Acords de la sessió plenària del 20 de setembre del 2018

La sessió es va iniciar amb l’aprovació, per unanimitat, de l’acta de la plenària anterior i amb la presa de possessió de Sònia Sudrià com a regidora del Grup Municipal Demòcrata, que substitueix la fins ara regidora Paquita González. En la sessió plenària, es va aprovar el compte general de l’Ajuntament, que inclou també el del Patronat Municipal d’Escoles Bressol i la Societat Municipal de Promocions Urbanes, SA, corresponent a l’exercici 2017.

Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-VdM Diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, Vilassar de Mar sí que pot/sí puede i la regidora no adscrita, els vots en contra de Grup Municipal Demòcrata i Cs, i l’abstenció de Babord i del PSC. En el torn d’intervencions, Cs va explicar que en el seu dia van votar en contra dels pressupostos generals perquè creien que no eren bons per al municipi. Pel que fa a Babord, va recordar que al 2017 es va treballar amb pressupostos prorrogats, no es va destinar cap partida a pressupostos participatius, estan en desacord en com es van distribuir les subvencions i en com es va gestionar la SA Municipal. També van argumentar que hi ha un romanent de tresoreria i que aquests diners podrien haver anat a inversions. Des del Grup Municipal Demòcrata es va explicar que no donaven recolzament a aquest punt “donat que es tracta d’un pressupost que no va ser aprovat pel plenari i que la fase d’execució va ser gestionada directament pel govern”. Des d’ERC-VdM Diu Sí van recordar que el que es portava a aprovació era que el compte general presentat reflecteix els comptes reals de l’Ajuntament. La resta de grups polítics no van fer cap comentari en el torn d’intervencions.

Seguidament es va passar a ratificar el decret d’alcaldia, de data 14 d’agost, d'adhesió al Fons d’Impuls Econòmic per donar cobertura a l’execució de sentència ferma que es preveu per a l’exercici 2019. La sentència correspondria a una demanda relacionada amb el projecte de can Vives, que si finalment condemna a l’Ajuntament seria per un import de gairebé 4 milions d’euros. Cal recordar que el projecte de can Vives, durant la legislatura de CiU l’any 2010, partia d’un conveni amb els propietaris d’una finca agrícola per requalificar-la i que l’Ajuntament pogués fer habitatge protegit, un projecte que finalment no s’ha materialitzat. Els antics propietaris han demandat a l’Ajuntament per incompliment de contracte. La família propietària dels terrenys els cedia en base a una permuta de 15 habitatges i 15 pàrquings que no s’han construït perquè l’empresa a la qual es va adjudicar el projecte finalment no l’ha executat perquè no tenia finançament per fer-ho. El regidor d’Hisenda, Josep Solé, va explicar que l’adhesió al Fons d’Impuls Econòmic es fa perquè en cas de sentència condemnatòria per a l’Ajuntament, el consistori pugui disposar d’un crèdit "tou", de part de l’Estat, per poder pagar en cas de possible sentència desfavorable. En el torn d’intervencions, la regidora no adscrita, Olga Zuloaga, va preguntar al govern si, a part de l’adhesió que es proposava, s’està treballant també per trobar altres solucions a aquest problema. Ciutadans va recordar que s’estava demanant el préstec al Ministeri d’Hisenda del govern espanyol. Babord va expressar el seu neguit per aquest litigi, degut, va dir Babord, "a la mala gestió de CiU" i també va preguntar si s’està treballant per trobar altres solucions al problema. El regidor d’Hisenda, Josep Solé, va explicar que el govern està treballant en aquesta qüestió i que el judici serà al mes de març, i en relació al comentari de Ciutadans, va respondre'ls que “què més voldríem que demanar-li el préstec a la República Catalana”. Finalment el punt es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-VdM Diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, Grup Municipal Demòcrata, Cs, PSC, VdM Sí que pot/Sí puede i la regidora no adscrita i l’abstenció de Babord.

També es va aprovar la rectificació de l’inventari general de béns i drets de la corporació a data 31 de desembre de 2017. L’objectiu era posar al dia l’inventari. Aquest punt va rebre els vots a favor d’ERC-VdM Diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, Babord, Cs, PSC, VdM sí que pot/ sí puede i la regidora no adscrita Olga Zuloaga, i l’abstenció del Grup Municipal Demòcrata.

En el capítol de mocions no resolutives, el grup municipal de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede va presentar-ne una per instar a l’alcalde que iniciï les actuacions per introduir un nou apartat en el Reglament d’Organització Municipal (ROM) amb la finalitat que les regidores i regidors que es trobin en situació de baixa per maternitat, paternitat o malaltia greu, puguin assistir a distància a les sessions plenàries mitjançant videoconferència. En la votació d’aquest punt es va produir un empat pel que fa al nombre de vots entre els favorables (Babord, PSC, VdM sí que pot, regidora no adscrita Olga Zuloaga) i els vots en contra (Gent per Vilassar de Mar i Grup Municipal Demòcrata). ERC-VdM Diu Sí i Cs es van abstenir. Aquest empat va obligar a una segona votació, en la qual la moció va quedar aprovada. A favor van votar-hi Babord, PSC, VdM sí que pot/sí puede i la regidora no adscrita. En contra, Gent per Vilassar de Mar, i es van abstenir ERC-VdM Diu Sí, Grup Municipal Demòcrata i Cs. La regidora de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, Manuela Calero, va explicar que presentava aquesta moció amb l’objectiu de complir la llei orgànica d’homes i dones, i que s’amparava en la Carta Europea d’Autonomia Local. La regidora no adscrita, Olga Zuloaga, va explicar que veia amb bons ulls aquesta moció. Va explicar que caldria que es garantitzés la seguretat jurídica en aquest tema i va mostrar-se partidària de modificar també altres aspectes del  ROM. El PSC també va subratllar que s’ha de garantir la seguretat jurídica. Ciutadans també va veure amb bons ulls la moció però va afegir que es tracta d’una moció “sense desenvolupar” ja que no explica com s’implementarà. Babord va explicar que veu necessària aquesta moció i també va manifestar que s’hauria de revisar el ROM. El Grup Municipal Demòcrata va subratllar que es tracta d’una qüestió que no és de competència municipal i que el ROM no pot passar per sobre de lleis superiors que encara no amparen aquests aspectes. Tant Gent per Vilassar de Mar com ERC-VdM Diu Sí van manifestar que veuen amb bons ulls l’esperit de la moció. Gent per Vilassar de Mar va argumentar el sentit del seu vot explicant que no votaven a favor ja que creuen que aquesta moció no es podria implementar a hores d’ara. ERC-VdM Diu Sí va recordar que s’està pendent que aquest tipus de qüestions es regulin en lleis autonòmiques.