Crònica dels acords de la sessió plenària del 3 d’abril de 2025

El Ple dona compte del cartipàs municipal i aprova les retribucions dels membres del consistori 

La sessió plenària extraordinària del dijous 3 d’abril, la primera del nou govern sorgit de la moció de censura del passat 25 de març, va donar compte dels decrets de nomenament de tinences i delegacions funcionals de l’alcaldia (cartipàs municipal) i la constitució de la Junta de Govern Local. La sessió també va aprovar el règim de dedicació i retribucions dels membres del consistori municipal.

Respecte a les tinències d’alcaldia, són set: la primera tinència d’alcaldia recau en Albert Bartrolí Almera; la segona, en Marta Rovira Martínez; la tercera, en Agnès Salat Moltó; la quarta, en Virginia Gérez Piñol, la cinquena, en Gerard Grau Salvany, la sisena en Maria Vinuesa Arbós i la setena en Núria Paricio Paricio.

Pel que fa a les delegacions: Albert Bartrolí Almera assumeix Urbanisme i Territori, Agricultura i Platges; Marta Rovira Martínez, Cultura i Patrimoni, Feminismes i LGBTI+ i Política Lingüística; Agnès Salat Moltó, Mobilitat, Medi Ambient i Equipaments; Virginia Gérez Piñol, Salut pública, Drets socials, Benestar animal, Gent Gran i acció comunitària; Gerard Grau Salvany, Hisenda; Maria Vinuesa Arbós, Joventut, Educació i Festes populars; Núria Paricio Paricio, Comerç i Consum, Promoció econòmica, Esports i Barris; Eudald Tenias Tenas, Habitatge, Participació i Contractació pública; Àngel Font Catalán, Espais Públics, Governació i Protecció civil; i Cristina Ribas Barberan, Comunicació, Transparència i digitalització. Recursos Humans i Atenció Ciutadana quedaran assumides directament per l’alcaldessa, Elena López Luján.

Respecte a la composició i periodicitat de la Junta de Govern Local, òrgan de gestió setmanal encarregat de contractacions administratives d'obres, serveis i subministraments que no superin certs imports i de determinades llicències, entre altres atribucions, estarà integrada per l'alcaldessa i els set tinents d'alcaldia i es farà setmanalment els dijous a les 9 del matí.

Pel que fa a les dedicacions i retribucions, l’alcaldessa, Elena López Luján, tindrà dedicació exclusiva (dedicació mínima de 40 hores setmanals) i una retribució de 60.000 euros bruts l’any en catorze pagues.
El primer tinent d’alcaldia i regidor delegat d’Urbanisme i Territori, Agricultura i Platges, Albert Bartrolí Almera: 23.500 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 20 hores setmanals).
La segona tinent d’alcaldia i regidora delegada de Cultura i Patrimoni, Feminismes i LGBTI+ i Política lingüística, Marta Rovira Martínez: 32.900 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 28 hores setmanals).
La tercera tinent d’alcaldia i regidora delegada de Mobilitat, Medi Ambient i Equipaments, Agnès Salat Moltó: 32.900 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 28 hores setmanals).
El cinquè tinent d’alcaldia i regidor d’Hisenda, Gerard Grau Salvany: 23.500 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 20 hores setmanals).
El regidor delegat d’Habitatge, Participació i Contractació pública, Eudald Tenias Tenas: 37.600 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 32 hores setmanals).
El regidor delegat de Governació i Protecció Civil i Espais públics, Àngel Font Catalan: 32.900 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 28 hores setmanals).
La regidora delegada de Comunicació, Transparència i digitalització, Cristina Ribas Barberan: 16.450 euros bruts l’any en catorze pagues (dedicació mínima de 14 hores setmanals).

També es van aprovar les dietes que s’atorguen per l’assistència efectiva als òrgans col·legiats. Aquest concepte només el percebran els regidors i regidores de l’oposició i els membres de l’equip de Govern sense dedicació. En el Govern és el cas de les regidores Virginia Gérez Piñol, Maria Vinuesa Arbós i Núria Paricio Paricio, que percebran assignació per assistència a les sessions d’òrgans col·legiats on participin. Així per assistència a Ple de l’Ajuntament: 630 euros per sessió ordinària i 200 euros per sessió extraordinària; per assistència a comissions informatives: 200 euros per sessió; per assistència a la Junta de Govern Local: 150 euros (xifra que es rebaixa respecte als 200 euros del govern anterior) i per assistència a Junta de Portaveus: 200 euros per sessió.

També es va aprovar l’assignació per als grups polítics municipals, que queda igual com estava: 1.000 euros anuals per a cada grup municipal i 500 euros anuals per a cada regidor/a adscrit al grup.

En el debat del punt de les dedicacions i retribucions, Laura Martínez Portell, l'alcaldessa cessada per la moció de censura, va obrir el torn d'intervencions com a portaveu de Junts Estimem Vilassar recordant les crítiques que l'actual alcaldessa, Elena López, havia fet en el passat sobre les retribucions del govern anterior, citant declaracions com "un govern on les dedicacions són insuficients per atendre les necessitats d'un ajuntament de 20.000 habitants" o "el sou de l'alcaldessa és absolutament desmesurat". Martínez va afirmar que, malgrat aquestes crítiques, el nou govern manté les mateixes bases retributives que l’anterior govern, però va dir “amb menys dedicació i tres regidores sense dedicació”. Malgrat això, va anunciar que el seu grup no votaria en contra perquè consideren que la política local ha d'estar dignament retribuïda. Martínez es va dirigir als tres regidors d’ERC-VdMFutur i va afirmar que amb el nou govern han vist incrementada la seva retribució anual en 19.670 euros en conjunt i va concloure: "Aquest és el preu de la moció de censura. Aquest és el preu de la traïció”.

L’actual alcaldessa, Elena López, va intervenir per puntualitzar afirmacions del discurs de Laura Martínez: “És cert que la base retributiva és la mateixa amb la que funcionava el govern anterior, però el conjunt de les retribucions d’aquest govern suposa un estalvi per a l’Ajuntament d’aproximadament 62.000 euros anuals respecte al que hi havia”. Respecte a les dedicacions, López va afirmar que la mitjana de dedicació dels regidors del nou govern ha augmentat lleugerament respecte de les que existien en el govern anterior. Sobre les retribucions dels regidors d’ERC-VdMFutur, va afirmar que s’apujaven perquè també s’apujava la seva dedicació. Pel que fa a les tres regidores de govern sense dedicació fixa, va explicar que són persones jubilades que, per normativa, no poden tenir una dedicació assignada, però que la seva dedicació real és del 100% i cobraran per assistència als òrgans col·legiats en el quals participin.

Martínez va tornar a intervenir per replicar les dades de López i va afirmar que l'estalvi real per a l’Ajuntament seria de 40.000 euros i no de 62.000 euros si es comptava la massa salarial de govern i oposició. Martínez va tornar a insistir que, en conjunt, hi ha menys dedicació i un regidor menys al govern, fet que justificaria una reducció de costos.

Marta Rovira, per al·lusions, va intervenir en el debat per criticar que Laura Martínez simplifiqués els motius d’ERC-VdMFutur per sumar-se a la moció de censura a un tema econòmic. Va recordar que ERC-VdMFutur es va sumar a la moció de censura per motius com la deixadesa de funcions de l’anterior govern, la falta d’informació de Martínez als regidors de govern o la incapacitat del govern anterior de tirar endavant els pressupostos. “Atribuir motivacions que no són reals és poc honest”, va concloure dirigint-se a l’exalcaldessa.

Sense més intervencions, el punt va quedar aprovat amb els 11 vots a favor dels regidors de govern i les 10 abstencions dels regidors de l’oposició.