El passat 20 de gener, l’Espai Galbany va acollir la xerrada “Inclusió i talent: la clau de la diversitat en l’empresa ordinària”, organitzada per l’Ajuntament i l’Associació de Persones amb Altres Capacitats (APAC). L’acte, que va reunir comerços, entitats locals i persones a títol individual interessades en la diversitat laboral, va posar en valor com la inclusió de persones amb discapacitat pot esdevenir un motor fonamental per al creixement i la innovació en els comerços i empreses.
Durant l’hora que va durar la sessió, es van abordar temes com la importància de la diversitat com a avantatge competitiu, els beneficis de fomentar entorns laborals inclusius i històries reals d’èxit empresarial basades en la inclusió de persones amb discapacitat.
Els assistents van tenir l’oportunitat d’escoltar la Fundació el Maresme, que va exposar diferents maneres de col·laborar amb persones amb discapacitat, des de la contractació fins a la realització de pràctiques no remunerades o visites a l’empresa o comerç perquè les persones amb discapacitat coneguin la realitat del món laboral. Des de la Fundació el Maresme es va destacar el paper dels preparadors laborals, que faciliten l’adaptació de les persones amb discapacitat a les empreses, així com els beneficis que aquesta diversitat aporta com ara la millora dels valors dins els equips de treball, el reforç de la imatge corporativa com a empresa socialment responsable, sense oblidar els ajuts i incentius proporcionats per l’administració pública. També es va subratllar que la inspiració i el lideratge d’empreses que han incorporat la diversitat laboral poden generar un efecte multiplicador dins el teixit empresarial.
L’experiència de Cal Tito: un exemple inspirador
Un dels moments destacats de la sessió va ser el testimoni de la Marina, propietària del restaurant Cal Tito, que va compartir la seva experiència amb la incorporació de persones amb discapacitat al seu equip. La Marina va explicar com, tot i les pors inicials, l’experiència ha estat altament positiva. Actualment, compten amb Elías, que treballa a la cuina des de fa més d’un any, i una altra persona, que està a sala. “Són persones molt compromeses i responsables. Han millorat la dinàmica del nostre equip i ens han aportat valors com la generositat i la col·laboració”, va remarcar Marina. Elías, també present a l’acte, va compartir la seva satisfacció amb la feina al restaurant, demostrant com una oportunitat laboral pot transformar vides.
Tant la regidora de Salut Pública, Carla Fernández, com el regidor de Comerç, Manel Garcia, van animar els empresaris locals a obrir les seves portes a la diversitat, destacant els beneficis no només per a les persones contractades, sinó també per a les mateixes empreses i per a la societat en general. “Cal canviar la mentalitat i donar opcions. La diversitat enriqueix els equips i crea una societat més inclusiva”, van concloure.
Aquesta xerrada ha estat una clara mostra de com la inclusió laboral no només és possible, sinó també beneficiosa per a tothom.