Crònica dels acords de la sessió plenària del 15 de maig de 2025

El Ple es va iniciar amb un emotiu record a l'exregidor Josep Roig i Boix

La sessió plenària ordinària del 15 de maig va iniciar-se amb un record i un minut de silenci en memòria de Josep Roig i Boix, qui va ser regidor d’ERC a l’Ajuntament entre els anys 2001 i 2008. Els regidors d’ERC–VdMFutur li van dedicar unes paraules, destacant-lo com un referent polític i també com a persona.

Pel que fa a l’ordre del dia, el primer punt referit a l’acta de la sessió del ple del 24 d’abril es va aprovar per unanimitat.

En relació amb el segon punt, es va donar compte del decret de nomenament dels representants als òrgans col·legiats externs, arran del canvi de govern. Els representants designats són:

• Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans: Agnès Salat Moltó.
• Consorci per a la Normalització Lingüística: Marta Rovira Martínez.
• Consorci LOCALRET: Cristina Ribas Barberan.
• Associació Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat: Agnès Salat Moltó.
• Agrupació de Defensa Forestal: Àngel Font Catalan.
• Fundació Casa Pairal: Elena López Luján i Virgínia Gérez Piñol.
• Fòrum de Municipis del Litoral de la Regió Metropolitana de Barcelona (Pla Estratègic): Albert Bartrolí Almera.
• Comissió Política del Litoral de la Diputació de Barcelona: Albert Bartrolí Almera.
• Comissió Municipal de Protecció Civil, mancomunada amb els Ajuntaments de Cabrera de Mar i Cabrils: Àngel Font Català.
• Comitè de l’Assemblea Local de la Creu Roja: Virgínia Gérez Piñol.
• Comissió de Medi Ambient de la Federació de Municipis de Catalunya: Agnès Salat Moltó.
• Xarxa de Mercats Municipals: Núria Paricio Paricio.
• Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències: Virgínia Gérez Piñol.
• Xarxa Local de Consum: Núria Paricio Paricio.
• Fundació Ernest Lluch: Elena López Luján i Marta Rovira Martínez.
• Agrupació de Municipis amb Transport Urbà: Agnès Salat Moltó.
• Fons Català de Cooperació al Desenvolupament: Virgínia Gérez Piñol.
• Consorci Local i Comarcal de Comunicació: Cristina Ribas Barberan.
• Consell d’Administració de Serveis Urbans Vilassar de Mar: Elena López Luján i Francisco Zamora Villafaina.
• Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme: Núria Paricio Paricio.
• Fundació Casal de Curació: Elena López Luján.

Quant al tercer punt, es va donar compte de l’informe relatiu a les resolucions adoptades per l’alcaldessa que contradiuen les objeccions formulades durant l’exercici 2024. En aquest punt va intervenir l’interventor de l’Ajuntament, que va explicar que s’han emès un total de 1.126 informes de fiscalització o d’intervenció —1.037 corresponents a l’Ajuntament de Vilassar de Mar i 89 al Patronat Municipal d’Escoles Bressol—, dels quals 120 tenen objeccions (Ajuntament) i 21 (Patronat). Tot i això, va aclarir que no s’ha aprovat cap resolució o decret contrari a les objeccions formulades per Intervenció.

Pel que fa al quart punt, es va aprovar -amb l’única abstenció de la regidora del PP- el reconeixement extrajudicial de crèdit per factures de serveis ja prestats que o bé no estaven emparats per una contractació prèvia o presentaven omissions d’algun tràmit. L’alcaldessa va explicar que, principalment, es tractava de factures relacionades amb el subministrament d’aliments i neteja de l’escola bressol, el servei d’atenció domiciliària, l’estudi de comptes del Mercat, la mediació de consum del mes març i l’OMIC del mateix mes.

En relació amb el cinquè punt, es va aprovar per unanimitat l’acta de les operacions de delimitació entre els municipis de Cabrera de Mar i Vilassar de Mar, així com el document cartogràfic corresponent.

Pel que fa al sisè punt, es va donar compte dels decrets d’alcaldia compresos entre el número 1370/2025 i el 1609/2025.

Abans del torn de precs i preguntes, es va introduir un punt per urgència: la declaració institucional que estableix el 31 de maig com a Dia de l’Acolliment Familiar, presentada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de desinstitucionalitzar infants de 0 a 6 anys tutelats en centres residencials. La declaració -aprovada per unanimitat- recull que, actualment, a Catalunya hi ha 279 infants menors de sis anys vivint en centres d’acollida, i que l’Ajuntament se suma a les iniciatives que busquen reforçar les polítiques públiques que promouen i faciliten l’acolliment familiar com a primera opció de protecció per als infants en situació de desemparament.

El setè punt va ser el de precs i preguntes de l’oposició al govern.

Els primers a intervenir van ser els regidors no adscrits. Alfons Núñez va demanar informació sobre diversos aspectes de la temporada de platges: concretament, sobre les zones de varada, la situació de les guinguetes i la convivència entre la pràctica d’esports nàutics, com el pàdel surf, i els banyistes. A més, va preguntar quan es preveu posar en marxa el servei de cap de setmana de la línia d’autobús C-13 i si s’està valorant ampliar-ne el recorregut fins al polígon industrial.

La regidora no adscrita Carla Fernández va preguntar per l’estat del procés de preinscripció a la Bressoleta, per l’estat del Consell d’Inclusió, així com per la previsió d’obertura del Teatre Ateneu i si aquest equipament disposa del pla d’accessibilitat.

En resposta, el regidor de Platges va informar que la Generalitat ha concedit tres zones de varada —Espigó de Garbí, Club Nàutic i platja de l’Almadrava— i que s’espera poder iniciar la licitació de manera imminent. Pel que fa a les guinguetes, va reconèixer que el més adient hauria estat licitar-les el mes de novembre, però que el nou govern ja ho va portar a aprovació durant el primer ple. Va afegir que la Generalitat ha autoritzat tres de les quatre guinguetes previstes, i que el termini per presentar ofertes s’ha ampliat fins al 19 de maig. Sobre la convivència amb els esports nàutics, va assenyalar que aquests tindran establertes zones d’entrada i sortida per garantir la seguretat dels banyistes.

Quant a l’autobús C-13, la regidora de Mobilitat, Agnès Salat, va explicar que per raons pressupostàries no es podrà activar el servei de cap de setmana fins l’any vinent. Pel que fa a l’ampliació del recorregut, va indicar que s’està estudiant amb l’empresa operadora, però que no es pot comprometre la freqüència actual de pas que ja és de 30 minuts.

La regidora d’Educació, Maria Vinuesa, va informar que la preinscripció a la Bressoleta continua oberta, que s’està desenvolupant a bon ritme i que, previsiblement, es podrà donar resposta a totes les famílies sol·licitants.

Pel que fa al Consell d’Inclusió, el regidor de Participació, Eudald Tenias, va explicar que s’està treballant conjuntament amb la regidoria de Drets Socials per reformular la Xarxa d’Inclusió Social amb un enfocament més proactiu i incloent mecanismes perquè es puguin crear taules relacionades amb diferents àmbits de la inclusió social. L’objectiu, va dir, és portar a aprovació del Ple la creació del nou Consell tan aviat com sigui possible.

En relació amb el Teatre Ateneu, la regidora de Cultura, Marta Rovira, va explicar que, amb les obres realitzades, el teatre compleix la normativa d’accessibilitat i que ara s’està treballant per donar resposta als compromisos de l’Ajuntament a partir del 31 de maig i acabar d’equipar l’espai a través de licitació, així com treballant el que serà el pla d’usos i la programació.

La regidora del PP, Yolanda Laspalas, va denunciar el que va qualificar com un “acte d’ingerència política” i “d’extralimitació de les funcions” per part de l’alcaldessa Elena López en l’aturada d’un desnonament en un habitatge social gestionat per la SA Municipal. Segons va apuntar Laspalas, la família ja no compleix els requisits per residir en un habitatge social. Laspalas va demanar informació sobre el cost dels set anys de litigi per desnonar aquesta família, el deute pendent de la família amb la SA Municipal i el nombre de persones en llista d’espera per accedir a un habitatge social.

L’alcaldessa va respondre que, com a presidenta de la Junta General de la SA Municipal, va sol·licitar la suspensió del desnonament d’acord amb el protocol establert per la SA Municipal en casos en què s’obren noves vies de negociació extrajudicial amb la família afectada. Va remarcar que el deute pendent amb la SA Municipal és objecte d’un altre procediment civil que segueix el seu curs. Elena López va informar que tant l’acord de suspensió com els termes del possible acord amb la part demandada es portaran a ratificació en el proper Consell d’Administració de la SA Municipal. Si no s’aprova la suspensió, si no s’arriba a cap acord o si la família incompleix clàusules pactades de l’acord, el procediment de llançament es reactivar à de forma immediata. “Vull que quedi clar que no hem retirat el procediment, només l’hem suspès per explorar aquesta negociació”, va concloure.

Per part de Junts Estimem Vilassar, es va demanar l’estat de les zones d’ombra que el govern anterior havia licitat per a la plaça del Círcol i la Muralla. La regidora d’Equipaments, Agnès Salat, va informar que l’empresa adjudicatària havia renunciat a l’obra.

Per la seva banda, la portaveu de Junts, Laura Martínez, va insistir també en la qüestió plantejada per la regidora del PP, considerant que la decisió de l’alcaldessa en aturar el desnonament s’havia pres extralimitant-se de les seves funcions i en contra del que s’havia pactat als consells de la SA Municipal. Laura Martínez va afirmar que fins una hora abans del Ple era ella qui ostentava la presidència del Consell d’Administració de la SA i que els consellers que hi havia fins una hora abans del Ple tenien la plena responsabilitat del que es fes a la SA Municipal. L’alcaldessa Elena López li va recordar que ja havia donat explicacions al respecte i que es considerava plenament legitimada per prendre la decisió, fet amb què la portaveu de Junts Estimem Vilassar va tornar a discrepar.

Durant el torn d’intervencions del públic, una veïna va reclamar a l’Ajuntament que acceleri la resolució d’un expedient sancionador del 2023, vinculat a Urbanisme, en què la justícia ha determinat que se li han de retornar uns diners. El regidor d’Urbanisme, Albert Bartrolí, la va convidar a mantenir una reunió, tot assenyalant que la prioritat de la regidoria és resoldre expedients antics encara pendents de tancament.

Un altre veí, que ja havia intervingut en un ple anterior, va recordar que no s’ha actuat sobre el problema d’aparcament a la zona del Pla de l’Avellà. La regidora de Mobilitat, Agnès Salat, va explicar que per solucionar-ho és necessari modificar l’ordenança de circulació, un procés que no és immediat pels tràmits administratius que suposa, i que es reprendran les converses amb l’Ajuntament de Cabrera.