià Saborit, van renunciar a percebre les dietes per assistència. Els va demanar que no hi renunciessin i que aquests diners es destinessin a la família de l’Adrià. La regidora Carla Fernández va agrair el gest.
ERC-VdMFutur va formular diversos precs. El primer demanava que es modifiqués el comunicat del web de l’Ajuntament sobre la seva sortida del govern, afegint-hi un paràgraf que digués que “el grup d’ERC manté el seu compromís amb un govern responsable i treballarà des de l’oposició per fer-ho possible”, i que s’adjuntés el comunicat del grup explicant els motius de la sortida.
El segon prec proposava la creació d’una comissió d’estudi amb representació de tot el plenari per a l’elaboració del pressupost de 2025.
El tercer reclamava que hi hagués una persona responsable de la sala cultural Roser Carrau quan les entitats hi organitzessin activitats.
El quart prec demanava un reforç de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.
El cinquè sol·licitava una anàlisi de la situació del personal de l’Ajuntament, ja que, segons van explicar, s’havien detectat nombroses baixes per estrès i malestar entre els treballadors.
Pel que fa a les preguntes, en van formular dues sobre la SA Municipal. La primera feia referència a la situació dels pisos de protecció oficial de les Pinedes que no disposaven de calefacció. La segona demanava informació sobre la situació econòmica de la SA i la venda d’actius per fer front al dèficit estructural.
En resposta, l’alcaldessa va explicar que s’havien dut a terme múltiples actuacions per solucionar el problema de la calefacció i que aquella mateixa setmana s’havia canviat la bomba per comprovar si era la causa de la disfunció. Pel que fa al dèficit de la SA, va assegurar que s’estava treballant en el traspàs d’actius per poder fer una dació en pagament.
El PSC va presentar un prec demanant que es tanqués el compte de l’Ajuntament a la plataforma X (antic Twitter), argumentant que la reducció dels mecanismes de moderació havia facilitat la manipulació i la propagació de discursos d’odi. La seva proposta era mantenir-lo obert únicament per comunicar alertes d’emergència.
També van preguntar sobre el problema de la calefacció als pisos de les Pinedes i quines mesures correctores es preveien per evitar que es repetís la situació. Sobre el compte a X, l’alcaldessa va explicar que la decisió estava en debat a Comunicació, tot i que es valorava molt l’argument de no abandonar el canal per no deixar que altres ocupin el relat de la desinformació. Respecte a les mesures correctores per a l’edifici de les Pinedes, va recordar que des del primer dia aquest edifici havia tingut problemes derivats d’una mala planificació energètica, però que continuarien treballant-hi i es comprometien a compensar les persones afectades si havien vist incrementades les seves tarifes elèctriques.
Per part de Babord, es va preguntar a la regidora d’Habitatge quan es convocaria la Taula d’Habitatge, i la regidora va respondre que seria aviat. Com a prec, van demanar el cessament del conseller delegat de la SA Municipal, argumentant que “no està complint amb les seves funcions, no fa una bona gestió i desatén les veïnes”.
El Ple va finalitzar amb les preguntes del públic. Dos veïns afectats pels problemes de calefacció als pisos de protecció oficial de les Pinedes van exposar les seves queixes, destacant que després de la intervenció del Síndic de Greuges l’Ajuntament havia actuat i criticant l’actuació i tracte rebut per part del conseller delegat de la SA Municipal. L’alcaldessa va afirmar que des de la SA Municipal i l’Ajuntament s’ha treballat des del primer dia per intentar resoldre la situació, contractant diverses empreses per saber quin era el problema, que s’havien netejat les calderes, els circuits i que ara s’havia canviat la bomba. L’alcaldessa va reiterar les disculpes i va finalitzar recordant que Vilassar de Mar té greus mancances en quant a manteniment d’edificis municipals i que s’ha d’anar treballant.
Finalment, una representant de les entitats feministes de Vilassar de Mar va preguntar sobre la constitució de la comissió del nomenclàtor de Vilassar de Mar, aprovada en el Ple del mes de novembre. A més, va demanar que s'agilités el nomenament de la nova regidora d'Igualtat, arran de la sortida d'ERC-VdMFutur del govern, fet que obliga a modificar el cartipàs per redistribuir les regidories que gestionava aquest grup. L'alcaldessa va respondre que la comissió es convocaria pròximament, així com la redistribució de les regidories.