Acord del govern i VdM sí que pot/sí puede amb els pressupostos

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, format per ERC-VdM diu Sí i Gent per Vilassar de Mar, ha presentat aquest matí, en roda de premsa, l’acord al qual ha arribat amb el grup municipal de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, que té una regidora, respecte el suport d’aquest grup per a l’aprovació dels pressupostos del 2018.

A la roda de premsa ha assistit, l’alcalde, Damià del Clot, el regidor d’Hisenda, Josep Solé, i la regidora de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, Manuela Calero, que ha estat acompanyada pel coordinador del seu grup municipal, Jesús Arroyo. 

L’alcalde Damià del Clot ha explicat que l’acord ha estat fruit d’un treball iniciat ara fa 1 any, amb la proposta de pressupostos de l’any passat, i ha destacat l’actitud “constructiva” de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede. “Amb contribucions com aquestes farem un municipi més ric, més plural i més social”, ha declarat.

La regidora de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, Manuela Calero, ha assenyalat que quan al desembre el govern li va presentar els comptes van veure que hi havia base per a l’acord. Calero ha detallat les 11 propostes que ha fet la seva formació als pressupostos del 2018 prioritzant dos eixos principals: la justícia social i els temes ambientals.

Els 11 punts són els següents:

1. Medi ambient. Compliment de la moció presentada a l’abril de 2017 sobre l’estudi d’eficiència energètica als edificis de titularitat pública. Reserva d’un pressupost d’entre 8 mil i 10 mil euros.

2. Medi ambient. Reposició en els escocells, entre els mesos d’octubre i novembre del present any, del 100% dels arbres secs i/o malalts.

3. Medi ambient. Reserva de pressupost per a l’acompliment de la moció sobre la taxa a empreses hidroelèctriques i de gas.

4. Cultura. Compra d’un projector per a la projecció de cinema a la sala M. Roser Carrau. Programa estable de cinema. De forma anual, programació d’un cicle de cinema durant la setmana del Dia Internacional dels Drets Humans.

5. Tarificació social. “La igualtat d’oportunitats en l’accés a qualsevol equipament, servei o activitat municipal és imprescindible per garantir la seva funció social i que cap ciutadà/ana pugui quedar exclòs per motius econòmics. L’adopció d’una política de taxes o preus públics dels serveis públics municipals, segons la capacitat econòmica dels usuaris es converteix en una política fonamental per a l’equitat i la inclusió social i que permet superar les barreres d’accés que tenen alguns ciutadans i ciutadanes a determinats serveis i activitats municipals. Impulsar un sistema de tarificació social sobre els preus públics municipals dels serveis, equipaments i activitats que presta aquest ajuntament, i que s’ajusti per a cada persona a la seva renda individual o familiar, constitueix un criteri polític central des de la perspectiva de la redistribució de la riquesa, tenint en compte criteris de renda i de situació personal i familiar”.

La proposta és:

-Creació d’un sistema de tarificació social sobre els preus públics municipals dels serveis, equipaments i activitats que presta el nostre ajuntament i que s’ajusti a la renda individual o familiar.

-Per a les persones amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional ajuda del 100% del preu.

-Als efectes de complir els punts procedents, es crearà una comissió d’estudi i treball per adaptar les ordenances municipals i subvencions públiques.

6. Cultura i educació. Escola de música: aplicar el mateix criteri que en el punt anterior. Publicitar les ajudes que consten en el conveni a fi i efecte que l’usuari pugui fer valer els seus drets. Creació d’un grup de treball.

7. Contractes i medi ambient. Acompliment i engegada de la moció sobre la creació d’un grup de treball sobre el contracte i la gestió dels residus. Inici en el mes de març del present any. 

8. Urbanisme. Destinar el 100% dels ingressos de l’actualizació dels guals a l’arranjament de voreres.

9. Participació Ciutadana. Pressupostos participatius: destinar 150 mil euros. Creació i engegada del Consell Municipal de Participació Ciutadana. Inici entre els mesos de març i juny del present any.

10. Participació Ciutadana. Acte públic amb la ciutadania, amb suficient antelació i difusió, per explicar els pressupostos.

11. Participació Ciutadana i Cultura. Recuperació del “Mar de Cultures” de forma anual i durant el mes de maig. Inici el maig del present any.

El regidor d’Hisenda, Josep Solé, ha anunciat que la previsió és que el 8 de febrer es presenti la proposta de pressupostos per al 2018 en un acte públic i que es pugui debatre en ple extraordinari el proper dimarts 27 de febrer. 

Aquest acord amb Vilassar de Mar sí que pot/sí puede no garanteix l’aprovació dels pressupostos. El plenari consta de 21 regidors/ores i l’equip de govern està en minoria amb 5 regidors/ores d’ERC-VdM diu Sí i 2 de Gent per Vilassar de Mar. Solé ha afirmat que les negociacions amb altres formacions estan en marxa però que a hores d’ara no hi ha acord tancat amb cap altre grup.