La sessió va començar amb l’aprovació de l’acta del ple del 20 de juny, i seguidament, es va aprovar per unanimitat la modificació de crèdit mitjançant suplement de crèdit per pagar l’increment salarial del 2% de la plantilla de personal de l’Ajuntament. El regidor d’Hisenda, Adrià Saborit, va detallar que els diners provenien dels fons de contingència i es destinaven al capítol 1 del pressupost.
En el tercer punt, es va aprovar la normativa específica reguladora del preu públic dels serveis prestats a les Escoles Bressol Municipals per al curs 2024-2025 amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte el PSC que es va abstenir. El regidor d’Hisenda va explicar que s’incrementaven un 2% les quotes d’escolarització i un 3% el servei de menjador, traduint-se en un augment de 7,90 euros a 8,14 euros en el cas del menjador.
El PSC es va abstenir tot i considerar que l’augment era poc significatiu, argumentant que calia un replantejament més general del que es vol fer amb l’Escola Bressol.
Babord va considerar la pujada raonable, però va assenyalar que hi ha un aspecte a incidir, la tarificació social que s’utilitza. Van recordar que a Vilassar de Mar el sistema és de tres quotes (tres trams), a diferència d’altres municipis que tenen cinc, set o fins a deu trams, en funció dels ingressos i el nombre de persones de la unitat familiar.
El quart punt, sobre el reconeixement extrajudicial de crèdits referit a factures d'exercicis del 2023 del Patronat de l'Escola Bressol, es va aprovar per unanimitat. El regidor d’Hisenda va explicar que eren factures del 2023 que ascendien a un total de 2.563,46 euros, majoritàriament per temes d’alimentació i subministraments elèctrics.
També per unanimitat, es va aprovar inicialment la dissolució de l’organisme autònom del Patronat Municipal d’Escoles Bressol. L’alcaldessa, Laura Martínez, va explicar que s’ha decidit centralitzar els serveis a l’Ajuntament per optimitzar recursos, passant la gestió directa del servei d’escoles bressol al mateix Ajuntament.
En el sisè punt, es va aprovar per unanimitat l’increment salarial del 0,5% de les retribucions dels empleats públics del Patronat Municipal d’Escoles Bressol, tal com s’havia fet anteriorment amb el personal de l’Ajuntament per donar compliment a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.
El setè punt va aprovar, també per unanimitat, l’increment salarial del 2% de les retribucions dels empleats públics municipals per a l’any 2024.
El punt vuitè va aprovar inicialment el Pla Local d’Habitatge de Vilassar de Mar per al període 2024-2029. El Pla va rebre el suport del govern (Junts Estimem Vilassar i ERC-VdMFutur), l’abstenció del PP i el PSC, i el vot en contra de Babord.
La regidora d’Habitatge, Núria Pera, va remarcar que es tracta del primer Pla d’Habitatge que té Vilassar de Mar, reconeixent la feina impulsada la legislatura anterior per la regidora d’Habitatge, Núria Arasa, i agraint la feina de tots els grups a la Taula d’Habitatge. Pera va explicar que el Pla Local d’Habitatge (PLH) és un document tècnic, que, partint de l’anàlisi i la diagnosi de la situació de l’habitatge en un àmbit territorial determinat i de les condicions de context (socioeconòmiques, urbanístiques, d’organització municipal, etc.), defineix, per un període de sis anys, les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local amb l’objecte de fomentar l’assoliment del dret de la ciutadania a un habitatge digne en condicions assequibles.
Pera va recordar que l’Ajuntament va sol·licitar el 2022 a la Diputació de Barcelona el recurs tècnic per a l’elaboració del Pla local d’habitatge del municipi, que va ser adjudicat a la cooperativa Celobert com a equip redactor.
Així, el Ple va aprovar inicialment el Pla, la seva exposició pública durant 20 dies hàbils per si es volen presentar al·legacions, i la tramesa del document a la la Subdirecció General d’Habitatge, del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, per tal que en revisi el contingut i emeti les recomanacions que consideri oportunes.
El PSC va abstenir-se per poder revisar les més de 300 pàgines del Pla i presentar al·legacions si ho considera oportú durant el període d’exposició pública.
Babord va titllar el Pla de poc ambiciós. El regidor Eudald Tenias va recordar que el PLH no és només un document tècnic sinó també polític. La conclusió de Babord, després d’analitzar-lo, “és que és un pla molt poc ambiciós que no posarà solució a les problemàtiques que es recullen a la diagnosi ni aborda la problemàtica a l’accés a l’habitatge”. Segons Tenias, el cost actual dels serveis d’habitatge és d’aproximadament 566.000 euros i l’any que en aquest pla es contempla un major augment en el pressupost d’habitatge és el 2027 amb 756.000 euros. “0 euros per a l’adquisició de nous habitatges, 0 euros a noves promocions, no s’amplia el múscul de la regidora d’Habitatge. A les reunions els hi vam demanar ambició i no la veiem per enlloc”, va etzibar Tenias.
Des del govern, Núria Pera va defensar el Pla com un primer pas per fer de l’habitatge una qüestió de dret, però va admetre que per ser més ambiciós hauria d’involucrar altres nivells administratius, més enllà dels municipis. L’alcaldessa va concloure que la principal limitació que té Vilassar de Mar és la falta de solars construïbles per a habitatge social, ja que el terreny no urbà és agrícola protegit.
El punt novè va aprovar per unanimitat la modificació de la plantilla i de la relació de llocs de treball del personal al servei de l’Ajuntament, creant dues noves places en la plantilla de personal funcionari, la de tècnic/a d’Igualtat i la de tècnic/a de Participació, llocs de treball actualment coberts amb programes temporals.
El punt desè va aprovar per unanimitat la nul·litat de l’acord de Junta de Govern Local de febrer de 2023 relatiu a l’autorització de la transmissió de la titularitat per a l’ocupació del lloc de venda número 31 del mercat no sedentari dels dijous.
El punt onzè va aprovar inicialment el Reglament del Consell d’Adolescents de Vilassar de Mar, un consell que, tal com va afirmar la regidora de Joventut, Carla Fernández, posa en valor la paraula dels adolescents i els fa partícips del municipi com a ciutadania activa i amb caràcter transformador. Com els punts anteriors, es va aprovar per unanimitat de tots els grups i el reglament quedarà en exposició pública durant el termini de 30 dies per si es volen formular al·legacions o suggeriments. Babord va destacar que s’hagi inclòs en el reglament el retorn de què fa el Consell a tots els grups municipals i va proposar que puguin decidir sobre a què destinar una part del pressupost o ser consultats en decisions municipals que els afectin directament.
El dotzè punt va aprovar les festes locals de Vilassar de Mar per a l’any 2025. Seran el 25 de juny (Festa Major) i el 17 de novembre (Festes de tardor).
A la part no resolutiva, es van presentar les següents mocions:
El PSC va presentar una moció per a la constitució d’una comissió d’estudi de l’ordenança de circulació de vehicles i vianants, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups. La moció recordava que el juny del 2022 el plenari va aprovar inicialment l’ordenança municipal de circulació de vehicles i vianants i que les al·legacions presentades aleshores pels PSC no van quedar resoltes. La moció acorda que es constitueixi la Comissió de Mobilitat com a comissió redactora d’una nova ordenança municipal de circulació de vehicles i vianants i sigui convocada amb caràcter d’urgència.
Tots els grups es van mostrar a favor. Des de Babord es va remarcar que el més important d’aquesta ordenança serà la difusió que es faci perquè arribi a la ciutadania i va demanar que la comissió també decideixi com es comunica l’ordenança a la ciutadania.
Per part del govern, el regidor de Mobilitat, Alfons Núñez, va explicar que sol·licitarà a la Diputació suport per a la redacció, dictàmens i assessorament jurídic, i que una vegada es tingui el document, l’ordenança es treballarà a la Comissió de mobilitat.
El PSC va presentar una altra moció, a favor de revertir les retallades a l’Escola Bressol Municipal, que també es va aprovar per unanimitat. Els acords inclouen incrementar la dotació econòmica per tal de possibilitar la reobertura d’una segona línia d’1 a 2 anys a l’escola bressol per al curs 2024-2025 i incrementar la dotació econòmica en educació, tenint en compte el manteniment dels equipaments educatius municipals destinats a escola bressol. Babord, tot i votar a favor, va afirmar que els hagués agradat una moció més ambiciosa que també tractés la revisió de les ràtios d’alumnes per aula.
La regidora d’Educació, Carla Fernández, va explicar que el vot del govern era a favor perquè anava en la línia del que s’estava treballant. Va recordar que amb data del ple eren set les famílies sense plaça per al curs vinent i que està en permanent contacte amb elles. També va matisar que, actualment, hi ha quatre aules d’1 a 2 anys entre els dos centres de la Bressoleta.
La moció prevista a l’ordre del dia, presentada conjuntament per Babord i PSC per la informació a la població sobre la resolució judicial definitiva de Can Vives, finalment es va retirar i no es va debatre. Per part dels grups proposants es va explicar que era un vot de confiança al govern pel seu compromís de donar informació sobre aquesta qüestió i perquè sabien que estaven buscant una solució.
Després de donar compte dels decrets de l'alcaldia des del núm. 2328/2024 al 2693/2024, es va passar al torn de precs i preguntes de l’oposició al govern:
El PP va fer com a prec que la policia vigili el mur del carrer Nou amb Quatre Camins, on es reuneix un grup de joves que pertorba el descans veïnal. També va demanar tenir accés a les comunicacions amb Costes sobre l’enderroc del Palomares. Sobre el primer tema, el regidor de Governació va prendre nota i sobre el segon, l’alcaldessa va explicar que no hi ha comunicacions escrites. Va detallar que l’enderroc del Palomares correspon als propietaris i que els fonaments del Palomares actualment estan fent de mur de contenció de l’escullera. Costes -va explicar Martínez- preveu una obra més gran que comportaria la retirada dels vehicles i assegurar el mur de contenció. L’Ajuntament va sol·licitar que, si això no ho podia fer abans de l’estiu, en ser una obra de gran abast, es realitzés després de la temporada de platja. L’alcaldessa va admetre que l’edifici està ocupat i que s’ha demanat a Costes si es pot fer un enderroc parcial, però que si tècnicament no era possible caldrà esperar fins a l’octubre, que és quan Costes ho té adjudicat.
El PSC va tornar a preguntar com estava el tràmit judicial de l’incendi de la nau de Via Octaviana i si es fa un seguiment per evitar-ne un ús antireglamentari com a infrahabitatge. Respecte a l’incendi, el regidor de Governació va dir que estava en secret de sumari i que no tenien constància que estigués ocupat.
També van preguntar si s’habilitaran refugis climàtics per mitigar la calor i en què s’invertirà la subvenció de la Diputació per millorar la xarxa de clavegueram. Sobre els refugis climàtics la regidora de Salut va respondre que s’estava acabant de definir el llistat dels equipaments, i sobre el clavegueram, el regidor de Medi Ambient, que encara estava en estudi.
Babord va demanar al regidor de Medi Ambient el Pla de Comunicació de la campanya sobre el nou sistema de recollida de residus i va tornar a preguntar sobre qüestions d’altres plens que no tenien resposta com les causes de l’incendi a can França i les obres irregulars a ca l’Agustí. L’alcaldessa va explicar que aquest últim cas està en procés contenciós.
Com a precs, Babord va demanar que els pocs solars que hi ha a Vilassar de Mar per construir habitatge no repeteixin el cas de Can Vives. També van sol·licitar la relació de les subvencions esportives concedides el 2023 i que es publiquin al portal de Transparència, i solucions pels ascensors de l’estació de Renfe que fa mesos que no funcionen.