Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans

Data
a
Localització
Torre d'en Nadal
Preu
Gratuït
Horari

A partir de les 12.45 h

Altres
Familiar
Gent Gran
Joves
Tots els públics

Vilassar de Mar participa en l’encesa de torres, talaies i talaiots pels drets humans a la Mediterrània, edició 2024.

L'Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans neix l'any 2016 com una iniciativa d'un grup de professores i professors de l'Institut d'Educació Secundària IES Marratxí. El Consell de Mallorca, i en particular la Direcció Insular de Patrimoni, va acompanyar aquesta iniciativa des del primer moment, convertint-se fins a l'actualitat en la principal entitat en la coordinació de l'esdeveniment, a la qual també s'hi han sumat en aquest paper de coordinació les entitats d'Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat.

L'objectiu de l'Encesa és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I per l'altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

Actualment, la iniciativa ha crescut i s'ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera o altres territoris com Catalunya, Aragó, el País Valencià o Andalusia i entre els països del nord d'Àfrica com el Marroc o Tunísia; de l'Orient Mitjà, com el Líban.

En aquest context, l'any 2022, l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) en col·laboració amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, i el Grup d'Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona participà en aquest projecte fent la funció de coordinador dels territoris de Catalunya, País Valencià i la Franja (Aragó). L'edició del 2023 va marcar un gran augment en la participació i implicació d'entitats, passant de 9 torres al 2022 a 33 al 2023. 

La propera edició, del 2024, marcarà la tercera edició en què l'IRMU s'implica com a coordinador d'aquests territoris amb la iniciativa i volem que aquesta iniciativa segueixi creixent i complint amb els objectius de la iniciativa. 

Enguany, l'acte tindrà lloc de forma simultània el dissabte 13 de gener de 2024. Aquest acte vol recrear la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d'acollida que mostren el camí d'arribada.

Programa:

12.45 h Presentació de l'acte, a càrrec d'Eulàlia Armengol.

12.55 h Lectura del manifest, a càrrec d'Amae.

13 h Encesa de la torre d'en Nadal, a càrrec dels Mansuets de Foc, i repartiment de flors als assistents.

13.10 h Explicació de la cançó Viatge a Ítaca, a càrrec d'Albert Botta.

13.15 h Viatge a Ítaca, cantat a cappella per Carol Brunet.

13.20 h Passejada fins a la platja per dipositar flors.